Published On: 22 juli 2011

Ook journalisten verdienen op de nationale feestdag een beetje rust… Grapje! Toch is het heel moeilijk om een wedstrijdverslag te brengen van Everts and Friends. Want Everts and Friends is geen wedstrijd zoals alle anderen. Zoals steeds telde deze MX-feestdag voor het goede doel weer talloze hoogtepunten. Ook het weer toonde zich al bij al zéér bereidwillig en deze editie was waarschijnlijk de best bezochte ooit met naar schatting zo’n 8.000 toeschouwers. We komen nog uitgebreid -met foto- en videomateriaal- terug op Everts & Friends 2011 maar we willen jullie hier wel al enkele indrukken meegeven. Voor de volledige resultaten van gisteren kijk je hier:

Mickael Pichon kwetste ’s morgens zijn pink nadat een paaltje had geraakt. Uitgerekend Stefan Everts himself knalde ’s middags tegen hetzelfde paaltje! Beide wereldkampioenen moesten met spijt toe zien vanop de kant. Of het nukkige Genkse hout een persoonlijke afrekening had met de twee kampioenen konden we niet achterhalen. Marnicq B. Uit Paal liet zich ontvallen dat hij dit niemand toewenste op zo’n fijne dag… Enkele jaren eerder tijdens hun actieve carrière had hem beter uitgekomen.

– Diezelfde Marnicq Bervoets won trouwens wel mooi de Golden Heroes race voor de immer fanatieke Eric Geboers, Jan Blanquaert en Jo Martens.

Honda-fabrieksrijder Rui Goncalves was de snelste man gisteren!

-Bij de GP stars was Rui Goncalves de absolute uitblinker. Rui liet zien dat hij er zin in had en nog steeds één van de meest onderschatte MX1 rijders is. In de Americano afvallingsrace vermaakte Jeffrey Herlings het publiek met spectaculaire sprongen. The Bullet was ook nog eens de snelste in de finale klopte hij de Estonian Express, Tanel Leok.

-Nog opvallend; de gedrevenheid waarmee de terugkerende Jeremy Van Horebeek vocht in de Wrong way race. The Jerre –wiens voorwiel bijna los was gekomen- moest nipt het hoofd buigen voor Rui Goncalves.

Hobokenaar Kevin Wouts is dit jaar stilletjes naar zijn beste vorm ooit gegroeid. De Pfeil-Kawasaki rijder werd knap tweede in de GP stars eindstand. Good old Joël Smets gaf nog eens het beste van zichzelf en werd derde!

– De Cyclo MX race bleek na het veelgesmaakte debuut van Sven Nys in 2010 een absoluut favoriet bij het publiek. Bij lottrekking werden de koppels, één motorcrosser/één veldrijder, samengesteld. Het duo Niels Albert/ Kevin Strijbos won oververdiend, zowel Niels als Kevin verrasten vriend en vijand met hun snelheid in de ‘andere discipline’. Tom Meeusen en Ken De Dycker werden tweede. Ook Meeusen bleek goed uit de voeten te kunnen op de crossmotor. De twee superprofessionals in hun sport, Sven Nys en Steve Ramon werden derde. Al had er zonder de val van Sven in de eerste cyclocrossronde zeker meer ingezeten. Publiekslieveling Bart Wellens verdiende de medaille voor moed en zelfopoffering door zijn MX-rondjes af te werken met de zware Dakar motor van Cyril Despres!

Het podium van de Cyclo-MX race met Kevin Strijbos en Niels Albert op het hoogst schavotje.

– Wie wereldkampioene Steffi Laier nog nooit zag rijden, kreeg gisteren de bevestiging waarom de Duitse de snelste dame ter wereld is. Steffi staat overal haar mannetje. In de Americano werd ze zelfs knap 15de.

Kevin Strijbos was Rui Goncalves te snel af in de reverse race waarin Yentel Martens derde werd.

-Dakar legende Cyril Despres met zijn krachtige KTM 450 rally –inclusief lichten- over de Horensbergdam zien rijden was fantastisch!

-Future star Davy Pootjens ging ontzettend hard rond. De kleine kanonskogel uit Ammerzoden schreef verdiend de Future Stars/GP stars op zijn naam. De Engelsman Mickael Eccles won de Future stars eindstand voor landgenoot Ben Watson en de snelle Jordi Van Nobelen.

– De Fun bikes klasse bleek meteen een schot in de roos; met gekke brommertjes, maffe verkleedpartijen en een handvol geboren entertainers die het publiek vermaakten. Erik Pijls won hier voor Paul De Proost en Joël De Busser– De freestyle-demo’s van FMX4ever waren zoals steeds weer van een hoog niveau.

– Het karakter en de spirit van de éénarmige motorcrosser Benoit Pauwels

Brad Lackey genoot van zijn optreden in Genk en dat deed ook het publiek.

– Last but not least; de voortreffelijke organisatie en de enthousiaste medewerkers die gerust naast de best georganiseerde GP’s mag staan. Een absoluut voorbeeld!

-De mini F16-vliegshow boven de Horensbergdam met dank aan Stefan Geukens, Mich Kerkhofs en het 31ste Tiger squadron

Het gevarieerde publiek van hardcore MX-fans en gelegenheidsbezoekers dat duidelijk genoot van deze unieke dag.

Credit foto’s: CDS