Herlings houdt Jasikonis af en wint kwalificatie in Letland!

Herlings houdt Jasikonis af en wint kwalificatie in Letland!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Op de zanderige omloop in Letland, Kegums toonde Jeffrey Herlings zich in de tijdstrainingen alvast enorm snel. Of hij die snelheid ook kon omzetten naar een overwinning in een overwinning in de kwalificatie was echter nog de vraag. Dit kon de Nederlander ditmaal wel verwezenlijken! Zijn tweede Grand Prix wedstrijd terug, nam de KTM-piloot de holeshot in kwalificatie-manche.

Thuispiloot Pauls Jonass toonde zich in de begin periode van de wedstrijd echter iets sneller en nam de leiding van Jeffrey Herlings over. Hierbij ging de Letse Husqvarna piloot een beetje over zijn toeren en dat betaalde hij cash en ietwat later kende hij een weerslag. Van die weerslag maakte Jeffrey Herlings handig gebruik om opnieuw aan de leiding te komen in de kwalificatiereeks. Eens voorbij Pauls Jonass leek het winnen van de kwalificatiewedstrijd “kat-in-bakkie”. In de laatste vier ronden kwam echter een uitmuntend rijdende Arminas Jasikonis doorgestoomd naar de tweede positie en hij stoomde tevens ook door tot in het wiel van Jeffrey Herlings. De Litouwer kwam er niet tot een aanval en strandde dus op een knappe tweede plaats voor Arnaud Tonus, die opnieuw de piloot lijkt te worden die hij was voordat hij naar Pro Circuit Kawasaki vertrok en daar helaas een zwaar virus kende.

Voor onze laaglanders was er naast de overwinning van Jeffrey Herlings ook nog het geweldige resultaat van Jeremy Van Horebeek. De Belg begon het seizoen schitterend, maar een blessure zorgde ervoor dat hij geen rol van betekenis kon spelen in het titelgevecht. Deze blessure lijkt nu geschiedenis te zijn want de SR Honda – MotoBlouz powered by Hexis Energy Drink piloot finishte knap vierde voor zijn vervanger bij Yamaha Jeremy Seewer en Pauls Jonass.

Glenn Coldenhoff finishte knap achtste en daarmee deed hij twee plaatsen beter dan de Belg Julien Lieber die tiende wist te finishen. Brian Bogers finishte dertiende op zijn HRC HSF Honda machine. Micha-Boy de Waal finishte knap als zeventiende en Sven van der Mierde vonden we terug op een vierentwintigste plaats. Jeffrey Dewulf verliet na acht ronden de wedstrijd en werd zo als éénendertigste geklasseerd.

En wat dan met Antonio Cairoli en Tim Gajser vraagt u zich af? Die heeft u nog niet vernoemd?! Inderdaad dat klopt. Beide titelkandidaten kende niet hun beste kwalificatiereeks. Antonio Cairoli finishte elfde. De negenvoudige wereldkampioen vond duidelijk zijn ritme niet op een parcours dat hem normaal gezien past als een handschoen, we durven dan ook te denken dat de Siciliaan nog heel wat last ondervind van zijn smak die hij maakte in de Russische kwalificatiereeks. Zijn concurrent Tim Gajser deed het alsnog slechter dan Antonio Cairoli. De HRC HSF Honda piloot en huidige leider in het wereldkampioenschap startte goed mee in de top vijf maar een crash en pitstop zorgde ervoor dat Tim Gajser morgen pas als achttiende een plaatsje achter het hek zal mogen kiezen. Toch géén ideale situatie in Kegums!

MXGP Kegums (Letland) – Kwalificatie Race
1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 24:36.646; 2. Arminas Jasikonis (LTU, Husqvarna), +0:04.138; 3. Arnaud Tonus (SUI, Yamaha), +0:12.069; 4. Jeremy Van Horebeek (BEL, Honda), +0:16.422; 5. Jeremy Seewer (SUI, Yamaha), +0:19.591; 6. Pauls Jonass (LAT, Husqvarna), +0:22.128; 7. Ivo Monticelli (ITA, KTM), +0:24.301; 8. Glenn Coldenhoff (NED, KTM), +0:25.651; 9. Romain Febvre (FRA, Yamaha), +0:30.560; 10. Julien Lieber (BEL, Kawasaki), +0:35.372; 11. Max Anstie (GBR, KTM), +0:43.779; 12. Antonio Cairoli (ITA, KTM), +0:46.381; 13. Brian Bogers (NED, Honda), +0:48.242; 14. Tommy Searle (GBR, Kawasaki), +0:50.450; 15. Gautier Paulin (FRA, Yamaha), +0:52.414; 16. Jordi Tixier (FRA, KTM), +0:54.519; 17. Micha-Boy De Waal (NED, Yamaha), +0:58.292; 18. Tim Gajser (SLO, Honda), +1:01.005; 19. Kevin Strijbos (BEL, Yamaha), +1:03.702; 20. Petar Petrov (BUL, KTM), +1:04.773; 21. Tanel Leok (EST, Husqvarna), +1:06.563; 22. Anton Gole (SWE, Yamaha), +1:11.514; 23. Vsevolod Brylyakov (RUS, Yamaha), +1:13.793; 24. Sven Van der Mierden (NED, Yamaha), +1:18.080; 25. Harri Kullas (EST, Honda), +1:21.096; 26. Gert Krestinov (EST, Kawasaki), +1:29.272; 27. Karel Kutsar (EST, KTM), +1:47.304; 28. Volodymyr Tarasov (UKR, KTM), +2:50.436; 29. Jonathan Bengtsson (SWE, KTM), -1 lap(s); 30. Klemen Gercar (SLO, Husqvarna), -1 lap(s); 31. Jeffrey Dewulf (BEL, KTM), -4 lap(s); 32. Benoit Paturel (FRA, Kawasaki), -10 lap(s); 33. Matiss Karro (LAT, Husqvarna), -12 lap(s);

Tekst: Matthias Van Eeckhoven – Foto: Gino Maes

Uw reacties