Published On: 25 mei 2011

Op 28 en 29 mei strijkt de internationale off-road top neer in Kester voor een uniek wedstrijdprogramma. Voor het eerst sinds de dubbel-GP in 2000 organiseert AMC Dworp dit jaar over twee dagen. Want naast alle gebruikelijke klassen in het BK Motorcross-Lotto Trophy worden er ook manches voor het BK Zijspan en het BK  Quads afgewerkt. De deelnemerslijsten voor de Inters Open en de MX2 vind je hier. Onze voorbeschouwing voor de zijspannen lees je hier.

BK MX1: wie volgt Steve Ramon op?

Clément Desalle, leider in het WK MX1, is ook in Kester dé te kloppen man.

Clément Desalle, de Belgische kampioen van 2009, komt als BK-leider naar Kester. De getalenteerde Rockstar-Suzuki piloot presteerde de laatste weken op topniveau in de GP’s met winst in de VS en een podiumplaats in Brazilië. Ook in Beervelde stond Desalle op het hoogste schavotje die lijn zal hij in het Pajottenland zeker willen doortrekken. Zijn naaste achtervolger is Ken De Dycker (LS Honda Racing) op 6 punten. De Dycker schitterde weliswaar tijdens de opener van de Lotto Trophy in Mons, maar toch loopt het niet zoals hij wil. De voorbije GP van Brazilië was echter wel een stap in de goede richting. Op een atypische 9de plaats in de tussenstand vinden we regerend Belgisch kampioen Steve Ramon (Rockstar-Suzuki). De clubpiloot van AMC Dworp brak vorig jaar de ban met zijn eerste overwinning op de Kesterheide. Ramon moest Beervelde laten schieten omwille van gezondheidsproblemen maar ondertussen liet ‘The Bomb’ al zien dat hij helemaal is hersteld.

Suzuki-collega Kevin Strijbos (Delta MX Racing Team) groeit week na week en lijkt niet ver meer verwijderd van zijn beste vorm. In de WK-tussenstand is de 25-jarige Wuustwezelnaar op dit moment de tweede Belg, na Desalle, op een 9de plaats. In 2010 stond ‘the Kid’ al wel op het podium in Kester, maar een overwinning in Vlaanderens mooiste ontbreekt nog op zijn palmares… Voor Diga-KTM duo Jeremy Delincé, 5de in de tussenstand van het BK, en clubpiloot Nick Triest is de komende BK-wedstrijd de ideale krachtproef in de aanloop naar de GP van Frankrijk begin juni. In één van de belangrijkste wedstrijden op de nationale kalender zullen ook David Cools, Marvin Van Daele -dit weekend winnaar van de BMB National in Rognée- Maarten Govaert en Manuel Priem het volle pond geven.

Naast een ijzersterk Belgisch viertal en een heel pak supergemotiveerde Belgische rijders is er ook de nodige concurrentie uit het buitenland. Na een zware val in Indaiatuba is de komst van Davide Guarneri (Bud Racing Kwasaki), derde in de tussenstand, uiterst onzeker. De Britse topper Jake Nicholls is er in Kester dan weer wel bij. Zijn landgenoot Shaun Simpson (LS Honda Racing) liet in Mons en Beervelde al zien dat hij zeker kan meespelen voor een podiumplaats. Simpson legde in Kester vorig jaar de MX1 toppers al het vuur aan de schenen op een 250cc motor… Het voltallige Yamaha-Van Beers team zal eveneens aan de start staan onder aanvoering van sterkhouder Marc De Reuver en de jonge wolven Herjan Brakke en Petar Petrov.

Ben Townley maakt het BK in Kester nu zondag nog een stukje interessanter!

Als gastrijder wist AMC Dworp ook voormalig MX2 wereldkampioen én tweevoudig Amerikaans kampioen Ben Townley (Monster Energy-Pro Circuit-CLS-Kawasaki) te strikken. Na veel blessureleed komt BT terug onder stoom en zijn indrukwekkende optreden tijdens de Internationale Motorcross van Wuustwezel drie weken geleden laat het beste verhopen. De Nieuw-Zeelander kijkt met veel plezier uit naar zijn terugkeer in Vlaanderens mooiste en hij is in ieder geval een schaduwfavoriet. Het enthousiaste Brabantse publiek mag zich ook opmaken voor de komst van gastrijder Joël Roelants, de Nederlandse MX2 kampioen. Roelants zakt samen met zijn Nestaan-JM Racing teammaats Yentel Martens, Jordi Tixier en Pascal Rauchenecker af naar Kester.

BK MX2: staat de ware titelkandidaat op?

Zoals verwacht is de titelstrijd in de Radson MX2 Trophy erg open. De Nederlander Mark Boot voert momenteel het kampioenschap aan met 19 punten voorsprong op Kevin Fors. Fors, vooraf getipt als de grootste kanshebber voor de titel schreef de wedstrijd in Beervelde op zijn naam maar kreeg in Mons met pech af te rekenen. Jens Getteman, derde in de tussenstand,  was in 2010 de sterkste in Gooik en de Oost-Vlaming verkeert in goede doen. Behalve Boot is er nog meer Hollands geweld want ook Kras en Meurs hebben de snelheid om mee te strijden voor de overwinning.

Kan Getteman de lijn van de voorbije weken doortrekken in Kester?

Of is het de beurt aan jonge honden zoals Wietse Brackman, Jens Poppe, Brent Van Doninck of Damon Graulus?

Credit foto’s: CDS, Ronnysfoto, Sarah Guttierez