Published On: 27 juli 2011

De Belgische ronde van het wereldkampioenschap motorcross zal in 2012 zo goed als zeker op Waals grondgebied plaatsvinden. De vraag is nu alleen nog waar precies in Wallonië?

In september 2012 zal het Stedelijk motorcrosscentrum van Lommel het toneel zijn voor ’s werelds meest prestigieuze motorcrosswedstrijd: de Monster Energy Motocross of Nations. De voorbereidingen voor dit massa-evenement betekenen evenwel dat de Belgische ronde van het WK motorcross volgend jaar niet plaats zal vinden in Lommel.

De Belgische GP zal daarom na 4 jaar in Vlaanderen te zijn georganiseerd in 2012 voor het eerst terug op Waalse bodem plaats vinden. Niet één maar twee mogelijke organisatoren zouden hun kandidatuur al ingediend hebben.

De Motocross Club des Hauts-Pays, die de afgelopen jaren de Coupe de l’Avenir nieuw leven inblies wil de Belgische GP naar het westen van Henegouwen krijgen. De club van voorzitter Olivier Rougraff zou daarbij de handen in mekaar slaan met de organisatoren van het Dour Festival. De GP zou dan niet in Angreau – waar nu de Coupe de l’Avenir plaats vindt – maar in Dour georganiseerd worden. De terrils van de oude steenkoolmijn bieden alvast mogelijkheden.

Wordt dit het decor voor de Belgische GP in 2012?

Wordt dit het decor voor de Belgische GP in 2012?

Een sterke kandidatuur zeker omdat de organisatoren van het Dour festival ook over heel wat sponsorcontacten beschikken. Toch zou er ook nog één en ander afhangen van de steun van institutionele partners (versta lokale en regionale overheden). Maar het is echter een publiek geheim dat Elio Di Rupo, de sterke man in de regio,  al langer graag een groot motorsportevenement naar zijn streek wil halen. Bovendien zou ook “l’enfant du pays”, Clément Desalle, een rol kunnen spelen als publiekstrekker.  Al is Desalle nu ook weer niet bepaald overgemediatiseerd in Wallonië.

Als we de geruchtenmolen mogen geloven zijn er ook GP-plannen met de  Shanks-zandgroeve in Mont-Saint-Guibert, die sinds 2008 jaarlijks het decor voor de finale van het BK motorcross.  Een locatie die zeker potentieel heeft en dat ook bewezen heeft. Probleem is evenwel dat de zandgroeve nog steeds ontgonnen wordt en dat de tijd om er een GP-circuit neer te leggen dus relatief kort zal zijn. Mont-Saint-Guibert heeft echter een sterke troefkaart qua bereikbaarheid. Zo ligt het op zo’n 20 minuten van Brussel en op 35 minuten van de luchthaven van Zaventem.

De komende weken en maanden zullen uitsluitsel moeten brengen over welke kandidatuur er weerhouden wordt voor het organiseren van de Belgische Motorcross GP in 2012.

Foto Credits: CDS Images, Dour Festival