Vijf minuten met Cyril Genot

Vijf minuten met Cyril Genot
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Jarenlang gold Cyril Genot (20) als een groot talent. De grote doorbraak op de kwartliter liet helaas op zich wachten. Genot bleef echter knokken, maakte dit seizoen een sterke beurt als invaller voor A1M-Husqvarna en ziet zijn volharding beloond met een voltijds WK MX2 zitje bij het Zwitsers- Duitse Ixs MXGP team. Tijd voor een gesprek met de snelle Limburger!

Een blik op Genot’s resultaten leert waarom 2019 gerust het jaar van de wederopstanding mag worden genoemd. Cyril eindigde 4de in de ADAC MX Youngster Cup waar hij drie podiums boekte. Vanaf de Letse GP vond hij onderdak bij het A1M Motorsport Husqvarna team. Het hoogtepunt van zijn WK campagne was een knappe 7de plaats in de GP van België.


Cyril’s kwaliteiten in het zand stonden dan ook nooit ter discussie. Progressie (blijven) maken op harde banen blijft zijn topprioriteit. In ieder geval heeft de ex-Motorsport Future rijder de techniek en de steun om in 2020 een sterk seizoen neer te zetten. Bij Ixs MXGP krijgt Genot de Tsjech Petr Polak en de Zwitser Kevin Brumann als teamgenoten. Naast de Europese WK wedstrijden staan ook de ADAC MX Youngster Cup aangevuld met enkele Zwitserse MX2 races op zijn kalender.

Begin deze maand raakte bekend dat je voor IXS Yamaha-team hebt getekend.  Hoe kwam deze overeenkomst tot stand?
Cyril Genot: “De bal ging begin augustus, een week of twee voor Lommel, aan het rollen. Eigenlijk was het mijn zus Rachel die toevallig mijn naam liet vallen en aangaf wat ik voor 2020 zocht. Ik ben best blij dat er al interesse in mij was voor Lommel. Toch hebben de resultaten in de Belgische GP me achter af natuurlijk wel geholpen.”

Je hebt sinds jouw EMX125-dagen met Kemea niet meer met een Yamaha gereden. Hoe verloopt de overstap?
Genot: “Super, ik ben heel blij met het hele pakket. De motor is sinds 2014 veel veranderd, je kan dus niet echt vergelijken. De Yamaha bevalt me in ieder geval.”

Navenant jouw snelheid kreeg je niet altijd loon naar werken maar de tweede seizoenshelft met A1M Husqvarna-team was zeker positief. Hoe kijk je terug op die invalbeurt?
Genot: “Ik kan het A1M-team niet genoeg bedanken. Ze waren het enige team dat in me geloofde na jaren van blessures. Eindelijk kreeg ik de kans om in goede omstandigheden op het hoogste niveau te laten zien wat ik kan. Zonder hen zou ik ook deze kans nooit hebben gehad. Ik zal nooit vergeten wat Tanel (red.Leok) voor mij heeft gedaan!”

Je werkte nauw samen met Tanel Leok. Misschien wel één van de meest onderschatte rijders van zijn generatie. Wat heb je van hem geleerd?
Genot: “Hij heeft me vooral ruimte gegeven. Ik kreeg de kans om door te groeien en vooruitgang te boeken zonder druk op mijn schouders. We hebben hem en zijn familie onderweg beter leren kennen, wat heel tof is omdat we zelf ook met de familie naar de wedstrijden gaan. Het was een leuke tijd samen.”

Hoe ziet de ondersteuning van Yamaha er uit? Niemand wil standaard rijden in het WK MX2!

Genot: “Fabrieksondersteuning is er niet. Maar we hebben de steun van de Hostettler Group die Yamaha distribueert in Zwitserland. We gaan er alles aan doen om deze winter een zo goed mogelijke wedstrijdmotor op te bouwen. Standaard is de Yamaha een uitstekende basis en het team heeft goede partners dus dat moet lukken.”

Heb je plannen om naar het buitenland te gaan tijdens jouw voorbereiding?
Genot: “Niet meteen, ik blijf gewoon thuis. Qua fysiek is dat ook de juiste plek om een basis op te bouwen.”


In het zand moet je voor weinig rijders onder doen. Wat zijn jouw doelen voor volgend seizoen?
Genot: “Ik moet beter worden op harde banen dat is zeker. Nu ik meer tijd heb om me voor te bereiden, staat ook bovenaan op mijn agenda. Daarvoor gaan we natuurlijk andere banen opzoeken. Het zal niet in België zijn waar ik dat zal leren (lacht). Blijven werken en vooruitgang maken, is het uitgangspunt. Ik wil in 2020 gewoon blessurevrij blijven en altijd voor punten vechten.”

Is het al duidelijk welke pre-season races je gaat rijden?
Genot: 
“Normaal gesproken rijden we begin februari de laatste twee rondes van het Internationaal Italiaans Kampioenschap. Welke races we daarnaast nog voor de eerste GP in Matterley Basin rijden, moeten we nog beslissen.”

Nog iets dat je wil meegeven?
Genot: “Bedankt voor het gesprek en bij deze nodig ik iedereen uit voor mijn eetdag! Ik zie jullie graag verschijnen op zaterdag 7 december in zaal De Bond, in Val-Meer (Riemst) vanaf 18u 30. Als je geen honger hebt, mag je ook iets komen drinken hoor ; )”

Tekst: Andy McKinstry
Foto’s: IXS Yamaha, IG Cyril Genot, MX July

 

Uw reacties