Kay Karssemakers sluit seizoen af als 16de

Kay Karssemakers sluit seizoen af als 16de
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Tijdens de finales van de EMX125 en EMX250 kampioenschappen in Zweden bleven de KTM Diga Junior Racing rijders op hun honger. Op de harde omloop van Uddevalla scoorde alleen Kay Karssemakers punten. Hij werd in totaal 24ste.

Na een jaar afwezigheid maakte de omloop van Uddevalla zo’n 100 kilometer ten noorden van Gotenburg opnieuw zijn opwachting op de WK en EK kalenders. Kay Karssemakers had zijn zinnen gezet op een sterk slot van zijn eerste Europese 125cc campagne.


Hoewel Kay zich vlot kwalificeerde met een 13de plaats in zijn groep leverde dat geen al te beste startplaats op. Bij een inhaalactie in de eerste manche kreeg hij een steen keihard op z’n sleutelbeen. Gelukkig hield de jonge Nederlander geen breuk over aan de impact maar verder rijden zat er niet meer in. Van in de achterhoede vocht Karssemakers zich ’s anderendaags naar een verdienstelijke 17de plaats. In de eindstand van het EK laat de #33 KTM Diga Junior Racing rijder de 16de plaats optekenen daarmee is hij de derde Nederlander in het kampioenschap.

Voor Jarni Kooij was het afwachten hoe hij de Zweedse GP zou verteren. Kooij had tijdens de GP in Lommel gekneusde ribben opgelopen en miste hierdoor heel wat motortraining. Òok Jarni kwalificeerde zich maar vond nooit zijn draai in Uddevalla. Zijn beste resultaat van het weekend was een 30ste plaats in de tweede reeks.

Na Lommel mocht VLM Inters 250 kampioen Greg Smets nog eens proeven van EMX250 actie. Smets greep op zaterdag nipt naast de kwalificatie. Ondanks zijn status als tweede reserverijder mocht Greg alsnog opdraven op zondag. Smets zat nu beter in zijn vel maar door een val in de achtste ronde moest hij genoegen nemen met een 37ste plaats.

Kay Karssemakers: “De start was hier super belangrijk naar mijn gevoel. Vanop de 25ste plaats was het telkens moeilijk. Na enkele ronden zat mijn eerste race er al op door die harde steenslag op mijn sleutelbeen. Gelukkig hebben we het goed kunnen behandelen en hield ik er niks aan over. In de tweede manche was mijn startsysteem buiten werking en ik was heel slecht weg. Toch kon ik goed naar voor komen, halfweg zat ik 16de. Al bij al niet verkeerd maar wel jammer dat ik op het einde het tempo moest laten zakken.”

Jarni Kooij: “Het was een heel moeilijk weekend. De combinatie van een nieuwe omloop die heel anders was dan wat ik gewoon ben, het gebrek aan rijtijd en een minder gevoel met de motor maakten dat ik eigenlijk nooit in de flow zat. Aan de andere kant reed ik wel gewoon telkens de manches uit en kon ik meer ervaring opdoen. Dat was een pluspunt maar natuurlijk is er op dit niveau meer nodig om resultaten neer te zetten.”


Greg Smets: “Toegegeven het was zuur voor de rijders die geen goedkeuring kregen van de dokter om te mogen rijden. Dat ik toch mocht starten was dus wel een opsteker. Zeker gezien de omstandigheden, toch een verre verplaatsing en midden in mijn herexamens! Op zondag lag het circuit er heel mooi en droog bij. Tot mijn val zat ik rond de 30ste plaats wat gezien mijn snelheid hier correct was. Na mijn crash reed ik op safe maar ik ben blij met de ervaring en ik heb me wel geamuseerd.”

Foto’s: Eric Laurijssen

Uw reacties