Voorbeschouwing WK MXGP 2021

Voorbeschouwing WK MXGP 2021
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

In de glazenbol kijken is leuk maar lijkt ook moeilijker te worden door het hoge niveau. Achter het starthek van het WK MXGP staan dit jaar maar liefst 22 wereldtitels. Kan Antonio Cairoli zijn tiende pakken? Komen Jeffrey Herlings of Tim Gajser dit jaar op gelijke hoogte met vijfvoudig wereldkampioen Joël Smets? Wij kijken vooruit op het komende MXGP-seizoen dat morgen begint in Rusland.

Net zoals in 2020 krijgen de rijders door de hertimmerde WK kalender een uiterst veeleisend programma voorgeschoteld. Veel vrije weekends zullen er bijgevolg niet zijn. Volgens de huidige planning zou het kampioenschap zijn beslag pas kennen op 28 november (Borobudur) en 5 december (Bali). Daarmee zouden de rijders dus nog een maand later afsluiten dan vorig seizoen!

Herlings blijft favoriet

Hoewel Herlings’ teller nog altijd ‘maar’ op vier staat is hij wat mij betreft de grote titelfavoriet voor 2021. Tot aan zijn valpartij in Faenza had de KTM-rijder alles onder controle. Met een KTM contract tot en met 2023 lijkt ons de kans klein dat Jeffrey -26 ondertussen- voor de 10 wereldtitels van Stefan Everts gaat.

Herlings’ twee jaar jongere uitdager Tim  Gajser (HRC Honda) pakte de voorbije twee seizoenen de MXGP-titel. Alweer zijn derde wereldtitel in vier jaren MXGP. Vooral in Lommel en Arco di Trento was de Sloveen heel erg indrukwekkend. Over zijn veelzijdigheid bestaat dus geen twijfel meer. Opvallend detail: Gajser en Herlings reden dit voorseizoen nog niet  tegen elkaar.

Prado naar drie of Cairoli naar tien!

Naast Herlings hebben ze bij Red Bull KTM ook Jorge Prado en Tony Cairoli. De Italiaan gaat voor zijn tiende wereldtitel maar het zal een zware klus worden voor de 35-jarige crosser. Hij moet het immers ook opnemen tegen Prado die in 2020 een sterk MXGP debuut afleverde. De tweevoudige wereldkampioen MX2 moest door corona vroegtijdig de handdoek in de ring gooien. Voor de afsluitende GP in Lommel stond hij wel knap derde op amper twee punten van Cairoli.

LEES MEER  Chase Sexton komt graag naar de MXoN

Die taaie Cairoli mag je overigens nooit afschrijven. Of hij echt nog kans maakt op een tiende titel betwijfelen wij eerlijk gezegd. De negenvoudige wereldkampioen gaat zijn 18de volledige WK seizoen. Nu begint hij echter met weinig wedstrijdritme door zijn revalidatie na een knieblessure. Als Tony nog één of twee GP’s aan zijn indrukwekkende palmares van 92 zeges kan toevoegen, zou dat al een huzarenstuk zijn.


Wat doen de subtoppers?

Je mag ze eigenlijk geen subtoppers noemen want ze hebben allemaal al indrukwekkende resultaten laten zien. Na vier vicewereldtitels wil Jeremy Seewer (Monster Energy Yamaha) natuurlijk voor het hoogste gaan. De Zwitser mist geen wedstrijd en scoort op alle terreinen goed waardoor hij voor ons zich eigenlijk mag aansluiten bij topfavorieten Herlings, Gajser en Prado. Ook Glenn Coldenhoff -die in het tussenseizoen GasGas verruilde voor Yamaha- is één van die rijders die de kandidaat wereldkampioenen het vuur aan de schenen kan leggen.

Ook ex-wereldkampioenen Romain Febvre (Monster Energy Kawasaki) en Pauls Jonass (Standing Construct GasGas), de Australiër Mitch Evans en Calvin Vlaanderen horen in dat rijtje thuis. Op een goede dag moet ook privé-KTM rijder Jordi Tixier z’n mannetje kunnen staan.


Nederlands topkwartet

Met vier snelle Nederlanders op de deelnemerslijst heeft de KNMV een sterke vertegenwoordiging. Natuurlijk is Herlings de grootste naam maar de ogen worden ook gericht op Coldenhoff. De 30-jarige crosser ontwikkelde zich de voorbije jaren tot een te duchten outside en pakte in 2019 brons in de MXGP eindstand.

Eindhovenaar Brian Bogers heeft de plek van ‘The Hoff’ overgenomen bij GasGas. Bogers moet door een medische ingreep komend weekend missen maar verraste eind 2020 met verschillende top-5 noteringen. Vlaanderen noemden wij al eerder. Calvin blijft zijn Nederlandse Gebben Van Venrooy Yamaha team trouw en kreeg met Brent Van Doninck en Kevin Strijbos twee Belgische teamgenoten naast zich.

LEES MEER  James Scott in EMX250 voor Team Assomotor


Belgen in een bijrol

Met 55 wereldtitels is België veruit het meest succesvolle motocrossland. Helaas is dat niet te zien in het aantal permanente circuits bij onze zuiderburen. Het komende seizoen staan drie Belgen vast achter het MXGP starthek. Veteraan Kevin Strijbos (35) doekt z’n eigen team op om uit te komen voor Gebben Van Venrooy Racing. Landgenoot Brent Van Doninck maakte vorig jaar een goede beurt als vervanger van Thomas Covington en bemachtigde zo zijn plaatsje. In de laatste manche van het seizoen werd Van Doninck zelfs zesde.

Jeremy Van Horebeek leek na twee seizoen bij SR Honda Motoblouz aan het einde van zijn latijn in het WK motorcross. Het ambitieuze Beta wil na succes in de EnduroGP ook doorbreken in de motorcross. Daarvoor nam het SDM Corse onder de arm als team, Van Horebeek is de geknipte speerpunt die zijn ervaring en snelheid ten dienste stelt van dit interessante project. Als we mogen afgaan op zijn resultaten in het Italiaans kampioenschap zou de tandem Van Horebeek-Beta  zeker moeten meespelen voor top-10 noteringen.

TKO en Watson als top rookies

Door de leeftijdsgrens van 23 jaar komen Thomas-Kjer Olsen, Ben Watson, Alvin Ostlund en Lorenzo Locurcio over naar de MXGP. Van ‘TKO’ mogen wij veel verwachten want de Deense Husvarna fabriekspiloot zat tijdens het Italiaanse kampioenschap al vooraan. Ook Watson heeft de overstap naar de 450cc motor goed verteerd. In de tweede ronde van het Brits kampioenschap in Lyng wist hij in één manche zelfs Jeffrey Herlings te kloppen. Voor Ostlund en Locurcio zal het er vooral op aankomen om regelmatig punten te scoren.

Door: Steven van Kempen/KEMCO
Foto: Huub Munsters, shotbyBavo, Pascal Haudiquert, Davide Messora

Uw reacties

Ook te lezen