Vijf minuten met Pauls Jonass

Vijf minuten met Pauls Jonass
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

In het rijtje ‘big hitters’ wordt Pauls Jonass (Standing Construct GasGas Factory Racing) niet zo vaak genoemd voorafgaand aan het nieuwe seizoen. Het zou ons echter niet verbazen als de sympathieke Let ook nu weer verrast. Wij spraken met PJ net voor het WK losbarst in Rusland.

Na blessureperikelen in 2020 is Pauls Jonass klaar om GasGas naar nieuwe successen in het MXGP wereldkampioenschap te leiden! Jonass won 11 GP’s in de MX2 en behaalde jeugdwereldtitels in de 85 een 125cc. Sinds hij in 2019 de overstap maakte naar de hoogste klasse, heeft de Let meerdere malen het MXGP-podium beklommen en bewezen dat hij op een grote motor net zo capabel is als op een 250. Na een jaar met veel blessureleed in 2020 is Pauls weer helemaal terug en geniet hij van het leven op zijn MC 450F. Dit is wat de Standing Construct GASGAS Factory Racing-rijder te zeggen heeft over zijn trainingen voor het seizoen, zijn danskunsten aan de poort en het jaar dat voor hem ligt…

Ten eerste Pauls, hoe gaat het met je Bongo cha, cha, cha? (Bekijk hier de danspasjes van Pauls!)
Pauls Jonass: “Ha, het gaat goed, bedankt. Altijd leuk om trainen leuk te houden!”

Maar serieus, je lijkt je start te hebben gekozen!
Jonass: “Ja, we hebben er hard voor gewerkt. Iedereen weet hoe belangrijk starts zijn. Ik voel me goed, laten we zien hoe het dit weekend gaat.”

Hoe gaat het na je super lange off-season? Alles wijst erop dat je nu topfit bent, 100% gezond, en klaar voor ronde de eerste MXGP?
Jonass: “Ja, ik ben nu 100% gezond. Er is veel goed werk verricht, zowel op als naast de motor, dus ik voel me goed en ben klaar om te gaan racen. Het wordt mijn eerste race sinds een tijdje, meer dan een jaar eigenlijk, dus het is lang geleden. Ik voel me nu beter dan ooit op de 450. Met het Standing Construct GASGAS-team hebben we heel goed samengewerkt en ik kan niet wachten om te gaan racen.”

Zoals je al zei, je bent lang weggeweest van het motorcrosscircuit. Racen is je werk, maar was het niet moeilijk om je motivatie te behouden?
Jonass: “Gelukkig ben ik geen rijder die motivatie nodig heeft. Ik weet wat er moet gebeuren en je zou kunnen zeggen dat het harde werken en trainen me gemakkelijk afgaat. Het moeilijkste was dat we niet wisten wanneer we zouden gaan racen door een paar vertragingen in het schema, maar dat is voor iedereen dezelfde situatie. Ik heb een hele goede basis met mijn conditie dus het was makkelijk om mijn training aan te passen om klaar te zijn voor Rusland.”

LEES MEER  Pablo Gutierrez vergroot zijn voorsprong

Terugkomend op je Instagram post, je lijkt echt te genieten van je training. Zullen we dit weekend een klein ‘gate prep’ dansje zien in Rusland?
Jonass: “We zullen zien! Ik houd de stemming graag luchtig tijdens trainingsdagen, en ik vind het leuk om wat plezier te creëren voor mijn volgers. We zijn coureurs, maar tegelijkertijd ook echte mensen. Mensen moeten positiever zijn en meer genieten van momenten, dat is zeker leuk.”

Dus, een nieuw team, een nieuwe motor en een frisse nieuwe look voor 2021! Je zult wel enthousiast zijn over je veranderingen voor dit seizoen…
Jonass: “Absoluut! Een hele nieuwe look voor mij dit seizoen, wat spannend is en ik ga zeker voor een paar goede resultaten dit jaar, voor het team en GASGAS, en ook voor de sponsors van het team. Ik wil gewoon iedereen terugbetalen voor hun geloof in mij dit seizoen.”

In tegenstelling tot sommige van je MXGP-rivalen, heb je ervoor gekozen om niet deel te nemen aan de voorseizoenswedstrijden. Waarom was dat?
Jonass: “Het oorspronkelijke plan was om een aantal van de meer ‘klassieke’ voorseizoensraces te rijden, maar die werden helaas afgelast. Omdat ik niet wist wanneer de eerste MXGP-wedstrijd zou plaatsvinden, heb ik samen met het team besloten om me gewoon op de MXGP te concentreren en geen kleinere wedstrijden te rijden. Het seizoen eindigt in december en dat is een erg lange periode. Ik heb veel vertrouwen in mezelf en mijn kunnen, dus ik maak me helemaal geen zorgen over het niet racen voor de voorjaarswedstrijden”.

LEES MEER  Voorbeschouwing WK MXGP 2021

Denk je dat het een paar races zal duren om ‘los te komen’ voordat we gaan zien waar Pauls Jonass dit jaar echt toe in staat is?
Jonass: “Ik denk dat we het wel zullen zien. Het doel is om in de eerste paar rondes een aantal goede resultaten neer te zetten en een consistente start van het seizoen te maken. Het zal belangrijk zijn om gezond te blijven en dan verder te bouwen naarmate het seizoen vordert. Halverwege het seizoen, met veel back-to-back races, kunnen veel punten goedgemaakt of verloren worden, dus sterk zijn, er elke week staan en slim zijn, dat wordt echt belangrijk.”

Hoe enthousiast ben je voor je thuis GP in Letland?
Jonass: “Mijn thuis GP is altijd een speciale. Het is nog nooit zo vroeg in het seizoen geweest, dus er zal nog veel van de opwinding van het begin van het seizoen omheen zitten, wat leuk zal zijn. Ik heb hem vorig seizoen gemist en toen waren er drie in Kegums, dus om weer voor de fans thuis te racen zal een geweldig gevoel zijn. Ik kijk er echt naar uit en als ik vooraan kan rijden, is dat perfect.

Tot slot moeten we vragen: wat zijn je verwachtingen voor 2021? Zie je jezelf terugkeren naar je niveau van 2019, of misschien wel verbeteren dit seizoen?
Jonass: “Op dit moment voel ik me echt goed in mezelf en ook op de motor. Ik voel me beter dan ooit, dus ik moet gewoon slim zijn en gezond blijven. Als ik dat kan doen, en al vroeg in het seizoen sterke resultaten neerzet, dan kan ik blijven bouwen en geloof ik echt dat ik mijn snelheid van 2019 kan verbeteren. Ik stond toen op het podium in mijn eerste seizoen op een 450, dus ik weet dat ik het kan, en ik denk dat 2021 een heel goed seizoen voor mij kan worden op de GASGAS.”

Foto’s: GasGas/ShotbyBavo

Uw reacties

Ook te lezen

 • Download de GRATIS 2021 MXGP gids!

  Download de GRATIS 2021 MXGP gids!

  Veel fans houden er van om tijdens een TV-uitzending nog snel iets op te zoeken. Informatie over een rijder of team, statistieken, waar je MXGP kan zien of zelfs het …
 • Jeffrey Herlings: Niet 100%, maar veel beter dan de voorbije jaren”

  Jeffrey Herlings: Niet 100%, maar veel beter dan de voorbije jaren”

  MXGP titelkandidaat Jeffrey Herlings (Red Bull KTM) sprak vandaag exclusief met Paul Malin in de MXGP TV studio show. The Bullet had het over zijn voorbereiding en hoe hij naar …
 • VIDEO: Yamaha update met Jago Geerts

  VIDEO: Yamaha update met Jago Geerts

  MXGP-TV commentator Paul Malin sprak deze namiddag met Jago Geerts (Monster Energy Yamaha Factory MX2). Jago’s kniekwetsuur zorgde deze week voor opschudding, want eerst leek het er op dat de …
 • FOTO: Paddock life in Orlyonok!

  FOTO: Paddock life in Orlyonok!

  Vooraleer het WK motorcross morgen écht van start gaat, hadden de rijders nog één dagje relatieve rust. Aangezien alles sessies morgen worden afgewerkt, hadden de piloten vandaag alleen media-verplichtingen op …