Een triathlon als voorbereiding is natuurlijk niet zinvol, maar één van de drie disciplines of een combinatie op verschillende trainingsmomenten kan wel interessant zijn. Het is natuurlijk erg belangrijk om je juiste sport te kiezen als voorbereiding naar en tijdens een nieuw seizoen. Deze keuze kan afhankelijk zijn van letsels, tijd of techniek.
Bepaalde letsels kunnen het onmogelijk maken om één van volgende disciplines naar behoren uit te voeren. Een kwetsuur aan de knieën kan er bijvoorbeeld voor zorgen dat lopen te belastend is en je meer nadeel als voordeel zal ondervinden. Op zo’n moment moet je je neerleggen bij wat je kunt en niet kunt en andere mogelijkheden zoeken om je conditie op pijl te houden. Dit kunnen bijvoorbeeld lopen of zwemmen zijn, maar andere cyclische bewegingen zoals kajakken kunnen natuurlijk ook.
Efficiënt je tijd gebruiken
Een tweede reden om een bepaalde discipline te gaan kiezen om je conditie op punt te brengen of bij te schaven is voor iedereen onlosmakelijk verbonden met de hoeveelheid tijd die je aan je training kan of wenst te spenderen. Niet iedereen kan ganse dagen spenderen aan trainingen, dus is het belangrijk om tijdsefficiënt te werk te gaan. Zeker omdat motortraining al meestal veel tijd (verplaatsingen van en naar het circuit) en voorbereiding vergt.
Afhankelijk van het soort training (duurtraining, hersteltraining, intervaltraining,…) en dus de hartslag die daaraan verbonden is kan je eveneens voor een bepaalde training ofwel discipline kiezen. Ga je trainen aan een zelfde intensiteit dan zal je hartslag sneller omhoog gaan door te lopen of te zwemmen, in het algemeen zal dit langer duren als je gaat fietsen. In dat opzicht heb je dus meer tijd nodig om een zelfde eindresultaat te bekomen. Toch kan je met eender welke van de drie sporten je hartslag even hoog krijgen en dus ook even intensief trainen op een zelfde tijdspanne, alleen zal dat bij de ene sport al wat meer inspanning vragen als bij de andere.
Techniek versus rendement
Ten derde is de techniek die een bepaalde sport vraagt ook zeer belangrijk. Iedereen kan lopen, al van kleins af aan, daarom nog niet als een professionele atleet, maar de basistechniek hiervoor kent iedereen. Hetzelfde verhaal geldt wat het fietsen betreft. Voor zwemmen gaat deze vlieger echter niet op. Zwemmen kan op tal van verschillende manieren, de ene stijl past al beter bij jou dan de andere en vraagt meer of minder inspanning dan de andere. Toch vragen alle mogelijke zwemstijlen meer dan een beetje basistechniek om profijt te halen uit een zwemtraining. Doe je maar wat, zal je nooit een echte training (met gecontroleerde hartslag) kunnen maken van je zwemtraining. Het is echter zeer interessant om tijd te investeren in het onder de knie krijgen van minstens twee verschillende zwemstijlen. Al is het maar om een derde optie te hebben als de andere twee niet lukken voor een of andere reden.
Ook is het interessant om af en toe eens af te wisselen van manier om aan conditietraining te doen. Dit om verveling en dus niet volledig afgewerkte trainingen tegen te gaan. Het is dus een kwestie om voor jezelf af te wegen op welke manier je aan conditie (en kracht) training zal gaan doen. En dit liefst op een zo efficiënt mogelijke manier.
Volgende keer hebben we het over de zin of onzin van trainen met een hartslagmeter.
Tekst: Bram Deboutte
Credit foto’s: Bernhard Spˆttel/Red Bull Photofiles, Mark Watson/Red Bull Photofiles, Gary Freeman