Benoit Paturel beste privé-piloot in MXGP

Benoit Paturel beste privé-piloot in MXGP
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

De langverwachte derde ronde van het WK MXGP bevestigde de positieve trend die Benoit Paturel de laatste tijd liet optekenen. Met een negende plaats in de eindstand was de sympathieke Fransman de hoogst geplaatste privé-rijder in Letland. Hoewel het Artem Guryev duidelijk ontbreekt aan competitieritme – het was zijn eerste race sinds eind februari – was ook zijn dag in Kegums positief.

Na de veelbesproken corona-break van vijf maanden stonden de rijders te trappelen om er weer in te vliegen op het bekende Zelta Zirgs-circuit in Kegums. Door het nieuwe ééndaagse wedstrijdformaat kregen de beste motorcrossers ter wereld er behalve het verraderlijke zanderige circuit nòg een uitdaging bij. Voor Paturel verliep de ongebruikelijke kwalificatiesessie ‘s ochtends echter niet zoals verhoopt. Geplaagd door pijnlijke armen moest de JM Honda Racing-coureur genoegen nemen met de 25ste startpositie.


Ondanks zijn ongunstige plaats achter het hek slaagde Benoit er in om het beste te maken van de situatie. Hij ging behoorlijk van start en zette een degelijke reeks neer om uiteindelijk als 14de te finishen. Een prima start van de buitenzijde lanceerde de ex-GP winnaar in de top-10. Zo was meteen de toon gezet voor Paturel’s beresterke afsluiter. Door constante rondetijden nam hij de maat van Clément Desalle voor P8 om vervolgens zijn vizier te richten op Jorge Prado. Hoewel de #6 JM Honda nog flink naderde op de MX2 wereldkampioen kwam ‘Benito’ tijd te kort om een aanval voor te bereiden.

Ook teamgenoot Artem Guryev moest aan zijn wedstrijd beginnen vanop een slechte startplek. Bovendien had de Rus ook nog eens de pech tijd te verliezen achter gevallen rijders in de aanvangsfase van de openingsmanche. Hoewel het ‘m een tijdje duurde vooraleer hij in zijn ritme kwam, vond Guryev halverwege de wedstrijd een goede flow. Voor zijn laatste reeks pakte Artem met een uitstekende reactie bij het vallen van het hek. Van de 35ste plaats stormde hij naar een plekje in de top-20. Helaas liet het gebrek aan wedstrijdritme zich al vroeg voelen. Guryev behield aanvankelijk de aansluiting met de top 20 maar door een stuurfoutje moest hij de rol lossen. Na 30 minuten plus twee ronden kwam hij net als in de openingsrace als 30ste over de streep.

LEES MEER  Nieuwe KTM 450 SX-F Factory Edition in beperkte serie

Benoit Paturel: “Ik wist dat we na mijn slechte kwalificatie een zware opdracht voor de boeg hadden! De eerste manche ging niet perfect, maar toch was het oké en ik ben tot het einde blijven knokken. In de tweede manche ging het echter een stuk beter. Ik had een vrij goede start en slaagde erin om achtste te worden voor de negende plaats in de eindstand. Het was een positieve manier om opnieuw aan het seizoen te beginnen. De start is gemaakt, op dit elan wil ik aanstaande woensdag verdergaan! Een dikke merci aan het team voor hun harde werk en bedankt aan alle sponsors.”

Artem Guryev: “Het was fysiek heel moeilijk voor mij vandaag omdat ik drie weken niet op de motor had getraind nadat ik een kleine knieblessure had opgelopen. Mijn laatste GP was ondertussen ook al 11 maanden geleden. De eerste ronden waren dus zeker een eye-opener, iedereen ging er meteen voor! De tweede manche was al beter, vooral in de eerste 10 minuten toen mijn rondetijden top-20 waard waren. Ik weet dat de volgende races wat makkelijker zullen zijn met meer wedstrijdritme en gelukkig verbetert mijn knieblessure ook met de dag.”

Foto’s: shotbyBavo, Gino Maes

Uw reacties