Published On: 8 april 2011

Laaglanders in het WK Motorcross 2011

Net voor de aftrap van het WK Motorcross in de MX2 en MX1 klassen overlopen we nog eens de vaste deelnemers uit de Benelux. We geven ook een prognose over hun eindstand. Bij die prognose gaan we uit van een ideaal scenario, zonder al te veel blessure- of mechanisch leed voor de rijder in kwestie. De ervaring leert ons echter dat zo’n ideaal scenario niet voor iedereen weggelegd lijkt.

MX1

Ken De Dycker, (#9,  LS Racing Honda)

De Dycker gaat voor de Grizzly Adams look.

De Dycker gaat voor de Grizzly Adams look.

Bij LS Racing Honda zit “Keeno” terug in een volledig Nederlandstalige omgeving én op een Honda. Draaide een degelijk voorseizoen waarin hij de twee eerste ronden van het ONK MX1 domineerde. Speelt tijdens de zand-GP’s mee voor het podium en kan er wellicht ook eentje winnen.  Voor een rol in de strijd om de werelditel komt hij allicht niet in aanmerking.

MXM Prognose: Top 10 in de WK-Eindstand

Steve Ramon, (#11, Rockstar Energy Suzuki)

 

Ramon heeft met de Enduropale Le Touquet al een vette prijs binnen.

Ramon heeft met de Enduropale Le Touquet al een vette prijs binnen.

 

 

De oudste en meest ervaren GP-rijder uit de Benelux en na het vertrek van Coppins ook de ouderdomsdeken in het WK MX1. Altijd regelmatig, een eigenschap die over het verloop van een seizoen steeds rendeert. GP-winst wordt echter niet makkelijk.

MXM Prognose: Top 5 in de WK-Eindstand

 

Marc De Reuver, (#14, Van Beers Yamaha)

 

Dé publiekslieveling in Nederland én België doet er nog een GP-seizoen bij. Na zijn lamentabel WK-seizoen 2010 was dat geen evidentie. Zag zijn seizoensvoorbereiding fel verstoord door blessureleed. Bij Van Beers Yamaha vond hij een motor die hem lijkt te liggen. Moet nog onder stoom komen na een minimaal voorseizoen. Als De Reuver van blessures gespaard blijft, draait hij tijdens de zand-GP’s allicht mee vooraan.

De Reuver moet na een zware winter terug op dreef komen.

De Reuver moet na een zware winter terug op dreef komen.

MXM Prognose: top 15 in de WK-Eindstand.

 

Kevin Strijbos, (#22, Delta Suzuki)

 

Wordt Strijbos dit jaar weer helemaal de oude?

Wordt Strijbos dit jaar weer helemaal de oude?

Wordt 2011 het seizoen van de heropstanding voor Strijbos of zakt hij zoals sommige observatoren verwachten verder weg? De Wuustwezelnaar liet in het Open Italiaans kampioenschap alvast mooie dingen zien die het beste doen verhopen. Heeft naast het WK een zwaar programma met de Lotto Trophy en wedstrijden voor het Tsjechisch kampioenschap. Mits een goed vormpeil moeten podiumplaatsen tot de mogelijkheid behoren.

MXM Prognose: Top 15 in de WK-Eindstand (indien geen blessures)

 

Clement Desalle, (#25, Rockstar Energy Suzuki)

 

Zelden moest een wereldtopper zoveel charisma ontberen als Clément Desalle. Dat maakt hij op het circuit echter  goed met een meer dan gezonde dosis agressiviteit. Na een 3e plaats in 2009 en het vice-kampioenschap in 2010 draait nu alles om de wereldtitel. De hamvraag is of Desalle nu ook in het zand Cairoli van repliek kan dienen.

Desalle op de cover van een buitenlands blad, krijgen we dit beeld vaker te zien in 2011?

Zal Desalle in 2011 vaker de cover halen?

MXM Prognose: Top 3 in de WK-Eindstand

Jeremy Delincé, (#26, Diga Racing KTM)

Delincé maakt zondag zijn debuut in het WK MX1.

Delincé maakt zondag zijn debuut in het WK MX1.

 

 

Nadat hij in 2010 al eens aan de GP’s mocht ruiken als invaller bij Nestaan JM Racing KTM komt Delincé nu voltijds in het WK MX1 uit. Tijdens de voorseizoenswedstrijden kon Delincé niet echt overtuigen. En dus lijkt het voor de jonge Waal een hard leerjaar te worden.

MXM Prognose: Top-20 in de WK-Eindstand

 

Voor Brakke wordt het ongetwijfeld een leerrijk jaar.

Voor Brakke wordt het ongetwijfeld een leerrijk jaar.

 

Herjan Brakke, (#61, Van Beers Racing Yamaha)

 

Na een seizoen van blessureleed gaat Brakke zijn eerste volledige MX1  WK-seizoen in. Bewees in het EK MX2 al dat hij ook op hardere circuits mee kan. Bij Van Beers Yamaha kan hij dit seizoen rustig groeien in de luwte van Marc de Reuver. Uitschieters in zand-GP’s zouden ons niet verbazen.

MXM Prognose: Top-20 in de WK-Eindstand

 

 

Yentel Martens, (# 387, Nestaan JM Racing KTM)

 

Yentel begint in Bulgarije aan zijn eerste volledige seizoen in de koninginneklasse. Afwachten hoe hij met de SX-F 350 zal presteren op de harde circuits. Op zandcircuits moet hij een karrevracht aan punten kunnen sprokkelen.

Yentel Martens is dit jaar de Witte Ridder van het MX1 peloton.

Yentel Martens is dit jaar de Witte Ridder van het MX1 peloton.

MXM Prognose: Top -25 in de WK-Eindstand

 

MX2

Glenn Coldenhoff, (#25, Jumbo Tve Yamaha)

 

Glen Coldenhoff hoopt dit jaar definitief door te breken.

Glen Coldenhoff hoopt dit jaar definitief door te breken.

Had in 2010 met blessures af te rekenen, maar kwam in augustus terug in actie met een als hoogtepunt een sterke GP in Lierop.  Tijdens het Open Italiaanse kampioenschap liet hij zien dat hij ook op harde circuits mee kan. Miste wel een beetje zijn start in de twee eerste ronden van het ONK MX2.

MXM Prognose: Top-20 in de WK-Eindstand

 

Julien Lieber, (#33, Lieber Racing KTM)

 

Liet vorig jaar tijdens zijn allereerste GP in Fermo al meteen een sterke 15e plaats optekenen. Zonder meer een van de coming men van het Belgische motorcross. Het ontbeert de Duitstalige Belg echter aan ervaring op zandcircuits.

MXM Prognose: Top-2O in de WK-eindstand

 

Joël Roelants, (#34, Nestaan JM Racing KTM)

 

Even goed doen als vorig jaar wordt moeilijk, maar met JR weet je maar nooit...

Even goed doen als vorig jaar wordt moeilijk, maar met JR weet je maar nooit…

 

 

Draaide in 2010 zijn beste seizoen ooit met 3 podiumplaatsen. Toch is Roelants nog steeds op zoek naar zijn eerste reekszege in een GP. Koos verrassend om zijn verblijf in de MX2 nog met een jaar te verlengen. Beter doen dan een vijfde plaats in de WK-eindstand wordt moeilijk, al zeiden we dat vorig jaar ook van zijn 7e plaats van 2009. Op harde circuits misschien wel beter dan vaak gedacht. Lijkt tijdens Benelux-GP’s altijd met extra druk te zitten.

MXM Prognose: Top-10 in de WK-eindstand

Mike Kras, (#55, Beursfoon Suzuki MX)

 

Krijgt op relatief late leeftijd voor het eerst de kans om een volledig seizoen in het WK MX2 te rijden. Een seizoen dat helaas al slecht van start ging want Mike moet Sevlievo laten schieten door een onderarmoperatie. Bewees in het verleden als wild-card rijder echter dat men rekening met hem moet houden op een zandbaan.

Hopelijk raak Kras op tijd fit voor Valkenswaard.

Hopelijk raak Kras op tijd fit voor Valkenswaard.

MXM-prognose: Top-25 in de WK-eindstand

Jeffrey Herlings, (#84, Red Bull Teka KTM Factory)

 

Veroverde in 2010 op stormachtige wijze de “hearts and minds” van de Nederlandse motorcrossliefhebbers.  Met twee GP-zeges bewees hij in zijn debuutjaar meteen dat hij een wereldtopper is. Zonder enige twijfel de beste rijder uit de Benelux in de MX2 en misschien wel in de MX GP’s. Komt allicht een heel eind ver in de strijd om de wereldtitel. Hoever dan? Dat zal moeten blijken.

MXM-prognose: Top-3 in de WK-eindstand

Herlings en Van Horebeek, wapenbroeders?

Herlings en Van Horebeek, wapenbroeders?

Jeremy Van Horebeek, (#89, Red Bull Teka KTM Factory)

 

Verkaste de afgelopen winter van Kawasaki terug naar KTM waar hij nu onder de hoede van Stefan Everts meer uit zichzelf lijkt te halen dan ooit tevoren. Moet voorlopig nog zijn meerder herkennen in teammaatje Herlings maar liet zowel in Gemert als in Halle aartsrivaal Joël Roelants achter zich op een zandbaan. Wordt hij dé verrassing van 2011?

MXM-prognose: Top-5 in de WK-eindstand

 

Nick Triest, (#75, Diga Racing KTM)

 

Triest wil beter doen dan in 2010.

Triest wil beter doen dan in 2010.

Na 3 jaar onder de hoede van André Massant slaat Triest zijn vleugels uit bij Diga Racing. 2011 lijkt alvast een belangrijk jaar te worden voor Triest. Kan hij zich handhaven in de top-15 of toch niet? Het voorseizoen verliep echter niet zoals gepland met oa matige resultaten in het ONK MX2. Kan echter verrassend uithalen op harde circuits.

MXM-prognose: top-15 in de WK-eindstand

 

 

Foto Credits: CDS Images/ Ron’s Fotos, TMX News/The Magazineman