Published On: 29 december 2009

De laatste rechte lijn naar de Supercross van Malmö verliep niet zonder slag of stoot. Zowel Jason Thomas als Mike Brown moesten op het laatste nippertje verstek geven wegens ziekte. En nog erger: topattractie Ken Roczen stuurde ook in laatste instantie zijn kat.

Géén Ken Roczen

Blijkbaar werden Roczen en de organisator het slachtoffer van een SX-verbod van Teka-Suzuki. Een potsierlijke toestand, zeker omdat Ken het uithangbord was van de wedstrijd. Een wedstrijd die nota bene zwaar werd ondersteund door Fox, de kledijsponsor van Roczen. Dat allemaal ondanks een overeenkomst die volgens de Zweden al van in Uddevalla ondertekend was. Zo konden we ten minste opvangen in de wandelgangen. We zijn dan ook benieuwd of en wel welke officiële verklaring hierover volgt. Als schrale troost was Daniel Siegl (Teka-Suzuki) die er op de motor erg Roczenachtig uit zag. We betwijfelen echter of het Zweedse publiek daar ook zo over dacht!

Gedrum bij de start: McGrath in de clinch met Siegl. # 10 Richier, #171 Siebler en #31 Rouis

Hiermee werd het aangekondigde sterke deelnemersveld natuurlijk flink onthoofd. Allesbehalve gunstige omstandigheden voor de SX van Malmö dus die voor het eerst in 17 jaar opnieuw werd georganiseerd… Tot overmaat van ramp viel ook Jeremy McGrath, die andere superfavoriet, een beetje door de mand.  Naar verluidt had ‘Nac-Nac’ tijdens de finale last van krampen. De Amerikaanse legende kwam niet verder dan een vijfde plaats in de finale. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat het allemaal kommer en kwel was. Integendeel. Want gelukkig was er…. ‘Super Woby’!

Jurgen Wybo was de man in Malmö

Stuntwerk van Jurgen Wybo

De West-Vlaming liet tijdens de kwalificatie al zien dat hij in goede doen was. Wybo (Twenty Suspension-Suzuki) won de tweede qualifier voor Nicolai Hansen en Michael Musquin. Maurice Klijn zat in dezelfde reeks en werd achtste. De winnaars van de andere heats waren thuisrijder Thuresson en McGrath. Vervolgens wist McGrath de eerste semi te winnen, voor Alexandre Rouis en de Italian Esposti. De Tweede semi ging naar de Duitser Dani Siegl. Richier en Siebler werden respectievelijk twee en drie. Jurgen Wybo moest via de herkansing doordringen naar de finale, omdat hij was gevallen in de halve finale. Maar dat deed Jurgen met verve.  De Brit Greedy won de LCQ, Wybo werd tweede.

Ook Alexandre Rouis had de tijd van zijn leven op de mooi aangelegde ba(n)an. De Franse Yamaha-piloot schreef de finale op zijn naam voor zijn landgenoot Florent Richier. Alexandre Rouis: “Ik was meteen weg van het circuit hier! Al snel zat ik in het juiste ritme en ik maakte geen fouten. Hopelijk gaat het morgen net zo goed.”

Thuresson als local hero

ADAC-SX specialist Cole Siebler was voldoende hersteld van zijn duimblessure opgelopen in Munchen om op het podum te komen. Ook de jonge Zweed Filip Thuresson toonde zich uiterst tevreden met het verloop van de eerste avond. Thuresson won zijn kwalificatiereeks, en werd in de halve finale en de finale respectievelijk vierde en zesde. De lange Suzuki-piloot strandde in de main op nauwelijks 13 honderdsten van een seconde van Jeremy McGrath. Jurgen Wybo, gestart rond de achtste plek, wist ‘the King of Supercross’ wél voorbij te gaan. In de laatste ronde nog zelfs. Wybo: “Het ging echt super gisteravond. Ik heb er van genoten en vanavond doen we weer ons best!”

McGrath begon sterk aan de avond, maar kon niet afmaken

Resultaten Finale SX Malmö – maandag

1. Alexandre Rouis (FRA)

2. Florent Richier (FRA)

3. Cole Siebler (VS)

4. Jurgen Wybo (BEL)

5. Jeremy McGrath (VS)

6. Filip Thuresson (ZWE)

7. Daniel Siegl (DUI)

8. Michael Musquin (FRA)

9. Nicolai Hansen (DEN)

10. Davide Degli Esposti (ITA)

11. Stefan Olsen (DEN)

12. Ahley Greedy (GBR)

13. Adrien Lopez (FRA)

[nggallery id=18]

Credit foto’s: Magnus Andersson