Published On: 8 juli 2010

Pas afgestudeerd als industrieel elektricien mag de 18-jarige Stijn Verstrepen zich opmaken voor een zorgeloze zomer. Toch reed ‘de Streep’ zich dit jaar al langer in de kijker. Tijdens de Belgian National in Oudenburg won de Honda-piloot uit Onze-Lieve-Vrouw-Waver bij de Nationalen MX1 waar hij dit jaar is uitgegroeid tot één van de  smaakmakers. Daarnaast liet hij zich ook al opmerken in de IMBA en bij de VMCF. Een druk baasje dus!

De voorbije maanden stak je al een aantal keer de neus aan het venster, ben je tevreden over het seizoen totnogtoe?
Stijn Verstrepen: “Eigenlijk wel ja, het gaat best goed dit seizoen. Zeker de laatste twee maanden liep het lekker. Eigenlijk sinds ik een nieuwe motor gekregen heb, dat voelde zelf aan als een enorme stap vooruit. Soms is dat de click die je nodig hebt. Zeker Oudenburg (Belgian National) was super waar ik in de eerste reeks samen met de Inters de kopstart pakte en bijna de reeks won, maar ook in Kester was ik goed bezig. Jammer dat ik een platte band kreeg met 15 seconden voorsprong. Hier en daar heb ik nog wat pech gehad, al hoort dat natuurlijk bij motorcross.”

Verstrepen wil er ook dit weekend in Tongeren staan.

Het lijkt wel of je beter tot je recht komt op de 450 dan vorig jaar op de 250?
Stijn Verstrepen: “Zeker, de 450 ligt me gewoon veel beter. Tot de helft van vorig jaar heb ik bij de Nationalen MX2 gereden, maar daarna ben ik overgestapt naar de Nationalen MX1. Voordien heb ik bij de Beloften gereden waar ik twee jaar geleden vierde werd in de eindstand van de JRT.”

Kan je het niveau van de Nationalen MX1 vergelijken met de Nationalen MX2?
Stijn Verstrepen: “Het is een beetje anders en de Nationalen MX2 is iets meer een jongerenklasse dan de MX1. Sterke en minder sterke generaties wisselen elkaar af. Maar vorig jaar werd in MX2 zeker hard gereden met mannen als Yerki Janvier en Jeffrey Dewulf. Bij ons (Nationalen MX1) merk je wel dat Steven Engelen er boven uit steekt. Daarna heb je Jilani Cambré en enkele andere snelle jongens waaronder ikzelf dit jaar. Als ik mee doe in de VMCF, waar ik bij de Inters rij zie je toch een redelijk groot verschil. Bij de Nationalen MX1 in de BMB heb je een vijftal rijders die zich qua snelheid onderscheiden, bij de Inters van de VMCF heb je er al een pak meer.”

Wat zou je wil bereiken in de cross?
Stijn Verstrepen: “Ooit eens meedoen aan een Grote Prijs zou heel mooi zijn, dat is toch wel een groot doel. Of Inter worden bij de BMB! Voorlopig wil ik mezelf gewoon blijven verbeteren. Zeker fysiek kan ik nog veel vooruitgang maken. Ik ga wel regelmatig lopen en fietsen om mijn conditie op peil te houden. Voor mijn training heb ik veel te danken aan Peter Nijs, het is echt een geweldige steun om zo iemand aan je zijde te hebben.”

Hoe ben je begonnen met motorcross?
Stijn Verstrepen: “Als klein manneke heb ik lang BMX gedaan, ik heb nog bij Niels Abert gereden zelfs! Na een aantal jaren vroeg mijn pa, die zelf had gecrosst, of ik geen goesting om te gaan motorcrossen. Dat viel direct in de smaak, ik denk dat ik toen een jaar of elf was. BMX geeft je toch een mooie basis voor motorcross. Je voelt het zeker in het springen en ik heb ook geen schrik.”

De 18-jarige Verstrepen (#2) is bezig aan zijn eerste volledige seizoen bij de Nationalen MX1.

Doordat je veel wedstrijden hebt gemist sta je in het BK pas 12de. Is de IMBA het belangrijkst, daar ben je de beste Belg in de Open klasse?
Stijn Verstrepen: “Ik mik inderdaad vooral op een goed eindresultaat in de IMBA. Het rijden gaat daar ook goed, maar ik heb er ook al wat pech gehad. Zo was er in Denemarken een vlaggenman die stond te slapen terwijl er iemand voor mij was gevallen! Niks aan te doen.  Zowel in Fontenoy le Chateau (Frankrijk) als in Grenaa (Denemarken) werd ik een reeks vierde dus wat snelheid betreft zit ik goed. In de tussenstand sta ik nu 10de al is het verschil tot zelfs de vierde amper 13 punten, terwijl er per manche 180 punten te verdienen zijn. De volgende wedstrijd is in Engeland Brenston-on-Trent op 1 augustus. In totaal zijn er nu nog vier wedstrijden. Er is dus nog veel goed te maken.”

Nu zondag wordt het weer puffen tijdens het BK in Tongeren. Wat verwacht je daar van?
Stijn Verstrepen: “De hitte is niet meteen een probleem voor mij. Een dubbele reekszege zoals in Oudenburg zou mooi zijn! Ik ga er in ieder geval voor.”

Wil je nog iemand bedanken?
Stijn Verstrepen: “In de eerste plaats mijn ouders, verder zeker ook mijn trainer Peter Nys en mijn mechanieker Patrick.”

Credit foto’s: Plan-B, Michel Hennebert