Published On: 24 oktober 2010

De 31-jarige Heikki Mikkola had al twee wereldtitels achter zijn naam. Allebei met Husqvarna, eentje in de 500cc (1974) en één in de 250cc (1976). Het was dan ook een grote verrassing wanneer de Fin samen met Yamaha begin 1977 aankondigde dat hij zijn wereldtitel in koninginnenklasse terug wilde. Een complete sensatie want Mikkola bond de strijd aan met aartsrivaal Roger De Coster op de gloednieuwe Yamaha YZM 400! Yamaha had zich door de moeilijke economische situatie half jaren zeventig één jaar terug getrokken van alle internationale kampioenschappen en was in 1977 klaar om Suzuki aan te vallen. De Coster was van zijn kant gemotiveerd om het wereldtitelrecord (6 titels) van Joël Robert te evenaren.

Mikkola begon met een valse noot aan het seizoen. In zijn eerste wedstrijd brak hij zijn sleutelbeen waardoor hij voor zeven weken uit was. De eerste GP in het Oostenrijkse Sittendorf op 17 april was dan ook ver van een onverdeeld succes. De Coster en Wolsink wonnen elk een reeks, Mikkola moest genoegen nemen met een derde en een vijfde plaats. Mikkola kwam duidelijk wedstrijdritme te kort kwam, en ook zijn revolutionaire nieuwe motor was nog niet in topvorm. De nieuwe Yamaha was wel krachtig maar  het frame bleek nog niet helemaal op punt te staan. Zijn dubbele reekszege in het Hollandse Norg, drie weken later, was echter een keerpunt en lanceerde de combinatie Mikkola-Yamaha voor een memorabel seizoen. Bekijk hierboven een schitterende clip  van die Nederlandse GP met uiteraard Heikki Mikkola, Roger Decoster, Brad Lackey en Gerrit Wolsink, maar ook de jonge Graham Noyce, Pierre Karsmakers en Jaak Van Velthoven. Wanneer het WK voor de zesde GP van het seizoen naar Lombardore in Italië trok had ‘Lone Wolf’ al een flinke voorsprong. Voor een vol huis onderstreepte Mikkola zijn suprematie! Hij won de Italiaanse GP voor de Suzuki -mannen De Coster en Wolsink. Opnieuw een heel leuke clip, zelfs met schitterende onboard beelden. Check it out!

Wie meer wil weten over de legendarische Heikki Mikkola kan terecht op de  zeer complete tributepagina van Jan-Willem Van Essen of op de officiële website die gemaakt werd door ‘superfan’ Guy Jamar.