Published On: 1 juli 2010

Yo maestro’s & maskes! Hier Playmoto Bill, de grootste en de beste playmobil motorcrosser ever.

“Wa ne zever,” zie ik de stoere gasten al direct denken. Wel, ze doen maar. Typisch. Ik weet één ding: je wordt niet zomaar de beste aller tijden. Twaalf playmoto wereldtitels, 7-voudig playmoto der Naties winnaar en 1288 KP’s (Kleine Prijzen) op mijn naam! Dat moet je verdienen. Dat is dag in dag uit knokken. Trainen, racen, trainen, racen en vooral veel winnen. Allez in mijn geval, omdat ik de beste ben. Niet zoals die GP piloten met hun 15 ‘Grote’ Prijzen per jaar. Toeristen noem ik dat. Wij playmobil mannekes rijden wel 150 KP’s per jaar. Of zoals mijn muzikale held Meat Loaf zegt: “Ik doe geen tournees, want dat is voor mietjes. Ik ben al 30 jaar aan een stuk op tournee.” Dàt is pas karakter.

Eric ‘The Kid’ Geboers in gesprek met Gerrit ‘de vliegende tandarts’ Wolsink.

Of denk je dat wij niet afzien of armpump krijgen? Of dat het voor een zeven-en-een-halve centimeterige minder pijn doet als je te kort komt op een dubbelsprong? Of denk je dat ik nooit moe ben omdat ik altijd lach? Ik ben zo geboren ja! Mag het even?! Maar soit, je bent nooit Sant in eigen land. Dat weet ik ondertussen al drommels goed. Als het Amerikaans is moet iedereen het gezien of geweten hebben. Zo simpel is het. Showbizz-gastjes zoals Woody en Buzz Lightyear die met hun smoelen overal op komen en met Toy Story miljoenen verdienen. Daar hebben jullie dan wel respect voor? Laat me niet lachen. Of nog zoiets als ze je dan wèl geloven zeggen ze: “Bill, wind je toch niet zo op. Waar maak jij je druk over.” Alsof je geen mening mag hebben of je gedacht niet mag zeggen als je klein bent. Of had Eric Geboers mischien geen mening?  Of Ricky Carmichael? En Gaston ‘Klein duimpje’ Rahier was ondanks zijn gestalte ook geen prutser! Dat waren nog eens mannen. En ik vind: een échte man die iets kan op de motor die verdient een bijnaam. Meer zelfs vanaf een bepaald niveau moet je een bijnaam hebben. Heb je die niet of voldoet hij niet. Dan mag je niet starten, voilà. Bij voorkeur een naam die tot de verbeelding spreekt. Een naam waar alle vrouwen bij wegsmelten en waar alle mannen –behalve Bart Kaëll en Luc Appermont- jaloers op zijn. Voor de Hollanders mag je dat vervangen door Gerard Joling en Gooooordon. No offense gasten, maar jullie begrijpen wat ik bedoel.

De beestenboel in de paddock

Onder ons gezegd en gezwegen het is trouwens zeer triestig gesteld met de MX-bijnamen tegenwoordig. Over Triest gesproken, zijn nick –ook toevallig- is ‘Triester’. Dat zegt toch genoeg? Of is het Quick Nick? Enfin, persoonlijk vind ik bijnamen met beesten altijd de max. The Goat, de bijnaam van Carmichael, dat is toch fantastisch? Dan heb je pas lef als je jezelf naar zo’n lief, mekkerend diertje laat noemen. Mijn noemen ze tegenwoordig de Hardcore Chihuahua. Logisch omdat ik er voor en na de wedstrijd zo damn cute uit zie. Maar alle tegenstanders weten dat het een verloren zaak is als ze met mij naar het starthek rijden! Ah, ik hoor net dat Goat staat voor Greatest Of All Time. Al veel minder geslaagd… maar kom, toch goed geprobeerd. En een pak beter dan RC4. Doet me denken aan mijn gifgroene Renault waarmee ik aan het begin van mijn carrière mijn aanhangwagen moest trekken.

Leeuwen, stieren, panda’s, konijnen, slangen en neushoorns… Voor elk wat wil(d)s dus!

Le Cobra heb ik ook altijd geweldig gevonden. David Vuillemin had het helemaal door. Of wat te denken van Alessandro ‘Crazy Horse’ Puzar, Rob ‘Fish’ Herring, Andrew ‘Sharky’ Mcfarlane, Pit Bull (Pit Beirer) of Josh ‘The Lizzard’ Coppins? The Pigeon voor Mickael Pichon vond ik ook prachtig. The Dogger (Ron Lechien) en Red Dog (Tim Ferry) zijn te gewoontjes. Nee, dan liever Ryan ‘Ryno’ Hughes, niet te verwarren met Seb ‘Dyno’ Tortelli trouwens of  John Dowd AKA The junkyard dog. Aan leeuwen is er ook geen gebrek. Van Joël ‘de leeuw van Vlaanderen’ Smets tot de leeuw van Liessel (Leon Giesbers), Hennie ‘de leeuw van Doetinchem’ Rietman en ook straf was natuurlijk Rudy Van Leeuwen want die heette naar het schijnt in het echt Rudy Peeters (grapje!). Katachtigen hebben het altijd al goed gedaan trouwens. In de jaren negentig maakte ene Lupo ofwel Werner Dewit de 250cc GP’s onveilig. In het rijtje bijnamen geïnspireerd door beesten mag zeker Jeff ‘Chicken’ Matiasevitch niet ontbreken en in de categorie vliegend gevolgte denk ik meteen aan Larry ‘Big bird’ Ward. Misschien moeten we Marvin Musquin vanf nu maar de Musquito noemen?

Van de nieuwe generatie rijders draagt ook Clément ‘MXPanda’ Desalle zijn bijnaam met trots. Mooi zo. Mijns inziens nogal belachelijk dat Amerikanen zich vorig jaar in Washougal druk maakten over Desalle’s bijnaam. “Stel je voor een MX-Panda, wat gaat er nog volgen? Het MX-schaap, The-scrubbing-cheetah, holeshot-eekhoorn of MX-okapi?!” Yeah right, at least Desalle shows some colours denk ik dan. Al is het maar zwart/wit. Want o de rijders in de US zijn dezer dagen toch zovéél cooler met hun fantastische en creatieve bijnamen: RV2 voor Villopoto, CR22 (Chad Reed), BT101 (Ben Townley), TP199 (Travis Pastrana) of godbetert JS7 (James Stewart). Je moet het niet aannemen van deze geel plastieken MX legende hoor. Het suckt gewoon hoe hard ze ook rijden. Met zo’n bijnaam heb je onmiddellijk de uitstraling van een platte kaas. Of waarom niet: zet dan letterlijk broekschijter als butt-patch op je kont! Wat bezielde Chad Reed om Skippy te ruilen voor CR22? Of was dat om karakters te sparen op Twitter? Of was een nickname geInspireerd door een kangoeroe too Aussie voor de States? Hoedanook gewoon niet doen die cijfer&letter combinatie. Behalve als je Cristophe Pourcel heet die is zo weird en buitenaards getalenteerd dat C3PO wel iets heel natuurlijk heeft voor hem. Maar dat is echt de enige uitzondering. En als je dat niet bevalt ga je maar NASCAR rijden! De enige die over de plas de boel nog een beetje recht houdt wat betreft een gave bijnaam is uiteraard Ivan ‘Hot sauce’ Tedesco! Keep it hot Ivan.

Pit Beirer verdiende zijn bijnaam Pitbull door zijn spectaculaire, agressieve stijl en zijn vechtlust.

Kortom voor eens en voor altijd: combinaties van initialen en nummers zijn voor nummerplaten op gepimpte pickups! Of in het ergste geval voor wie geen inspiratie heeft voor een origineel wachtwoord op internet. En dat geldt ook voor jullie: DP19s, DT21s (gestopt ondertussen), RG22s, BillyMac211, GP21s en iedereen die met plannen in die richting rond loopt! Op de initialenregel is trouwens nog een tweede, Franse uitzondering. Een naam uit drie delen: Jean-Michel Bayle is JMB. Klinkt als whisky trouwens, maar sinds er alcoholcontroles zijn ingevoerd in de playmotocross drink ik op aanraden van Eddy Planckaert alleen nog botermelk van Zwitserse lammetjes. Anyway we wijken af. Voor iedereen die van goede wil is, zal ik hieronder gratis en vrijblijvend –ik ben wel nog op zoek naar een aangepaste Akropovic voor mijn nieuwe Playmobil 450, iemand?- advies verstrekken voor de perfecte bijnaam.

Van Wil de Wipper tot Popeye en de vliegende tandarts

Een handig hulpmiddel voor het vinden van een nickname kan je beroep zijn. Zoals Carlo ‘De crossende schilder’ Hulsen, Kristof ‘de vliegende facteur’ Salaets of Gerrit Wolsink die beroemd werd als de Vliegende tandarts. De doppende zwartwerker raad ik af als bijnaam, but hey who am I?

Lang leve Ivan ‘Hot Sauce’ Tedesco!

Heel erg uitkijken is het ook met tweedehands bijnamen. Is er al iemand geweest met dezelfde nickname, zo ja wie? Honda-Martin piloot Jimmy Albertson gaat als Albee door het leven, maar zijn prestaties zijn voorlopig zo bleek dat albino meer gepast is. Bovendien de echte Albee dat was Greg Albertyn. Zelfs nu nog Damon ‘The beast from the East’ Bradshaw als een klok. Werk aan de winkel dus voor Ceriel Klein Kromhof! Kevin Strijbos erfde plechtig de koosnaam ‘The Kid’ van Kevin Strijbos alleen valt het niet mee om een vijfvoudig wereldkampioen te benaderen laat staan te evenaren. Met Brian Jorgensen en Ezra Lusk reden ere en tijdje terug tegelijkertijd zelfs twee Yogi’s rond. Verwarrend!

Uiterlijke eigenschappen kunnen perfect de aanzet vormen voor een bijnaam. Hoewel, mensen zijn tegenwoordig veel gevoeliger en politiek correcter. Waarom is Dracula nooit aangeslagen voor Tony Cairoli? Zit niemand dat David Philippaerts een dubbelganger is voor Zorro? Echt perfect is dat systeem gebaseerd op het uiterlijk ook niet trouwens. Het aantal Lange’s veel niet meer bij te benen: Lange Jaak Van Velthoven, Gilbert ‘de Lange’ De Roover, Lange Frans enz…Toch leverde dit zeker leuke bijnamen op zoals August ‘De kolos’ Mingels of Leon ‘den Bolle’ Liekens.

Ook heel effectief zijn roepnamen die gebaseerd zijn op klanken. In deze categorie horen Styla (Tyla Rattray), Graham ‘Rolls’ Noyce, Crockstar (Gordon Crockard), Harry Everts AKA Rikske, Maler ofwel Paul Malin, Keeno-Ken De Dycker, Fréderic ‘Bobol & Boliday’ Bolley, Pierre ‘Pepe’ Karsmakers, Erik ‘Eggy’ Eggens, Smarry-Marvin Van Daele, Michael ‘Burner’ Byrne, Cédric ‘Kiki’ Melotte, André ‘Dédé’ Malherbe, Thierry ‘Tché’ Godfroid en ook The Bomb lijkt me eerder gekozen voor het half-rijm met Ramon dan voor zijn explosieve rijstijl. De onvervalste kampioen in de klasse klankenspel lijkt me allszins de voormalige Nederlandse zijspan- en quadkampioen Wil de Wipper ofwel Wil Van Der Laan. Eervolle vermeldingen in dit woordspel-nevenklassement zijn ook weg gelegd voor Kurt Denicol (Nicoll), Tra(m)pas Parker en Jeff Cement (Dement).

Originaliteit wint altijd!

Vaak geeft ook de rijstijl of een bepaalde eigenschap de aanleiding voor een bijnaam: Broer Dirckx was ‘de Bulldozer’, Cairoli is de ‘Whipmaster’, Marc De Reuver werd Calimero dankzij z’n ei (witte helm) op zijn kop. Stefan Everts tranformeerde zichzelf van Stefun, Batfun en, Mr. 875, Mr. Smooth om in schoonheid af te sluiten als The Legend. Spektakelmakers à la Jeremy McGrath (Showtime en Nac-Nac)  en Guy ‘Airtime ‘Cooper kregen ook navenante roepnamen. TV-film of stripfiguren doen het ook vaak goed. Marnicq Bervoets was de crossende evenknie van de gespierde Popeye, Shaun Simpson is Braveheart terwijl Christian ‘Mr. Burns’ Burnham en Dennis Verbruggen AKA Crusty heil vonden bij The Simpsons.

Schotse moed en een groot strijdershart: Shaun ‘Braveheart’ Simpson.

Het comickbookkarakter Magoo schonk Danny Chandler eeuwige roem en Rambo draaide een dubbele shift met Gert-Jan Van Doorn en de 14-voudige Nederlandse endurokampioen Simon ‘Schrambo’ Schram. Net zoals Mad Max voor Mats Andreasson en supermoto-rijder Max Manzo. De eigenzinnige Engelsman Mark Eastwood kreeg op zijn beurt Clint als eretitel.

Ik kan over motorcross-bijnamen nog gerust een heel bos op zetten, maar dat doe ik lekker niet. Playmoto Bill moet immers dringend met zijn 4×4 vertrekken voor een zware roadtrip. Want morgen staat de stadioncross van de living immers op de kalender. Yeah!

Vooraleer ik jullie een prettig weekend wens, geef ik nog even mijn persoonlijke MX-nickname-top 10 mee:

1. Jef Teuwissen AKA Rubberman
2. Roger Decoster AKA The Man
3. Jan Clijnk AKA Het Atoomkanon van Helmond
4. Yves Demaria AKA Téfli
5. Bob Hannah AKA Hurricane
6. Ricky Johnson AKA Bad Boy
7 Jeff Emig AKA Fro,
8. Mark Barnett AKA The bomber
9. Joël Robert AKA Enfant terrible,
10. Kenneth Gundersen AKA Dizzy
Blijven spelen!

Playmoto bill

On the road again voor the Sofaland National!

PS Waarom hebben de meisjes geen bijnamen in de cross? Livia Lancelot, Steffi Laier, Larissa Papenmeier, Elin Mann, Maria Franke, Marianne Veenstra, Elien De Winter… Daar moeten toch zeker leuke roepnamen voor te vinden zijn? Kom op, aan de slag!

Credit foto’s: Archief, Ray Archer, KTM, OCD