Published On: 10 juni 2011

In tegenstelling tot wat bij de andere GP’s de gewoonte is vond de openingsdag van de Turkse GP plaats op vrijdag ipv zaterdag.  Het werd een dag met tal van verrassingen. Dat bij een temperatuur van om en bij de 40°C de weersomstandigheden een belangrijke factor waren is allicht minder verassend.

In de lichtste Enduroklasse E1 was het vooraan business as usual. Het Finse Husqvarna-duo Salminen en Seistola domineerde een hele dag de debatten. Opvallend was wel dat Nordiste Rodrig Thain de Finse hegemonie een beetje kon breken door zich op de derde stek tussen Seistola en Eero Remes te nestelen. De vijfde plaats ging naar voormalig junior kampioen Lorenzo Santolino. De E2-klasse kende maar een mager startveld in Fethiye. Slechts 11 vaste EWC-rijders hadden de verplaatsing naar Turkije gemaakt. Onder hen Cédric Melotte wiens motorfiets er na de op twee na laatste Special de brui aan gaf. Melotte zou morgen niet meer in actie komen.

Hans Vogels begon sterk aan de Turkse GP.

Hans Vogels begon sterk aan de Turkse GP.

De verassing van de dag kwam er in de E2-klasse waar Cristobal Guerrero de favorieten het nakijken gaf. De Spaanse subtopper wist zich het best staande te houden in en rond Fethiye. Overigens werd het een klein Spaans feestje want Ivan Cervantes eindigde tweede op zijn tweetakt Gas Gas EC 250.  Zodoende kon de flamboyante Spanjaard twee punten inlopen op Antoine Meo, die de dag als derde afsloot. Johnny Aubert wist ondanks zijn nog steeds pijnlijke voetblessure de schade te beperken met een vierde plaats. De top 5 werd vervolmaakt door de recente winnaar van de AMV Trèfle Lozèrien, Pierre-Alexandre Renet.  Hans Vogels bevestigde zijn goede vorm van de laatste weken met de 6e plaats. Daarmee deed de Husaberg-rijder opmerkelijk beter dan zijn Belgische collega. Jean-François Goblet sloot de dag als 10e af.

In de zwaarste enduroklasse ging de overwinning naar Mika Ahola. De Fin kreeg vooraan het gezelschap van de Zweed Joakim Ljunggren en boekt op die manier 5 puntjes winst ten opzichte van Christophe Nambotin.

Foto Credits: KTM-Husaberg Images/Jonty Edmunds