De Star-Power van Alberto Forato!

De Star-Power van Alberto Forato!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Een naam om te onthouden: Alberto Forato! De spectaculaire Italiaan, bijgenaamd Alby, heeft zijn intrede in het WK MX2 niet gemist. Forato liet zich in Matterley Basin meteen opmerken tussen de grote jongens en werd er zesde. Waarom de nummer drie van de EMX250 van 2019 hard op weg is om een grote ster te worden?

De GP van Valkenswaard werd helaas een domper voor de 19-jarige Italiaan. Hij kwam tijdens de kwalificatierace hard ten val en besloot ‘s zondags niet te rijden. Toch zijn er heel wat aanwijzingen dat ‘Alby’ wel eens een hele grote kan worden:


1° TALENT
Tot de laatste ronde in Zweden was Forato vorig jaar in de running voor de EMX250 titel. Hij won net zoveel manches (5) als kampioen Roan van de Moosdijk. In de eindstand kwam hij amper 11 punten te kort op Roan. In 2017 was hij al eens 4de geworden in de eindafrekening van de EMX250. En dat op een Honda, niet bepaald de referentie in de MX2. Vier jaar (2013) eerder werd Alby vicekampioen in de ter ziele gegane EMX150.

2° STIJL EN PERSOONLIJKHEID
Alberto is spectaculair op de motor, gaat voor niemand uit de weg en is altijd in voor een geintje. Van iemand die zonder schroom gaat voor een pornosnor weet je dat hij zichzelf niet té serieus neemt! Eén blik op zijn Instagram-pagina volstaat dan ook om te weten dat het nooit saai is met ‘Alby’ in de buurt!


3° MENTALITEIT
Al lijkt hij op het eerste zicht een grapjas Forato is 100% serieus als het op racen aan komt. “Het leven is 10% wat er met je gebeurt en 90% hoe je er op reageert.” Ook in moeilijke omstandigheden staat de Maddii piloot zijn mannetje. Door een breuk aan zijn rechterbeen liep z’n voorbereiding flink wat achterstand op. Zo trok hij met minder dan twee weken op de Husqvarna FC250 naar de eerste GP. Zware baan? No problem voor Alby. Denk maar aan de knappe MX of Nations kwalificatierace in Assen waarin hij vijfde werd.

4° HET BESTE MOET NOG KOMEN
Fysiek heeft Alberto niet de beste troefkaarten om uit te blinken op een 250. Deze winter trainde hij al op de FC450 en alles laat vermoeden dat Forato pas voluit zijn potentieel zal kunnen benutten in de MXGP. Tijdens de Internazionali d’Italia werd hij dit jaar 5de in de MX1, na vier MXGP fabrieksrijders (Gajser, Evans, Jasikonis en Monticelli).


5° TOPTEAM OM ZICH HEEN
Team Maddii Racing heeft ervaring zat. Opgericht door Corrado Maddii in 1992 trad zoon Marco de voorbije jaren op de voorgrond als teammanager. Met name qua kennis over competitie in kleinere cilinderinhouden hoeft het team uit Toscane voor niemand onder te doen. Alessio Chiodi reeg er de 125cc wereldtitels aan elkaar, Thomas Traversini zette er zijn beste resultaten neer en met 125cc Junior wereldkampioen Mattia Guadagnini en Alberto Forato hebben ze nu twee nieuwe goudhaantjes in hun rangen.

6° STEVIGE BASIS
Alberto komt uit een echte motorcrossfamilie. Hij stapte eerste op een motor op zijn drie -met fopspeen in de mond- en leerde de knepen van het vak in de MX-school van drievoudig GP winnaar Michele Fanton. Tweetakt of viertakt, motorcross of supercross, Forato is een veelzijdige piloot die ondanks zijn jeugdige leeftijd al heel wat ervaring opdeed.

Foto’s: Husqvarna Junior Maddii, IG @albyforato303

 

Uw reacties