Column: Geert Gelaude september 2019

Column: Geert Gelaude september 2019
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Dat het Nederlandse motorcross in de lift zit is reeds langer geweten. De intensieve aanpak die ze bij de KNMV in het leven hebben geroepen werpt jaar na jaar hun vruchten af. Net zoals ze in Frankrijk heel sterk uit de federatie werken heeft Nederland een soort gelijke sholing op touw gezet. Afgaande op het aantal titel de laatste jaren kunnen we enkel maar fier zijn op deze werking. Wetende de België vroeger het middelpunt van onze sport was lijkt het er nu op dat dit Nederland is, en dat hebben ook vele teams begrepen want in de grensregio strijken meer en meer teams neer om vandaaruit hun activiteiten te ontplooien.

Afgelopen weekend was het weer allemaal Nederland boven met de eerste EMX 2t titel voor Mike Kras. Domper op deze feestvreugde was dat er slechts zes rijders aan de start verschenen. Maar het deerde “Kogel” niet, hij deed gewoon wat hij moest doen en de zege naar zich toe trekken. Met een derde plaats in de eerste heat en een klinkende overwinning in de tweede reeks, hield Mike zijn naaste concurrent op slechts één punt van de titel. Een zwaar bevochten titel na een heftig jaar voor Kras. De tweeling, werken en crossen op dit niveau niet makkelijk te combineren.

Ook kersvers Europees kampioen Roan van de Moosdijk zit op een roze wolk, of beter gezegd op een gifgroene, want na het behalen van de titel mocht hij dit weekend in de Turkse grand prix aantreden in de MX2 klasse. En dat hebben we geweten want ook hier liet de door De Reuver getrainde Eindhovenaar zien dat we nog veel mooie races in het verschiet hebben. Al bij de eerste trainingen liep het zoals een trein. En in de kwalificatierace gaf de F&H Kawasaki Racing rijder zijn visitekaartje af door knap tweede te worden achter kersvers wereldkampioen Prado. De starts in beide manches waren goed voor Roan en zo kon hij gelijk een hoog tempo aanhouden wat in een vijfde en derde plek resulteren. Maar tevens als derde mee op het eindpodium naast Prado en Belgische hoop in bange dagen Jago Geerts. Zeg nu zelf een mooier begin van een profloopbaan kan je je bijna niet wensen toch?

Ook bij de dames klonk het volkslied, want Nancy van de Ven kan na een jaar vol blessureleed haar vice wereldtitel verlengen. Meer nog ze kondigde dit weekend ook aan dat ze ondaks de geruchten toch op Yamaha blijft maar dan via haar nieuwe team. De Zeeuwse maakt de overstap naar het Italiaanse Ghidinelli Yamaha Racing. Voor volgend jaar staan het WK en tal van Italiaanse wedstrijden op haar programma.

Maar nog is het mooie Nederlandse liedje niet over want wat was het genieten van alweer een supersterke Coldenhof in de Turkse zon. Met een derde en een tweede plak mocht Glenn van een sterk bevochten laatste reeks als tweede mee naar het podium. Niemand was in staat om Jeffrey Herlings ook maar iets in de weg te leggen om alweer een eindoverwinning aan zijn ellenlang palmares toe te voegen. Het lijkt er dan ook heel sterk op dat Team Nederland als torenhoog favoriet naar Assen afzakken.

We kunnen ook een nieuwe wereldkampioen aankondigen want afgelopen weekend is Etienne Bax met Kaspars Stupelis er in geslaagd om de titel naar zich toe te trekken. Dat de door Wilvo ondersteunde combinatie uit Bergeijk niet enkel in hun sport grote voorbeelden zijn bewezen ze daags na de Franse Grand prix alweer. Team Bax was gewoon in het Zeeuwse Westdorpe aanwezig met enkele andere combinaties zoals team Kops op de ‘Special Days’. En vandaag staat er alweer en dag vol afspraken op hun programma. Maar de klap valt deze avond want dan is er het kampioenenfeestje in Bergeijk.

En zo sluiten we alweer een mooi weekend af en gaan we de laatste rechte lijn in voor een voor velen een lang maar welverdiend jaar. Het was een jaar met vooral in de sidecars erg veel blessureleed. Want ook dit weekend vielen er tal van blessures te melden grootste slachtoffer is Glenn Janssens. Hij liep een breuk aan het schouderblad op en zal moeten geopereerd worden. De aanhechting met de spier en het schouderblad zijn afgescheurd, een pijnlijke zaak en vroegtijdig eind van het seizoen voor de nieuwbakken passagier van Team Hermans voor 2020.

Nu de teerlingen zijn geworpen is het ook voor mij tijd om even een break te nemen en ga ik er paar weekjes tussenuit. We zien wel wat er ons pad kruist de komende weken….

Geplaatst: Steven van Kempen/KEMCO
Door: Gelaude Geert
Foto: MXGP

Uw reacties