Take 5; Twan Wagenaar

Take 5; Twan Wagenaar
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Het seizoen 2019 zit erop en dat betekend terug kijken maar ook vooruitkijken! In deze Take 5 spreken wij met Twan Wagenaar. De 16-jarige crosser werd negende tijdens de KNMV Dutch Masters of Motocross 125cc. In zowel Axel als Lichtenvoorde reed hij zich beide manches in de top tien. Tijd om hem te spreken met de KTM-rijder uit Epe!

MXMag: Jou laatste seizoen op de 125cc zit erop. Hoe kijk jij terug op deze klasse?
TW: Ik kan terug kijken op een mooi seizoen, na wat tegenslagen in de voorbereiding van het seizoen wist ik toch veel mooie resultaten te boeken. Dit seizoen was wat in mijn nadeel, ik ben erg groot en zwaar daarnaast reed ik met een standaard motor. Ik merkte dat je dan te kort komt op de rechte stukken en bij de start. Tijdens mijn tweede Dutch Masters of Motocross in Axel wist ik beide manches goed te scoren. In de eerste manche wist ik zesde te worden en ondanks een valpartij in de tweede manche kwam ik nog als tiende over de finish. Tijdens de Open Nederlands Kampioenschap boekte ik ook mooie resultaten, ik kwam maar liefst drie keer op het podium! In het ONK werd ik zesde in de eindstand, de DMofMX wist ik als negende te volbrengen. Later werd ik uitgenodigd om een wedstrijd van het Lets Kampioenschap mee te rijden. Dat was een geweldige ervaring, het circuit was prachtig en ik wist een van de drie manches te winnen. Ik werd tweede in het dagklassement. Het afgelopen jaar was constant en goed te noemen. Ik heb veel dingen geleerd van Marnix Merk, die mij tijdens de wedstrijden nuttige tips te gaf.”

MXMag: De laatste jaren is de organisatie en de serie KNMV Dutch Masters of Motocross sterk verbeterd, hoe kijk jij als rijder hier tegenaan?
TW: “De laatste jaren heeft de organisatie zeker goede stappen gemaakt, het is professioneler geworden en dat maakt de motorcross in Nederland aantrekkelijker. Hierdoor komen er steeds meer internationale rijders, dit maakt de kampioenschappen ook een stuk interessanter en leerzamer voor alle deelnemers en supporters naast het circuit.”

MXMag: Jij bent een vaste waarde op het Nederlandse circuit maar de meeste aandacht gaat uit naar De Wolf, Karssemakers en Kooiker. Stoort jou dat niet, jij moet er immers ook heel veel voor doen, misschien nog wel meer dan deze jonge mannen!
TW: “Nee hoor, natuurlijk is het jammer dat je wat minder aandacht krijgt in de crosswereld. Deze jongens rijden door de week veel meer dan voor mij mogelijk is, ik denk dat het daardoor ook wel iets makkelijker is om je goed voor te bereiden op de wedstrijden. Ik doe er alles aan om zo fit mogelijk aan het start hek te verschijnen en zo goed mogelijk te presteren. Ik ben veel in sportcenter Bijsterbosch te vinden, hier doe ik vooral mijn krachttrainingen. Daarnaast doe ik aan hardlopen en mountainbiken en/of wielrennen. We proberen om op woensdagmiddag tijd vrij te maken om te trainen met de motor. Deze sport is mijn passie, trainen doe ik graag, ik zou graag meer uren op mijn motor maken omdat ik weet dat ik dan betere resultaten kan behalen. Het is niet anders maar dat betekend niet dat het mij stoort dat andere motorcrossers de mogelijkheden wel hebben.”

MXMag: Hoe ziet jou programma in 2020 eruit?
TW: “In 2020 zal ik opnieuw uitkomen voor Brouwer Motors-Jumbo en daar ben ik enorm blij mee! Ik ga de KNMV Open Nederlands Kampioenschappen en de KNMV Dutch Masters of Motocross rijden op een 250cc 2-takt KTM. Als de mogelijkheden er zijn zou ik mee eveneens mee willen doen aan het EMX 2-Stroke, ik kijk uit naar het nieuwe seizoen en heb er zin in! Ook heb ik een aanbod gekregen om door de week meer met mijn motor te trainen, een mooie stap voor de toekomst!”

MXMag: Wat is jou doelstelling voor 2020, wanneer is dit seizoen geslaagd?
TW: “Mijn doel voor 2020 is om in de top tien te eindigen bij het Open Nederlands Kampioenschap 250cc. Verder hoop dat ik ook nog punten te scoren bij de Dutch Masters Of Motocross dit zal zeker een uitdaging zijn tussen de wereldtoppers. Het seizoen is geslaagd als ik mooie resultaten heb geboekt, mijn sponsoren tevreden naar mijn resultaten kijken en vooral dat ik veel “motorplezier” heb gehad!”

MXMag: Dank je wel voor dit gesprek en veel succes gewenst! Wij gaan je volgen!
TW: Dank jullie wel.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie

Uw reacties