Published On: 8 december 2010

Jaimy Deleersnyder regeerde dit seizoen over de Inters-B klasse in de MCLB. Bijna gooide een sleutelbeenbreuk roet in het eten, maar uiteindelijk pakte Jaimy toch de titel. Daarnaast proefde de Zultenaar ook van de BMB, waar hij zich een aantal malen toonde bij de Nationalen MX1. Deleersnyder over zijn bereseizoen en de vooruitzichten voor 2011.

MXM: Jaimy,  je bent waarschijnlijk tevreden over jou seizoen?
Jaimy Deleersnyder: ”Ja, in het kampioenschap was ik duidelijk de sterkste. Van de 20 reeksen won ik er 18. Alleen in Pamel moest ik twee keer tevreden zijn met de tweede plaats. Twee weken voordien, in Horebeke, had ik tijdens de Superfinale mijn sleutelbeen gebroken.  Daardoor moest ik onder het mes gaan om een spil in het sleutelbeen te plaatsen. Al had ik anders ook wel de titel gepakt. Ik vond het wel spijtig dat MCLB  telkens er een  MX1/MX2 GP in de Benelux gehouden werd een kampioenschapsproef organiseerde. Als motorcrosser wil je zelf toch ook wel eens graag de wereldtop in actie zien in Valkenswaard of Lommel?”

Jaimy op het hoogste schavot tijdens de FAM in Tielt!

MXM: In je debuutseizoen bij de Inters B pak je meteen de titel, heb je daar een verklaring voor?
Jaimy Deleersnyder: “Op een MX2 motor was ik nooit een uitblinker. In het voorseizoen van 2009 reed ik motorschade aan mijn MX2 motor. Toen ben ik, als tijdelijke oplossing, voor een wedstrijd op de Yamaha YZ450F van mijn vader gestapt. Toen bleek dat ik me meer dan behoorlijk uit de streng trok op een MX1. Ik heb dan ook prompt een licentie bij de Nationalen MX1 genomen en daar het hele kampioenschap gereden en gewonnen. Dit jaar ben ik wel overgestapt op een Honda CRF450R van bij Vandevelde Racing. Zaakvoerder Dirk Tanghe staat me daar met raad en daad bij. “

MXM: In de MCLB rijden, net als in de meeste amateurbonden, de Inters B samen met de Inters MX1 en MX2. Hoe doen jullie het ten opzichte van die mannen?
Jaimy Deleersnyder: “Als ik een goede reeks reed, kwam ik rond de 5e of 6e plaats over de streep. In Huldenberg had ik wel een uitschieter. Daar werd ik in de eerste reeks tweede achter Steve Seronval. In de tweede reeks werd ik er derde. Het was een circuit dat me duidelijk lag met hoogteverschillen en veel sporen.  Ik hou vooral van harde circuits, al heb ik liefst wel dat er sporen liggen.”

MXM: Om  constant te blijven presteren, zoals jij deed, moet je allicht ook veel trainen?
Jaimy Deleersnyder: “Ja, ik heb dit jaar wel veel getraind. Op maandag reed ik altijd los met de fiets. Op dinsdag- en donderdagavond ging ik met een aantal vrienden een lange fietstocht maken. Motortraining was meestal voor woensdag, ik werk bij Deleersnyder beton, het bedrijf van mijn ouders. De typische Belgische trainingsomlopen zoals Olmen, Lommel en Genk vind ik iets te veraf. Daarom trek ik vaak naar Axel of Westdorpe, die liggen per slot van rekening toch een stuk dichterbij.  Ook het circuit van MC Lille deed ik wel eens aan om beter in het zand te leren rijden. Dit jaar ontdekte ik trouwens ook het circuit van Cassel in Noord-Frankrijk dat door de familie Potisek wordt uitgebaat. Een schitterende baan waar ik veel op geleerd heb.”

Tijdens de MCLB-wedstrijd in Kachtem, begin dit jaar.

MXM: “Je maakte dit seizoen ook kennis met de BMB. In Kester verraste je zelfs met een reekszege bij de Nationalen MX1.”
Jaimy Deleersnyder: “In Kester rijden was echt een droom. Schrijf maar op, dat is het mooiste circuit waar ik dit jaar op gereden heb.  Vooraf had ik mijn BMB-vergunning aangevraagd via AMC Dworp.  Dat  deed ik vooral met het oog op de training voor clubpiloten in de week voor de cross op de Kesterheide. Helaas werd die training geschrapt wegens wateroverlast, waardoor ik toch met zenuwen naar het Pajottenland vertrok. In de reeks ging het wat minder, maar in de tweede startte ik sterk en hing ik achter Stijn Verstrepen. Toen Verstrepen lek reed, werd ik leider en won zo de reeks. Tongeren was ook een goede ervaring, Ik werd er tweede algemeen na een derde en tweede plaats in de reeksen.”

MXM: Wat zijn volgens jou de grote verschillen tussen MCLB en BMB?
Jaimy Deleersnyder: “Er is al een behoorlijk verschil in circuits. Qua circuits zijn we niet echt verwend geweest in de MCLB dit jaar; er waren veel “pony-pleintjes”, korte circuits met veel draaien en keren. De tijdstraining in BMB is ook wel een aanpassing. Daar moet ik nog echt op werken, om die ene snelle ronde er uit te kunnen persen. Bij de Inters B van MCLB had je volgens mij vijf jongens die echt snel waren en konden winnen.  Bij de Nationalen MX1 van BMB zijn er dat wel zo’n tien à vijftien. Anderzijds is de sfeer in de BMB wel minder gemoedelijk. Mijn entourage vindt dat alvast een behoorlijk verschil.”

MXM: In het FAM-kampioenschap werd je pas 8e dit jaar, je reed de openingswedstrijd in Hamont niet.
Jaimy Deleersnyder: “Tja,  dat was ook niet echt een doel voor mij. De eerste wedstrijd in Hamont heb ik laten schieten omdat ik ’s zaterdags al bij de BMB in Beervelde had gereden. Bovendien is Hamont behoorlijk ver. In Tielt, de FAM-proef die MCLB organiseerde, stond ik wel aan de start en won ik beide reeksen. Ik weet niet hoe het volgend jaar zit met het FAM-kampioenschap. Ik hoorde alleen dat het tot National Federation Cup omgedoopt zou worden.”

Schitterende kopstart van Deleersnyder tijdens het BK in Kester.

MXM: Wat zijn je plannen voor volgend jaar, Jaimy?
Jaimy Deleersnyder: “Zelf zou ik volgend jaar liefst full-time de overstap maken naar de BMB. Als ik nog iets sportief wil bereiken op nationaal niveau is het daar hoog tijd voor. Ik ben 19, misschien is het nu al wel te laat. Mijn ouders zien me  echter liever nog een jaar in de MCLB rijden. Aangezien zij mijn motorcrosscarrière financieren moet ik hen daar in volgen. Ik maak dus de overstap naar de Inters MX1 A van de MCLB.  Doelen heb ik niet echt, maar ik wil wel blijven doorgroeien. Dat was voor dit seizoen ook mijn doel en dat heeft duidelijk gewerkt. Tegelijkertijd blijf ik ook wel bij de BMB rijden. Volgend jaar zal ik daar iets meer wedstrijden dan in 2010 rijden. Voorlopig blijf ik daar wel bij de Nationalen omdat de stap naar de Inters daar gewoon nog veel te groot zou zijn. Ik zal er vooral de wedstrijden van het BK afwerken. Als alles goed gaat hoop ik wel om in 2012 een volledig BMB-programma af te werken.”

MXM: Ok, Jaimy bedankt voor het interview !
Jaimy Deleersnyder: “Bedankt MXMag! Ik zou ook nog graag mijn ouders bedanken. Zij zijn ook gepassioneerd door motorcross. Twee jaar geleden ben ik zelfs samen met hen op reis geweest naar Californië, waar ik op circuits als Perris Raceway en Milestone getraind heb. Een trip die belangrijk was voor mijn ontwikkeling als motorcrosser en waarvoor ik hen nog steeds dankbaar ben.”

Foto Credits: Michel Hennebert, CDS Images, MX Fotorama