Wat zeggen de GP rijders over de Coronabreak?

Wat zeggen de GP rijders over de Coronabreak?
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Door de wereldwijde uitbraak van het Coronavirus werden heel wat GP’s achteruit geschoven. Het MXGP kampioenschap werd op pauze gezet en als het weer herbegint, zal het nog tot in november voortduren. Redacteur Andy vroeg de rijders wat zij van deze ongekende situatie vinden.

Cyril Genot (MXGP, Ixs MXGP Team: “Eigenlijk kijk ik nu vooral uit naar een succesvolle en gezonde periode na Covid-19!  Maar natuurlijk is het een rare situatie op dit moment. Je weet niet echt waar je voor moet trainen of wat je volgende race zal zijn, maar je moet gewoon doorgaan. Er is geen andere keuze. De paar maanden die nu komen zullen zeker moeilijk zijn, maar het is voor iedereen hetzelfde. Hopelijk blijft iedereen gezond, daarna zien we wel wat de toekomst brengt.”

Petar Petrov: “De situatie is erg slecht. Maar het belangrijkste is dat mensen veilig blijven en gezond zijn.  Ja, het verandert ons programma veel, maar we kunnen er niet veel aan doen. We zullen weer een beetje rijden van zodra dat het mogelijk is, maar ik zal het zeker een paar weken rustig aan doen, want het seizoen gaat erg lang duren. Hoe dan ook, alle banen zijn op dit moment gesloten, daar moeten we ons op instellen.. Ik hoop echt dat de situatie zo snel mogelijk beter wordt en dat we ons gewone leven kunnen voortzetten. Met de kalender uitgebreid tot eind november hebben ze de juiste beslissing genomen om nog zoveel mogelijk van het seizoen te redden.”


Alessandro Lupino (MXGP, Gebben Van Venrooy Racing Yamaha) :
 “Het is een vreemde situatie voor iedereen op dit moment. De laatste week is mijn plan elke dag veranderd! Nu hebben we in ieder geval een plan met mijn trainer en het team. Vorige week hadden we al besloten dat ik niet meer met de motor train. Ik heb het geluk dat ik thuis een kleine gym heb, daar breng ik nu veel tijd door. Een paar uur in de ochtend en een paar uur in de namiddag waardoor ik toch fysiek kan trainen. Op dit moment zullen we de trainingen wat afbouwen omdat de volgende race niet voor zes weken zou zijn. Dat is vrij lang. Hopelijk wordt situatie stilaan beter wordt. Het wordt sowieso een lang en vreemd seizoen. De laatste race van het seizoen op 22 november is voor iedereen een nieuw gegeven. We moeten aan een nieuw seizoen terwijl alles dit jaar is veranderd.  Plannen  voor het seizoen 2021 wordt dan ook extra moeilijk.”

Jordi Tixier (MXGP, JT911 KTM): “Qua training probeer ik zoveel te doen als mogelijk is. Mijn winter was niet zoals ik had verwacht en eigenlijk heb ik nog veel werk op de plank met het organiseren van mijn eigen team JT911 Team. We willen gewoon zoveel mogelijk klaar zijn als het kampioenschap verder gaat.  Racen tot november zal voor mij geen probleem zijn omdat mijn winter kort was. Ik kijk er dus naar uit om gewoon voort te doen en me te amuseren op de motor!”


Adam Sterry (MX2, JD Gunnex KTM): “Mijn plannen  waren eerst om te blijven trainen en te proberen te verbeteren. Op zich was een pauze voor mij een goede gelegenheid geweest om verder te gaan met testen en te wennen aan de 450! We zullen wel zien wanneer we terug kunnen beginnen nu. Ik hou wel niet van het idee dat het seizoen zo lang duurt. Waarschijnlijk betekent de nieuwe kalender ook dat we geen off-seizoen krijgen en direct naar volgend jaar moeten gaan. Aan de andere kan is dat nog ver af, we zien wel wat er gebeurd”

Anton Gole (MXGP, JWR Honda Racing): “Het is echt een lastige situatie op dit moment en het is moeilijk om te weten wat je moet doen qua training, planning,  alles eigenlijk. Maar mijn plannen zijn zeker veranderd. Niemand weet zeker wanneer we weer gaan racen. Ik heb een hele goede wintertraining gehad en ik ben erg blij met de vooruitgang die ik heb geboekt. Dus voor mij komt het er gewoon op aan om te proberen de goede vorm die ik heb vast te houden. Toch zal ik ook een beetje voorzichtig blijven om niet te veel te doen. Het zal zeker een heel ander seizoen worden! Door het te verlengen tot november zal het WK sowieso een nieuwe ervaring zijn voor iedereen. Maar ik denk dat we gewoon afwachten.”


Jago Geerts (MX2, Monster Energy Yamaha FactoryMX2):  “Ik doe het nu een paar weken rustig aan. Ik doe een beetje aan fysieke training en ik ga voorlopig niet rijden. Het seizoen gaat erg lang duren, daarom wil ik vanaf de herstart van het seizoen tot het einde goed zijn. Dat is de reden waarom ik zelf een kleine pauze inlas nu. Het was moeilijk om het seizoen uit te stellen, maar omdat het virus zo gevaarlijk is, was het de enige juiste beslissing. Het wordt een lang seizoen voor iedereen, maar ik heb een duidelijk doel voor ogen: in goede conditie zijn als het seizoen weer begint.”

Rene Hofer (MX2, Red Bull KTM):  “Ik ben nu thuis en in Oostenrijk hebben we ook quarantinemaatregelen. Eerst heb ik een weekje rust genomen en nu begin ik thuis met een fysiek trainingsblok. Hopelijk zijn de banen over een paar weken weer open en kan ik gaan rijden. Natuurlijk is het jammer, dat we nog lang niet aan rijden toe zijn, maar we moeten de feiten onder ogen zien. Het draait nu om de gezondheid van de mensen. Iedereen is hongering om meer te racen in 2020, ik denk dus dat het goed is om tijd te hebben tot november voor het WK. Uiteraard zal het off-season hierdoor wel veel korter zijn. En dat zal zeker invloed hebben op de wintervoorbereiding. Het zou ook best kunnen dat we aan het einde van het seizoen veel GP’s op een rijt hebben. Blijven werken, is dus super belangrijk want het zal zwaar worden!”

Jed Beaton (MX2, Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing MX2): “Door de uitbraak van het Coronasvirus is het natuurlijk allemaal behoorlijk gek en onduidelijk op dit moment. Wat we wel zeker weten is dat we lang niet meer zullen rijden. Ik ga de komende weken dan ook trainen zonder motor.  Alle circuits zijn toch al een tijdje gesloten. De komende tijd zullen we meer weten over wat er aan de hand is waarna we terug wat meer plannen kunnen maken. Op dit moment denk ik dat iedereen in dezelfde situatie zit. Niemand weet echt wat er aan de hand is! Dat het seizoen langer zal duren, is wat het is. Uiteindelijk is dat ook voor iedereen hetzelfde. Het is niet echt een voordeel of nadeel voor de ene of de andere.  maar met te zeggen dat als het seizoen later in het jaar loopt dat we later volgend jaar moeten beginnen, denk ik dat het echt gek zou zijn als we helemaal tot november zouden gaan en dan weer eind februari beginnen, niet alleen voor de renners, maar ook voor de teams organi.”

Mikkel Haarup (MX2, F&H Kawasaki MX2 Racing): “De situatie is op dit moment niet al te best. Ik denk dat de meeste landen onder lock-down zijn, wat betekent dat de meeste van de races dit seizoen waarschijnlijk zullen worden uitgesteld of geannuleerd. Het belangrijkste op dit moment is dat we allemaal proberen om gezond te blijven. Wanneer de situatie wat meer gecontroleerd is kunnen we de wedstrijden pas weer beginnen. Het is erg jammer, maar zo is het nu éénmaal. Daar moeten we gewoon zo goed mogelijk mee omgaan. Als ik nadenk over het kampioenschap vind ik het natuurlijk jammer. Ik was al fit en klaar om er in te vliegen, maar nogmaals… Gezondheid is het belangrijkste, dus ik begrijp het zeker.”

Jeremy Sydow (MX2, Diga Procross GasGas Factory Juniors) : “Ik doe het zeker de komende week nog rustig aan. Op mijn motor rijden is nu natuurlijk ook geen optie voor de komende weken. Zelfs als je een privé-baan zou vinden, zou het niet erg slim zijn. Stel maar eens dat je valt terwijl ziekenhuis nu al overvol dreigen te gerakn. Dat wil ik niet riskeren. Daarna zullen we zien wat er gaat gebeuren. Waarschijnlijk volgt er een tweede “winterprep”. Over het lange seizoen. Tja, ik weet niet zeker hoe het zal werken. Ik neem gewoon deze uitdaging aan en ik zal mijn best doen!”


Stephen Rubini (MX2, Assomotor Honda): “Na Engeland en Nederland was het plan om toch maar uit te rusten van mijn kwetsuur aan mijn nek. Dat was echt pijnlijk was en bijna onmogelijk om mee te rijden. Ik denk dat op dit moment iedereen thuis zit en dat is de beste manier om dit virus klein te krijgen. Ik weet niet hoe lang we moeten wachten maar we hebben geen keus, thuisblijven is het veiligst. Ten eerste, om dit virus niet te krijgen. En ten tweede om geen risico’s te nemen voor blessures en de ziekenhuizen nog meer werk te bezorgen. De nieuwe kalender met uitgestelde GP’s is logisch maar heeft ook een keerzijde. Met wedstrijden elk weekend tot november, wordt het in de eerste plaats een heel lang seizoen. Helaas is de kans op blessures hierdoor groter. Hoe dan ook, meer dan afwachten kunnen we nu niet.”

Tekst: Andy McKinstry
Foto’s: CDS, Eric Laurijssen, shotbyBavo, IG Jordi Tixier, Eva Szabadfi

 

Uw reacties