Take 5: Rick Elzinga

Take 5: Rick Elzinga
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Door het coronavirus is het seizoen van 2020 geheel tot stilstand gekomen. Het is nog afwachten wanneer de competities weer verder gaan of beginnen. Dit geeft ons extra tijd om crossers aan de tand te voelen, wij spraken met ruim twee jaar geleden al met Rick Elzinga, en dat doen wij nu weer!

De afgelopen vier seizoenen kwam jij voor Yamaha uit. Hoe kijk jij terug op het EMX125?
Rick Elzinga: “Ondanks drie podiumplaatsen in het Europees Kampioenschap 125cc kijk ik toch met gemengde gevoelens terug. Ik niet heb laten zien wat ik echt kon, de podiumplaatsen die ik scoorde kwamen iedere keer nadat ik terug kwam van een blessure. In 2018 heb ik echt een hele goede winterstage gehad in Spanje met de KNMV! Tijdens de wedstrijd van het Internazionale d’Italia in Mantova ging het helemaal mis. Ik brak mijn beide polsen en daarmee viel alles in duigen. Ik ben ook niet meer terug geweest op het niveau wat ik toen tijdens die eerste manche in die wedstrijd reed.”

De overstap naar de EMX250. Hoe verliep dat seizoen?
Elzinga: “Dat verliep helemaal anders dan wij vooraf hadden bedacht en verwacht. Bij het Italiaanse team pakte echt alles helemaal anders uit dan verwacht en dat bracht mij mentaal ook in de problemen. Het kwam vooral aan het gebrek aan motorkracht en trainingsgebrek. Ik moet eerlijk zeggen dat ik een aantal wedstrijd echt goed heb kunnen rijden zeker gezien de omstandigheden. Toch wist ik het seizoen nog als tiende af te ronden dus dat valt niet tegen maar toch minder dan vooraf als doel gesteld.”

De meeste kinderen gaan crossen omdat hun vader dat heeft gedaan. Is hij bij jou ook met de paplepel ingegeven?
Elzinga: “Mijn vader heeft altijd speedway gedaan, eerst op nationaal niveau en later een beetje op internationaal niveau. De laatste jaren voordat ik geboren werd heeft hij de overstap gemaakt naar de enduro’s. Omdat beide sporten pas op latere leeftijd beoefend kunnen worden was voor mij de motocross een logische eerste stap.”

Hoe ziet jou programma in 2020 eruit? Wat is jou doelstelling voor 2020, wanneer is dit seizoen geslaagd?
Elzinga: “Voor mij is het belangrijk op terug op het niveau te komen van Mantova 2018. Daarvoor werken wij heel hard als ligt de motortraining op dit moment stil door het coronavirus. Heel jammer want ik kan de motortrainingen heel goed gebruiken! Met mijn fysiek ben ik volop bezig en de conditie gaat echt de goede kant op. Voor mij is het belangrijk om zo snel mogelijk weer wedstrijden te rijden en wedstrijdritme op te doen dus hopelijk staan wij snel weer snel achter het starthek. De wedstrijd in Valkenswaard was mijn eerste wedstrijd in zes maanden en ik was dan ook blij dat ik mezelf wist te plaatsen.”

Wil jij nog ergens of terugkomen of toevoegen aan dit gesprek?
Elzinga: “Natuurlijk heel veel dank aan alle sponsoren die mij na alle tegenslag weer op de motor hebben geholpen. Alles om mij heen wordt nu gedaan door een kleine groep mensen die mij goed kennen en dat voelt vertrouwd. Dat geeft mij vertrouwen voor het komende seizoen waar mijn voornaamste doel is uitrijden!”

Dank je wel voor dit gesprek en veel succes gewenst! Wij gaan je volgen.
Elzinga: “Natuurlijk geen probleem! Dank je wel, ik ga weer mijn best doen!”

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: #NiekFotografie

Uw reacties