Published On: 12 januari 2010

Voormalig wereldkampioen en SX-kampioen Ben Townley (25) blijft mooi op schema. Na eerdere overwinningen in zijn thuisland domineerde hij het voorbije weekend de tweede ronde van het Nieuw-Zeelandse Supercrosskampioenschap in Motueka. De Troy Lee Designs rijder won niet alleen de drie races van de avond, hij reed ook telkens bijna van start tot finish aan de leiding! Ben rijdt in Nieuw-Zeeland op een Kawasaki KX450F maar zal deze zomer uitkomen in de AMA Nationals voor het Troy Lee Designs/Lucas Oil/Red Bull/Honda team waar hij op de CRF450R zal rijden.

Cody Cooper maatje te klein voor BT

Motueka, de thuishaven van Josh Coppins trouwens, was een leuk weerzien voor Townley. “Ik had niet meer in Motueka gereden sinds ik een jaar of 14 was! Daarom was het geweldig om hier terug te komen en te winnen. Mijn starts waren goed en dat was belangrijk want ik heb hard gewerkt op mijn starts de laatste tijd. In de eerste race was ik tweede weg na Cody Cooper, maarik kon hem al passeren in de tweede bocht. Cooper pakte ook in de tweede reeks de kopstart, maar toen kon ik hem meteen inhalen en ik begon onmiddelijk aan te vallen. Het gevoel op de motor was echt super. Zo goed heb ik me nog niet gevoeld sinds een jaar of twee!”

Townley met zijn vertrouwde nummer 101: Good to be back!

“Op het einde van de avond begon het te miezeren en daardoor werd de baan modderig en glad voor de derde reeks. Het was de eerste keer dat ik een modderige Supercross reed, maar ook dat ging prima. Op dit moment ben ik heel tevreden met mijn vooruitgang. Het herstel en versterken van mijn schouder loopt helemaal zoals we gepland hadden en ook met mijn snelheid op de motor gaat het de goede kant op.”

Townley  in Valkenswaard

De sympathieke Kiwi heeft ter voorbereiding een intensief programma op poten gezet om optimaal aan de start te verschijnen van de Nationals. Na een schitterend seizoen raakte Townley eind 2007 immers geblesseerd en kon sindsdien niet meer aantreden op topniveau. Het Amerikaanse outdoorseizoen gaat al van start op 22 mei in Hangtown.

Na een eerste kennismaking met competitie in Nieuw-Zeeland is de volgende stap voor Townley een selectie van races in Europa. De eerste drie GP’s -Sevlievo, Fermo én Valkenswaard- werden eerder al bevestigd. Ook het nummer 101 staat al netjes gereserveerd in het WK MX1. Ondertussen is het wel afwachten naar bijkomende info. Glen Dempsey van Synergy-Sport, Townley’s zaakwaarnemer, legt uit: “Momenteel zijn we nog aan het onderhandelen over het team en de motor waarmee Ben in Europa aantreedt. Het is ook mogelijk dat hij voor de GP’s nog één of twee voorbereidingswedstrijden in Europa meepikt. We hopen snel met het volledige plaatje naar buiten te komen.”

Credit foto’s: Andy McGehan

Hieronder een grappige video van twee jaar geleden met Ben Townley en Amanda Woods. Ben mag alvast beginnen oefenen met zijn officiële teamnaam dit seizoen. Een hele mond vol: Troy Lee Designs/Lucas Oil/Red Bull/Honda team…