VIDEO: de KTR, een moderne 500cc tweetakt!

VIDEO: de KTR, een moderne 500cc tweetakt!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Honda was altijd al een koele minnaar van tweetakttechnologie en het kon dus niet vermoeden dat net één van hun machines een cultstatus zou bereiken. De productie van de Honda CR500 stopte in 2001 onder invloed van de oprukkende viertakten en wijzigende regels van de AMA en de FIM.

Het verhaal van de CR500 begon al in 1981 met de CR450. Drie jaar later zag de CR480 het daglicht en in 1985 kwamen de Japanners met de eerste watergekoelde CR500. Deze motoren waren legendarisch vanwege het bekende “stamp onder je gat” karakter. Vanaf 1989 probeerde Honda om de ruwe kantjes wat te polijsten door een gewijzigde cilinderkop te monteren. Desondanks bleef de CR de status “only for real man” bewaren.

Twintig jaar later is de CR500 samen met zijn evenknie – de Kawasaki KX500 – het verzamelobject van het moment. De cultstatus rond deze twee is zo groot geworden dat er zelfs fake news over geschreven wordt. Websites die het niet zo nauw namen met het doublecheck-principe kondigden met veel egards aan dat Honda opnieuw een CR500 ontwikkelde. Dromen mag natuurlijk maar de werkelijkheid is dat heel wat mensen met kennis van zaken de CR500 gebruiken als project.

Restaureren en de originaliteit bewaren is één ding, de powerplant van de Honda gebruiken in een modern frame is evenwel wat uitdagender. In de onderstaande video zie je een erg geslaagde reconversie van de CR500. Het machtige blok werd in een frame gelepeld van een KTM 250SXF uit 2016. De motor is flink bijgewerkt om de power handelbaar te maken en er is een decompressieklep aanwezig om het starten te vergemakkelijken. Het is een creatie van de Canadese firma Millar Race Engineering. Het geheel zit er bovendien erg gelikt uit, het is een geslaagde maar wellicht peperdure mix van deze Japanse geweldenaar met een Oostenrijks frame.

LEES MEER  Motor2000 KTM Racing Team verlengt ook Gwyther

Uw reacties

Ook te lezen

 • Motocrossreglement 2022: dit zijn de belangrijkste wijzigingen!

  Motocrossreglement 2022: dit zijn de belangrijkste wijzigingen!

  De KNMV heeft het motocrossreglement voor 2022 bekendgemaakt. In dit reglement zijn een aantal wijzigingen gedaan ten opzichte van het voorgaande reglement. In dit artikel leggen we uit wat de …
 • Niels Wennemars in het ONK125

  Niels Wennemars in het ONK125

  Minder dan twee jaar geleden kwam Niels Wennemars in aanraking met motocross. Tijdens de eerste lockdown heeft de zoon van voormalig wereldkampioen schaatsen Erben Wennemars (46) kennis gemaakt met deze …
 • Davy Pootjes in MXGP met JWR Honda

  Davy Pootjes in MXGP met JWR Honda

  Na ‘n moeilijke periode met veel blessures is er nu eindelijk goed nieuws voor Davy Pootjes! De 23-jarige motorcrosser maakte vandaag bekend dat hij volgend seizoen in het WK MXGP …
 • Walter Roelants voor tweede keer naar Dakar Rally

  Walter Roelants voor tweede keer naar Dakar Rally

  Na de zware vorige editie van de Dakar Rally leek het erop dat Walter Roelants genoegen zou nemen met één deelname. Hij reed toen de race uit en vestigde meteen …