Motor vervoeren op een motortrailer? Lees dan onze tips

Motor vervoeren op een motortrailer? Lees dan onze tips
Decrease Font Size Increase Font Size Taille du texte Imprimer

Het vervoeren van je motor op een motortrailer kan een handige manier zijn om naar de motorcrossbaan te gaan, een motorrit te maken of te verhuizen. Of je nu een ervaren motorrijder bent of net begint, het is belangrijk om de veiligheid voorop te stellen bij het laden, vastzetten en vervoeren van je motor op een aanhanger. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat het niet goed vastzetten van de motor tot enorme problemen kan leiden, met gevaarlijke afloop tot gevolg. Omdat we toch vaak zien dat veel mensen moeite hebben met het op de juiste manier vastzetten van de motor, hebben wij een aantal tips voor je.

Kies de juiste aanhanger

Om een motor veilig te kunnen vervoeren, moet je goed nadenken over het type aanhangwagen. Logisch, want niet iedere aanhanger is geschikt voor het vervoeren van een motor. Hierbij moet je denken aan het maximaal belastbare gewicht, maar ook of alles wel goed werkt. Controleer of de aanhanger in goede staat is en dat alle lichten en reflectoren werken. Zorg ervoor dat je de juiste bevestigingsmaterialen hebt, zoals spanbanden, wielklemmen en een oprijplaat (indien nodig). Daarnaast is het ook aan te raden om de verzekeraar te bellen om te vragen hoe het met de dekking zit. Online je auto verzekeren tegen bijvoorbeeld schade omdat je rijdt met een motortrailer is dus helemaal zo’n gek idee nog niet.

Motor veilig laden

Zorg ervoor dat de motor op de aanhanger staat in een rechte lijn en dat de banden goed tegen de wielklemmen of klemmen zijn gedrukt. Gebruik spanbanden om de motor aan de aanhanger te bevestigen. Zorg ervoor dat de spanbanden goed vastzitten en dat de motor niet kan schuiven of kantelen tijdens het transport. Verwijder eventuele losse onderdelen van de motor, zoals zadeltassen of windschermen, die tijdens het transport kunnen verschuiven of afbreken. Je wilt namelijk niet dat er iets van de motor kan vallen, waardoor je misschien wel schade toebrengt aan degene achter je. Nu kun je wel goed verzekerd zijn omdat je online een verzekering hebt afgesloten voor goedkoop auto verzekeren, maar dat neemt niet weg dat je niet zit te wachten op schade.

LEES MEER  Zanocz met 3 punten voorsprong naar laatste manche!

Doe een laatste check

Voor je vertrekt is het verstandig om nog even alles langs te lopen zodat je zeker weet dat alles ook goed vastzit. Controleer of alle spanbanden, wielklemmen en andere bevestigingsmaterialen goed vastzitten. Zorg ervoor dat de lichten en reflectoren van de aanhanger werken. Controleer de bandenspanning van zowel de motor als de aanhanger. Pas de koppeling van de aanhanger goed aan op je auto. Het kan namelijk zijn dat je door het extra gewicht moet optrekken in de 2e versnelling, omdat je wielen anders gaan spinnen.

Tijdens het transport

Als je motor goed vast zit is het tijd om te vertrekken. Belangrijk is om je allereerst aan de verkeersregels te houden, maar ook om wat rustiger te rijden. Je remweg is namelijk een stuk langer, dus beter hou je wat verder afstand.

Uw reacties

Ook te lezen