Techniek: Zo inspecteer je de reed valve van je tweetakt!

Techniek: Zo inspecteer je de reed valve van je tweetakt!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Deze keer laten we je zien hoe je een essentieel onderdeel van uw tweetaktcrosser aan een controle onderwerpt. De reed valve is erg belangrijk voor een goede stroom van je gasmengsel vanuit de carburator. Versleten reed valves zorgen voor slecht startende motoren en vermogensverlies. Maar waarvoor dient eigenlijk een reed valve?

De reed valve zijn eigenlijk éénrichtingsklepjes die bij het aanzuigen van het gasmengsel openen door de vacuüm die gecreëerd wordt door de zuiger die een opwaartse beweging maakt. Tijdens de compressieslag dichten de klepjes weer af om te vermijden dat het mengsel weer naar de andere richting wordt gejaagd door drukopbouw in de cilinder. De reed valve is een evolutie van de roterende inlaat. Alhoewel Yamaha het kleinood niet uitvond waren zij het die het systeem betrouwbaar gemaakt hebben.

De reed valves zijn er in verscheidene varianten. De oudere systemen hebben klepjes gemaakt van roestvrijstaal. De moderne reed valves kunnen plaatjes hebben van glasfiber of zelfs van carbonfiber. De bekendste fabrikant van aftermarket reed valves is zonder twijfel Boyesen. In onderstaande video zie je hoe je het onderdeel onderwerpt aan een grondige inspectie en hoe je de klepjes bij slijtage moet vervangen. Het is geen ingewikkelde klus en dus haalbaar voor iedere doe-het-zelver.

LEES MEER  Niels Wennemars in het ONK125

Uw reacties

Ook te lezen

 • Schrijf je in voor de Pro mx carnaval stage

  Schrijf je in voor de Pro mx carnaval stage

  Van 28 februari t.e.m 4 maart trekt Pro mx-stage naar Milaan (Italië) voor heuse carnaval stage. Zoals gewoonlijk is er voor ieder wat wils en zijn zowel beginnende, gevorderde als wedstrijd …
 • Motocrossreglement 2022: dit zijn de belangrijkste wijzigingen!

  Motocrossreglement 2022: dit zijn de belangrijkste wijzigingen!

  De KNMV heeft het motocrossreglement voor 2022 bekendgemaakt. In dit reglement zijn een aantal wijzigingen gedaan ten opzichte van het voorgaande reglement. In dit artikel leggen we uit wat de …
 • Niels Wennemars in het ONK125

  Niels Wennemars in het ONK125

  Minder dan twee jaar geleden kwam Niels Wennemars in aanraking met motocross. Tijdens de eerste lockdown heeft de zoon van voormalig wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars (46) kennis gemaakt met deze …
 • Davy Pootjes in MXGP met JWR Honda

  Davy Pootjes in MXGP met JWR Honda

  Na ‘n moeilijke periode met veel blessures is er nu eindelijk goed nieuws voor Davy Pootjes! De 23-jarige motorcrosser maakte vandaag bekend dat hij volgend seizoen in het WK MXGP …