Cairoli en Italië maken Italiaanse Naties droom waar!

Cairoli en Italië maken Italiaanse Naties droom waar!
Decrease Font Size Increase Font Size Text size Print

Voor de derde keer ooit en voor de eerste keer sinds 2002 hebben de Italianen de MX of Nations gewonnen! In een regelrechte thriller versloeg het thuisland nipt titelverdedigers Nederland. Ondanks alweer een ijzersterke Jeffrey Herlings die ook de laatste race domineerde voor Cairoli en Coldenhoff.

Herlings stormde naar een geweldige kopstart met Tony Cairoli en Ben Watson in zijn spoor. Thomas-Kjer Olsen, de winnaar van gecombineerde MXGP/MX2 openingsrace, kwam ten val in de start. Ook Glenn Coldenhoff startte goed. De Italiaan Alessandro Lupino kwam net voor de tweede bocht in de penarie en zag geen andere uitweg dan binnendoor te glippen. Nog tijdens de manche werd duidelijk dat de wedstrijdjury dit koersfeit onderzocht maar het was lang wachten naar hun eindoordeel en vooral de penalty die zou volgen. Uiteindelijk werd Lupino 10 plaatsen achteruit geplaatst.

Voor de Belgen begon de finale in eerste instantie positief want zowel Genot als Van Doninck zaten aanvankelijk in de top-15. Door een vroege val van Brent kwam de podiumdroom van Team Belgium echter op losse schroeven te staan. Tot overmaat van ramp liep het even later fout voor Genot die was aangereden waarbij zonder koppelingshendel beschadigd werd. Over en out dus voor de rijders van teammanager Johan Boonen.


Herlings zat vooraan stevig in het zadel gevolgd door Cairoli en Watson. Net toen de wedstrijd in een definitieve plooi leek te vallen, volgde het ene dramatische moment het andere! Niet in het minst voor de Italianen die op dat moment aan de leiding gingen. Alessandro Lupino verslikte zich spectaculair op het einde van de waves en zou even later opnieuw in de fout gaan. Ben Watson ging er ei zo na hard af op een sprong maar reageerde adequaat om de schade te beperken. De Britse Yamaha fabrieksrijder probeerde zijn stuur weer recht te krijgen en ging in de achtervolging op Coldenhoff die Watson’s derde plek had overgenomen.

Watson’s teammaat Shaun Simpson schudde een heroïsche prestatie uit zijn mouw. De Schot liep gisteren een zware kwetsuur aan zijn duim op maar hield Team Great Britain op podiumkoers dankzij een 6de plaats. De Italianen schudden en beefden, letterlijk en figuurlijk. Lupino was na zijn val duidelijk zichzelf niet maar de voormalige jeugdwereldkampioen glipte nog langs Karlis Sabulis voor een aartsbelangrijk extra puntje in het voordeel van de Italianen.

Voor Nederland -dat het WK voor landenteams in eigen land won in 2019- draaide de dag uit op een koude douche. Herlings reed resoluut naar een dubbelzege waarmee hij ongecontesteerd de Open categorie op zijn naam schreef. Oranje betaalde helaas de prijs voor de pechdag van Roan van de Moosdijk die vandaag 18de en 20ste werd. Het KNMV team bestendigt wel haar podiumreeks want Herlings en co. stonden haalden sinds 2016 onafgebroken het podium.

Voor de Italiaanse federatie die dit jaar haar 110de verjaardag viert, is het winnen van de Peter Chamberlain Trophy de kers op de taart. Vorige maand won Italië ook al de International Six Days Enduro in eigen land.

Ben Watson won individueel de MXGP klasse. Hij nam de Britten (Watson, Simpson, Mewse) op sleeptouw voor hun vierde opeenvolgende podium.
Rene Hofer was de individuele MX2 winnaar. Volgend jaar keert de Motocross of Nations terug naar de VS. Voor de 75ste editie van het motorcross wereldkampioenschap voor landenteams doen de Nations opnieuw Red Bud aan.


In de eindstand moesten de jonge Belgen genoegen nemen met de zesde plaats. De laatste manche was ontegensprekelijk een anticlimax maar de drie rijders lieten alle drie mooie prestaties zijn. Daarenboven werd Liam Everts beloond met de Ricky Carmichael award voor de beste jongere!

Resultaten race 3  – MXGP/Open

1. Jeffrey Herlings (NED, KTM), 36:25.997; 2. Antonio Cairoli (ITA, KTM), +0:55.480; 3. Glenn Coldenhoff (NED, Yamaha), +1:03.943; 4. Ben Watson (GBR, Yamaha), +1:07.886; 5. Evgeny Bobryshev (MFR, Husqvarna), +1:44.958; 6. Shaun Simpson (GBR, KTM), +1:51.152; 7. Vsevolod Brylyakov (MFR, Honda), +1:57.546; 8. Karlis Sabulis (LAT, Husqvarna), +1:59.052; 9. Mathys Boisrame (FRA, Kawasaki), +2:03.104; 10. Ken Bengtson (SWE, Husqvarna), +2:04.321; 11. Benoit Paturel (FRA, Honda), +2:05.907; 12. Jere Haavisto (FIN, Kawasaki), -1 lap(s); 13. Thomas Kjer Olsen (DEN, Husqvarna), -1 lap(s); 14. Arminas Jasikonis (LTU, Husqvarna), -1 lap(s); 15. Harri Kullas (EST, Yamaha), -1 lap(s); 16. Gert Krestinov (EST, Honda), -1 lap(s); 17. Alessandro Lupino (ITA, KTM), +1:55.661; 18. Valentin Guillod (SUI, Yamaha), -1 lap(s); 19. Maximilian Nagl (GER, Husqvarna), -1 lap(s); 20. Jose Butron (ESP, KTM), -1 lap(s); 21. Marcel Stauffer (AUT, KTM), -1 lap(s); 22. Petr Polak (CZE, Yamaha), -1 lap(s); 23. Dušan Drdaj (CZE, KTM), -1 lap(s); 24. Miro Sihvonen (FIN, Honda), -1 lap(s); 25. Tyler Medaglia (CAN, GASGAS), -1 lap(s); 26. Arnaud Tonus (SUI, Yamaha), -1 lap(s); 27. Bastian Boegh Damm (DEN, KTM), -1 lap(s); 28. Dovydas Karka (LTU, Yamaha), -2 lap(s); 29. Michael Sandner (AUT, KTM), -2 lap(s); 30. Ander Valentin (ESP, Husqvarna), -2 lap(s); 31. Tristan Purdon (RSA, KTM), -2 lap(s); 32. Dylan Wright (CAN, Honda), -2 lap(s); 33. Maykal Grisha Ivanov (BUL, Husqvarna), -8 lap(s); 34. Brent Van doninck (BEL, Yamaha), -11 lap(s); 35. Petar Petrov (BUL, Honda), -13 lap(s); 36. Cyril Genot (BEL, KTM), -16 lap(s); 37. Henry Jacobi (GER, Honda), -16 lap(s);

Eindstand MX of Nations landenstand

 1. Italië  37 punten
 2. Nederland 38 punten
 3. Groot-Brittannië  39 punten
 4. Rusland  44 punten
 5. Frankrijk 50 punten
 6. België  74 punten
 7. Estland 78 punten
 8. Zwitserland 80 punten
 9. Oostenrijk 82 punten
 10. Denemarken  84 punten
 11. Duitsland 101 punten
 12. Finland 108 punten
 13. Litouwen 110 punten
 14. Canada 112 punten
 15. Letland 114 punten
 16. Spanje 120 punten
 17. Tsjechië 122 punten
 18. Bulgarije 170 punten
 19. Zweden
 20. Zuid-Afrika

Foto’s: Gino Maes

Uw reacties

Ook te lezen

 • Nieuw in Hoco Parts line-up: Red Bull SPECT Eyewear

  Nieuw in Hoco Parts line-up: Red Bull SPECT Eyewear

  Met de nodige trots kunnen we melden dat Hoco Parts per 1 november 2021 de officiële distribiteur van Red Bull SPECT Eyewear is geworden. Hierdoor geven we de veeleisende off- …
 • Van der Mierden gaat titel verdedigen met JHMX

  Van der Mierden gaat titel verdedigen met JHMX

  Ook in 2022 zal Sven van der Mierden uitkomen voor het ATG-JHMX-GasGas Racing Team. De Brabander wist het KNMV Open Nederlands Kampioenschap 500cc op zijn naam te schrijven en zal …
 • Smets Zeefdruk: Ook voor teamkledij!

  Smets Zeefdruk: Ook voor teamkledij!

  Bij een sport draagt vaak het hele team dezelfde kleding. Custom team wear geeft een professionele uitstraling tijdens een wedstrijd of evenement. Bij Smets Zeefdruk weten ze er alles over! …
 • E-motorcross: dit zijn de te overwinnen moeilijkheden

  E-motorcross: dit zijn de te overwinnen moeilijkheden

  Wereldwijd wordt er naarstig gewerkt aan de ontwikkeling van elektrische motoren. De eerste straatmotoren zijn er al maar voor competitiegerichte motoren zijn de uitdagingen een stuk pittiger. Elektrisch rijden kent …