E-X Bike World Cup: De resultaten!

E-X Bike World Cup: De resultaten!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Toegegeven, het was wennen aan deze primeur van Youthstream en de F.I.M. De allereerste wedstrijd voor elektrisch aangedreven mountainbikes op het circuit van Imola was zelfs een beetje surrealistisch. Geen motorengebrul, wel een starthek gevuld met 17 rijders op fietsen van allerlei pluimage.

Het deelnemersveld was niet echt om naar huis te schrijven maar het was dan ook voor het eerst dat er op dit niveau geracet werd met deze technologie. Bij het neerklappen van het starthek moesten er 25 minuten + 1 ronde worden afgelegd op het volledige motorcrosscircuit. De Duitser Mark Scheu was het snelst weg maar moest na twee bochten lijdzaam toezien hoe de Sloveen Anze Svetek (foto onderaan) op een zelfbouwfiets het ruime sop koos. Hem zagen ze alvast niet meer terug want hij of zijn fiets leken buiten categorie. Met sprekend gemak bouwde hij zijn voorsprong uit en won dan ook de categorie EXBGP (trapondersteuning tot 45km/u).

In de categorie EXBGPW (trapondersteuning tot 45 km/u voor vrouwen) won de Franse rijdster Caroline Duchenne. Geen tegenstand voor haar want ze was de enige in haar reeks. Ook in de EXB2W (trapondersteuning tot 25 km/u voor vrouwen) was er maar één dame ingeschreven: Niki Makk uit Hongarije. Zij mocht dan ook op het hoogste trapje van het podium. Bij de heren (EXB2) was er meer concurrentie. Zo waren oud MXGP-rijder Davide Guarneri en SBK-champ Marco Melandri aan de start verschenen. De Italianen waren heer en meester in eigen huis met winst voor Roberto Fabbri, een tweede stek voor Guarneri en een derde plek voor zijn landgenoot Mattia Folchi. Marco Melandri werd zesde.

Deze E-X Bike World Cup gaat de geschiedenisboeken in en we onthouden een aantal dingen: Het format mag nog wat gepolijst worden, de benamingen van de vier categorieën mogen duidelijker en de wedstrijd is moeilijk te volgen met vier samengevoegde reeksen. Van de traditionele motormerken was alleen KTM vertegenwoordigd.

EXBGPW

1            31          Duchene, Caroline         FRA       FFM      GIANT

EXBGP

1            12          Svetek, Anze     SLO       AMZS    Qulbix

2            14          Scheu, Mark      GER       DMSB   Rocky Mountain

3            13          Meschini, Gianni            ITA        FMI       KTM

4            7            Bovendorp, Tini              NED      KNMV   Haibike

EXB2W

1            81          Makk, Niki         HUN      MAMS  Scott

EXB2

1            64          Fabbri, Roberto ITA        FMI       BMC

2            39          Guarneri, Davide            ITA        FMI       Haibike

3            68          Folchi, Mattia    ITA        FMI       Focus

4            63          Findling, Eddie  GER       DMSB   Specialized

5            54          Mattia, Arduino              ITA        FMI       Kona

6            33          Melandri, Marco            ITA        FMI       THOK

7            65          Dabrowski, Konrad        POL       PZM      Specialized

8            62          Clementi, Ivan  ITA        FMI       Merida

9            59          Bouvier, David  FRA       FFM      KTM

10          69          Kellett, Todd     GBR       ACU      Mondraker

11          66          Dabrowski, Marek         POL       PZM      Mondraker

12          51          Magri, Publio    ITA        FMI       Whistle

Uw reacties