TEST: Wij reden met de Honda CB500X!

TEST: Wij reden met de Honda CB500X!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Wij van MXMag zwaaien ons been graag over alles wat maar een beetje off-road getint is. Zo kregen we van Honda Belgium de fonkelnieuwe CB500X onder onze derrière geschoven. We trokken een ganse dag op pad om deze strak gelijnde motor aan de tand te voelen. Op het menu stonden de offroadwegels rond Honda Park in Olmen en daarna trokken we met fikse ruk aan het gashendel richting De Zoete Waters in Oud-Heverlee.

Honda kondigt de machine aan als een stadsmotor die ook zijn streng kan trekken over langere afstanden en op een off-roadweg. De looks verraden inderdaad wat Africa Twin DNA maar dan in een minder ruwe vorm. De CB500X is er dus eentje uit de lijn Adventuremodellen van Honda. De inspiratie werd gehaald bij zijn grotere broer en heeft dus een hoger windscherm en enkele andere atributen die laten vermoeden dat de hoogpoter wel een gravelbaantje lust. Instelbare vering voor en achter, een slipperkoppeling en grote schijfremmen zijn alvast leuke hebbedingetjes die bijdragen tot een veilige en comfortabele rit.

Een eerste blik richting de CB500X deed onze wenkbrauwen fronsen. Waar zijn die vette noppenbanden? Een seconde later kwam het besef dat dit geen pure off-roader is. En na de rit rond de crossbaan in Olmen bleken die banden geen issue. De Honda is een alleskunner maar blinkt ook nergens in uit. En dat is geeneens negatief bedoelt want deze hoogpoter jaag je zonder problemen over elk gematigd terrein zonder in de problemen te komen. De fiets stuurt erg stabiel door los zand en modderige stukken zonder angstige momentjes. Daar zit de fantastische geometrie van het frame voor iets tussen, zeker weten! De motor loopt lekker romig door het beschikbare toerental en geeft erg veel vertrouwen vanaf de eerste meters. De lage zithouding van 830 mm geeft ook vrouwen de mogelijkheid om deze motor te besturen. Het schakelpookje leek ons wat kort bij de voetsteun te staan. Maar dat stoort eigenlijk alleen bij technische off-road trajecten.

De rit naar Oud-Heverlee deden we over de snelweg en daar viel ons meteen op dat deze 471cc metende twin geen motor is voor lange snelle trajecten. Je zit hoog in het toerental wanneer het pookje in de hoogste versnelling staat. Het verraad dan ook waar deze motor voor gemaakt is: de stad, een offroadbaantje tussen twee dorpjes en lange trajecten op gewone wegen. Ja toch, vermijd de snelweg en dan merk je meteen wat de kwaliteit is van deze CB500X. Lekker cruisen zonder moe te worden. Rond de Zoete Waters liggen nogal wat conventionele “Belgische” betonbanen en die wist de motor met sprekend gemak te verteren. De vering is dan ook perfect berekend voor deze manier van motorrijden. Zalig!

De locatie in Oud-heverlee ademt trouwens nogal wat motorcrosshistoriek uit want in 1934 vond daar de allereerste Belgisch wedstrijd plaats. De organisatie lag in handen van Jacques Ickx, jawel, de vader van oud F1-piloot Jacky. Met die gedachte deden we een stukje van 50 meter motorcross maar dat verteerd deze allemansvriend iets minder goed. Hoeft ie ook niet natuurlijk want daar heeft Honda deze fiets niet voor gemaakt. Wij ook met onze motorcrossgenen! De CB is er voor vele gegadigden want de tweecilinder loopt niet over van vermogen met zijn 47,5 pk. Daarom vinden we dit een ideale opstapmotor. De machine geeft meteen zoveel vertrouwen dat iedereen er zich zal op thuis voelen.

Het is ook de machine voor motorrijders die houden van een stoerdere look zonder de brute power van de meer potente hoogpoters. En het is de motor voor degene die van beide walletjes willen eten zonder in extremen te vervallen: op de weg en off-road binnenwegeltjes. Wij twijfelen geen seconde aan het toekomstig succes van deze Japanner op hoge poten. Hij heeft veel in zijn mars en kan zowat alles. Zijn natuurlijke habitat bevindt zich op de nationale wegen, gematigde off-roadbaantjes en de jungle van de stad. Voor de prijs moet je het alvast niet laten.

Pluspunten

  • Romige motor
  • Slipperkoppeling
  • Fantastische vering voor lange ritten
  • Lage zithoogte dus ook voor vrouwen
  • Goede windbescherming
  • Grote tank voor lekker lang cruisen
  • Perfecte frame geometrie
  • Geschikt voor een A2 rijbewijs

Minpunten

  • Versnellingspookje lijkt wat kort
  • Hoog toerental bij 120 km/u

Technische fiche

CO2 uitstoot (g/km) 80
Cilinderinhoud (cm3) 471 cc
Motortype Vloeistofgekoelde 4-takt, parallel twin
Max. vermogen 47 PK (35 kW) @ 8600 tpm
Max. koppel 43 Nm @ 6500 tpm
Startsysteem Elektrisch
ABS System 2 kanaals ABS
Remmen voor Enkele 310 mm wave type schijf met tweezuigerklauw
Remmen achter Enkele 240 mm schijf met enkelzuigerklauw
Wielophanging voor 41 mm conventionele telescoopvork met instelbare veervoorspanning
Wielophanging achter Pro-Link monoshock met instelbare veervoorspanning
Banden voor 110/80R19M/C
Banden achter 160/60ZR-17M/C
Velgen voor Multi-spaken Aluminium
Velgen achter Multi-spaken Aluminium
Afmetingen (L×W×H) (mm) 2.155 x 825 x 1.410 mm
Frame type Stalen diamant type
Tankinhoud (liter) 17,7 liter (incl reserve)
Brandstofverbruik 28.6km/L
Grondspeling (mm) 180 mm
Koplamp LED
Rijklaargewicht (kg) 197kg
Zithoogte (mm) 830mm
Koppeling Natte meerplaatskoppeling
Eindoverbrenging Ketting
Aantal versnellingen 6 versnellingen
Aantal versnellingen 6 versnellingen
Instrumenten Digitale snelheidsmeter, Digitale Bar toerenteller, Dubbele tripmeter, Digitale brandsofmeter en verbruiksindicator, Digitale klok
Achterlicht LED

Prijs

België         : 6.799€
Nederland : 7.799€

Meer info over dit model op Honda.be

Tekst: Danny Hermans
foto: 393 Productions, Honda

Uw reacties