Take 5; Jur van Tuil

Take 5; Jur van Tuil
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Het seizoen 2019 zit erop en dat betekent terugkijken maar ook vooruitkijken! In deze Take 5 spreken wij met Jur van Tuil. De crosser uit het Gelderse Wamel was voor het tweede jaar actief in de KTM Junior MX Challenge. De crosser van het Team Youth Pro MX wist het MON Nederlands Kampioenschap 50cc op zijn naam te schrijven, wij spraken met hem.

MXMag: Dit jaar was jouw tweede seizoen en jij pakt nu al jouw eerste titel. Het MON NK 50cc wist jij te winnen, hoe verliep jouw seizoen?
JvT: “Mijn seizoen bij de MON verliep goed ondanks de eerste wedstrijd gemist te hebben. Dit was omdat deze samen viel met de eerste KNMV wedstrijd. In Overloon ben ik van start gegaan en deze wist ik winnend af te sluiten. Daarna wist ik nog regelmatig wedstrijden te winnen maar bij de wedstrijd in Utrecht ging het mis. Ik reed aan de leiding tot is een foutje maakt en ik werd gepasseerd. In de laatste ronde wil ik de achterstand goed maken en ik kwam snel dichterbij. En kon met nog een paar bochten te gaan de aansluiting vinden. Op het rechte stuk ga ik echter hard onderuit, ik sloeg met met hoofd tegen de grond. De tweede manche wel gereden maar dat ging natuurlijk niet zo eenvoudig. Daarna verliepen de wedstrijd minder goed maar gelukkig wist ik nog vaak op het podium te klimmen. Na de zomervakantie was alles anders. Het vertrouwen was er weer en het rijden ging stukken beter, waardoor ik de wedstrijden vaak winnend af kon sluiten. Wat resulteerde in het 50cc MON NK kampioenschap in Groesbeek. Ik heb ook mee gedaan aan de BENEDU Cup, dit is een serie uitwisselingswedstrijden met rijders uit Belgie, Nederland en Duitsland. Daar werd ik tweede, ik ben tevreden maar misschien had daar meer in gezeten.”

MXMag: In het KNMV ONK werd jij dertiende ondanks het missen van twee wedstrijden. Ben jij tevreden over jou seizoen?
JvT: “Mijn seizoen verliep redelijk. De eerste drie-vier wedstrijden verliep erg moeizaam. Vaak was de eerste manche slecht maar dan ging de tweede manche gelukkig iets beter. Hierdoor wist ik in het dagklassement wel keer op keer rond de tiende plaats te finishen. Ik weet dat ik beter kan en had ook echt op meer gerekend. De zware valpartij tijdens de MON wedstrijd op het circuit van Utrecht heeft mij ook geen goed gedaan. Na de zomervakantie ging het beter en moest wij ook op zwaardere zandcircuits rijden. Dat ligt mij beter en dat was ook direct te zien aan het rijden. De laatste wedstrijden heb ik dan ook in de top 5 kunnen afsluiten.”

MXMag: Hoe ben jij begonnen met crossen, heeft iemand in jou familie een voorgeschiedenis met deze mooie sport?
JvT: “Samen met papa en mijn broer ben ik een keer naar een wedstrijd van mijn achterneef gaan kijken in Geldermalsen. Ik was toen 3 jaar en sindsdien ben ik helemaal verkocht aan deze mooie sport. Nadat ik op m’n vijfde de zwemdiploma A, B en C behaald had, mocht ik motor gaan rijden. De eerste motor was een KTM 50cc en bij opa in de wei heb ik toen mijn eerste meters gemaakt. Wat was dat gaaf! Al mijn vriendjes uit de klas voetballen. Zelf heb ook een jaar mee gevoetbald, maar vind het gewoon geen leuke sport. De keuze was dan ook heel snel gemaakt en ben gelijk gestopt en mijn volledig op de motorcross gestort.”

MXMag: Hoe ziet jou programma in 2020 eruit?
JvT: “De komende weken staan de motoren aan de kant en gaan wij genieten van de winterstop. December is voor ons tijd voor de familie en lekker op wintersport met de Kerst. Begin januari gaan wij waarschijnlijk naar Italie maar dat hangt af van de weersomstandigheden. Met de carnaval ga ik een trainingsweek volgen in Alicante en mezelf klaar stomen voor het seizoen. Het plan is om in de winter op de 65 grote wielen te gaan trainen en dan na die trainingsweek de beslissing te maken of doorgaan op 65 cc grote wielen of toch een jaar 65cc kleine wielen gaan rijden. Verder ga ik het RTC begeleidingstraject volgen via MX Stage en daarmee hoop ik op een hoger niveau te komen. In 2020 ga ik het KNMV ONK rijden en het MON Jeugdkampioenschap. Verder nog een aantal clubwedstrijden maar de focus ligt in Nederland.”

MXMag: Wat is jou doelstelling voor 2020, wanneer is dit seizoen geslaagd?
JvT: “Voor mij is het plezier veruit het belangrijkste. Natuurlijk wil ik goed rijden maar het is zeker niet zo dat alleen winnen telt. Ik hoop het KNMV ONK in de top tien te finishen en bij de MON in de top vijf. Verder zou ik graag een aantal podiumplaatsen scoren.”

MXMag: Wil jij nog iets toevoegen aan dit gesprek?
JvT: “Graag wil ik mijn Team Youth Pro MX bedanken voor afgelopen jaar en voor het vertrouwen wat toegezegd is voor 2020. Verder wil ik al mijn sponsors bedanken voor het vertrouwen van afgelopen jaar. Ga mijn best doen om er volgend jaar weer een geslaagd jaar van te maken.”

MXMag: Dank je wel voor dit gesprek en veel succes gewenst! Wij gaan je volgen!
JvT: “Dank jullie wel.”

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: FvdE

Uw reacties