Column: Geert Gelaude juni 2019

Column: Geert Gelaude juni 2019
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

De Russische GP van afgelopen weekend zal nog lang in velen hun geheugen blijven hangen. En niet doordat Jeffrey Herlings er zijn wederoptreden maakte maar door de vele valpartijen. Orlyonok, aan de zwarte zee was opnieuw gastheer voor deze grand prix, met warme temperaturen en een zeer snelle track brachten vreugde en verdriet in de paddock.

Vooral in de MXGP vielen belangrijke tenoren, uit door spectaculaire valpartijen. Tal van rijders kwamen in aanraking met de Russische ondergrond. Cairoli viel, greep naar de rug maar kon gelukkig zonder veel erg de reeks uitrijden. Paulin viel ook greep eveneens naar de rug en verdween uit de race. Erger was het voor de wederoptredende Bobryshev die in eogen land veel aandacht genoot. Bobby die reeds had aangekondigd zich na deze GP te laten opereren aan de pols heeft er na Orlyonok een scheenbeen breuk bij en zal waarschijnlijk dit jaar niet meer in actie komen. Wie ook zijn scheenbeen brak was Clement Desalle en ziet daardoor een goede eindnotering in rook op gaan. Ergste slachtoffer is de Italiaan Alessandro Lupino die volgens de eerste gegevens de rug op vier plekken heeft gebrokken en ook een breuk in het borstbeen zou hebben.

Duikt wederom de vraag op of ze niet meer moeten gaan kijken naar de veiligheid van de rijders in plaats van nog snellere, spectaculairdere tracks? Wat was er mis aan de old shool tracks van weleer? We zien deze evolutie ook in de zijspannen snellere banen, hogere springbulten, whoops,… het oogt mooi maar als je met een zijspan een klapper maakt zijn de gevolgen soms nog erger.

Toch mogen we ook niet te negatief zijn, want daar helpen we onze sport die het al moeilijk genoeg heeft niet mee vooruit. En om het over vooruit kijken te hebben, dan moeten we komend weekend met z’n allen afzakken naar Arnhem. Want aankomend weekend (15 en 16 juni) wordt hier de finale van de selectiewedstrijden van het Europees Kampioenschap 65/85 Noord-West verreden op het circuit van Motorsportpark Gelderland Midden. Naast die jonge wolven rijden de dames er hun eigen finale wedstrijd. Dat meervoudig wereldkampioene Steffi Laier nog steeds bij de besten hoort mag ook nu duidelijk zijn. De in België wonende Duitse staat met 21 punten in de bonus aan de leiding op Shana van der Vlist. Die andere Nederlandse topper Lynn Valk neemt de derde plek voor haar rekening met een achterstand van 36 eenheden. Als alles loopt zoals gepland moeten Lynn en Cas Valk volgend weekend mee op het eindpodium kunnen. Zelden gezien zou ik zeggen en een reden extra om er een mooi en sportief weekend van te maken. Meer info over het EMX jeugd kan je op volgende link vinden.

Als we iets verder kijken dan weten we dat er nog een heel mooie wedstrijd in het verschiet is. Tijdens het eerste weekend van juli zijn alle ogen gericht op “Ons genoegen” de club uit het mooie Markelo alwaar we de tweede Nederlandse grand Prix voor de sidecars onder de wielen krijgen. Alle info vind je op de website. Dat het spannende races zal geven hebben we afgelopen weken reeds gemerkt. Want de top zitten elkaar dicht op de hielen. Ik ben in elk geval op beide events van de partij nu jullie nog en het kan niet meer stuk! Tot de volgende

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Door: Geert Gelaude
Foto: Geert Gelaude

Uw reacties