Techniek: Zo vervang je versleten handvatten op je crosser!

Techniek: Zo vervang je versleten handvatten op je crosser!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Een eerder banaal maar uitermate belangrijk onderdeel van je crossmotor zijn de handvatten op je stuur. Ze staan er op om je motor zo comfortabel mogelijk over een circuit te sturen. De handvatten bieden je grip, schokdemping en een veiligheidsgevoel op voorwaarde dat ze op de juiste wijze werden gemonteerd.

Buiten de samenstelling van het materiaal een een lichte ergonomische wijziging is er in de loop der jaren weinig veranderd aan handvatten voor offroad-machines. Tegenwoordig heb je keuze uit heel wat merken en kleuren. Ook kan je kiezen voor harde of wat zachtere rubbersamenstellingen naargelang je voorkeur. Er is echter één punt waar je echt moet opletten en dat is de montage van een nieuw setje. Deze dingen hebben rechtstreeks te maken met de veiligheid en dus is een juiste montage essentieel. Niemand wil een handvat verliezen in het vuur van de strijd. Ook is een ronddraaiend handvat nefast voor een goede motorcontrole. Tegenwoordig zijn er ook schroefbare exemplaren te verkrijgen maar hier hebben we het over de modellen die rechtstreeks op de stuurbuis worden bevestigd.

In de onderstaande video wordt tot in het detail uitgelegd hoe je oude handvatten verwijderd en de nieuwe op de juiste manier monteert. Hou bij de montage rekening met het verschil tussen de koppelings- en gashendelzijde want beide diameters verschillen. De grootste opening is voorzien voor het gashendel. Wat heb je nodig? Een schroevendraaier, een spuitbusje contactcleaner, een mes, handvatlijm of een spuitbusje verf (transparant), een draadtang en een rolletje inoxdraad. Veel succes!

LEES MEER  Yuri Quarti tekent bij Ghidinelli Racing

Uw reacties

Ook te lezen

 • Motocrossreglement 2022: dit zijn de belangrijkste wijzigingen!

  Motocrossreglement 2022: dit zijn de belangrijkste wijzigingen!

  De KNMV heeft het motocrossreglement voor 2022 bekendgemaakt. In dit reglement zijn een aantal wijzigingen gedaan ten opzichte van het voorgaande reglement. In dit artikel leggen we uit wat de …
 • Niels Wennemars in het ONK125

  Niels Wennemars in het ONK125

  Minder dan twee jaar geleden kwam Niels Wennemars in aanraking met motocross. Tijdens de eerste lockdown heeft de zoon van voormalig wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars (46) kennis gemaakt met deze …
 • Davy Pootjes in MXGP met JWR Honda

  Davy Pootjes in MXGP met JWR Honda

  Na ‘n moeilijke periode met veel blessures is er nu eindelijk goed nieuws voor Davy Pootjes! De 23-jarige motorcrosser maakte vandaag bekend dat hij volgend seizoen in het WK MXGP …
 • Walter Roelants voor tweede keer naar Dakar Rally

  Walter Roelants voor tweede keer naar Dakar Rally

  Na de zware vorige editie van de Dakar Rally leek het erop dat Walter Roelants genoegen zou nemen met één deelname. Hij reed toen de race uit en vestigde meteen …