Motorbouwer Friedhelm Zabel overleden

Motorbouwer Friedhelm Zabel overleden
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Motorbouwer Friedhelm Zabel is  vannacht na een ziektebed overleden. De motorbouwer heeft met zijn gelijknamige Zabel 2-takt blokken maarliefst 15 FIM Wereldtitels weten te bemachtigen in de motorcross.

Zabel maaktte als motorbouwer furore in met name de zijspanmotorcross.

De Oost-Duitser begon reeds met tunen van motorblokken in de jaren zeventig maar had pas echt succes toen de snelle 2-takt 1-cylinder blokken de voornaamste krachtbron werden binnen de zijspancross.

Eind jaren tachtig/begin jaren negentig begon de Duitser Walter Netterscheid de eerste grote internationale resultaten te boeken met een Zabel-motorblok aangedreven zijspan.

Een tiental jaren later kwamen daar de 15 Wereldtitels. De eerste werd behaald door de Letten Sergis/Rasmanis maar ook team Bax, team Vanluchene/Van den Boogaart en met name team Willemsen haalden hun WK-titels powered by Zabel. Daniel Willemsen behaalde zelfs al zijn 10 Wereldtitels zijspancross met een door Zabel gemaakt motorblok.

De zijspanwereld zal het icoon Friedhelm Zabel gaan missen. Zijn levenswerk wordt echter voortgezet getuige ook de onlangs behaalde Nederlandse titel die behaald werd met een door een Zabel aangedreven zijspan. Ook de laatste gewonnen Wereldtitel, 2019 door Bax/Stupelis, werd behaald met een Zabel-motorblok.

Uw reacties