Published On: 22 september 2011

Shaun Simpson (LS Honda Racing) staat op de drempel van de Belgische  titel, hij leidt op dit moment het kampioenschap met een voorsprong van  53 punten op Davide Guarneri. Ken De Dycker, die komend weekend in Mont-Saint Guibert zijn comeback maakt, staat derde op 63 punten van zijn teammaat.  Aangezien er maximaal 75 punten voor het oprapen liggen, heeft Shaun voldoende aan 23 punten om zich tot kampioen te kronen. Daarmee zou hij de eerste buitenlandse kampioen in de Open klasse worden sinds Billy Liles in 1992. Het zou meteen ook Simpson’s eerste grote titel in de MX1 klasse zijn, de 23-jarige rookie pakte in 2008 wel al de Britse MX2 titel.  Hoewel ‘Braveheart’ zich thuis voelt in de Lage Landen, waar hij tijdens het seizoen woont sinds 2007, wilden we toch even nagaan hoe Belgisch deze snelle Schot wel is…

Je woont nu in Overpelt, maar hebt ook een jaar in Nederland gewoond. Merk jij een verschil tussen Belgen en Nederlanders?
Shaun Simpson: “Natuurlijk is de taal is een beetje anders, vooral het accent, maar ook de manier waarop mensen zich gedragen. (lacht) Nederlandse mensen zijn zeker luider en ook directer! Ik kan niet zeggen dat ik liever met de ene of de andere omga.  Ik heb overal plezier gemaakt en ik heb zowel in Nederland als in België vrienden.”

Ok, laten we even jouw kennis over België testen. Wat is de hoofdstad?
Simpson: “Brussel”

Correct! Hoeveel officiële talen worden er in België gebruikt?
Simpson: “Zeker twee: Nederlands en Frans. Spreken ze ook Duits in een deel van het land? Is Vlaams een aparte taal, of is het een dialect?”

Er zijn drie officiële talen in België: Nederlands, Frans en Duits. Vlaams is gewoon een dialect, net als Schots in Groot-Brittannië. Weet je wanneer België was opgericht?
Simpson: “Ik heb geen idee, ik ben absoluut niet goed in geschiedenis. (Lacht) Vraag me aub niet naar de eerste koning, ik weet zelfs niet wie de eerste Britse koning was! ”

Voor welke andere sporten naast motorcross is België nog bekend?
Simpson: “In de eerste plaats wielrennen, op de weg  en cyclocross. Wat nog… Zijn Belgen goed in ijshockey? Ik weet dat Ken (De Dycker) graag ijshockey speelt. Mijn sportieve kennis is vooral gericht op alles met twee wielen!”

In tennis, judo, atletiek en biljart hebben de Belgen ook een aardig palmares. Kan je de naam van vijf Belgische bands of acts noemen?
Simpson: “Ik ben echt amuzikaal vrees ik. Omdat ik er een paar keer naartoe ben gegaan ken ik Wercher, één van de grootste Belgische festivals. Van de groepen herinner ik me niet zoveel meer, sorry! Maar mijn kennis van Britse muziek is even slecht hoor. Man, dit is hard werken die kwis van jou!”

Oké, iets eenvoudig. Wie is jouw favoriete Belgische babe?
Simpson: “Belgische babe? (rolt veelbetekenend met zijn ogen) Ik kijk niet veel tv, dus ik ben niet zo bekend met de namen en mijn Nederlands is niet goed genoeg voor de P-magazine! Nee serieus, er zijn best wel veel leuke meisjes hier.”

Wat is jouw favoriete Belgische gerecht?
Simpson: “Witloof is wel apart, ik weet zelfs niet dat je dat kan krijgen in Groot-Brittannië! Verder natuurlijk frieten en frikandel special. Mosselen zijn niet aan mij besteed want ik visgerechten vind ik maar niks.”

Kan je twee Belgische stripfiguren opnoemen?
Simpson: “Geen idee. Zelfs van de Amerikaanse comicbook helden ken ik er nauwelijks. Ik beken: ik ben eigenlijk vrij saai!”

De Smurfen zijn Belgisch en wie Kuifje is zal je eind dit jaar wel weten als de film van Steven Spielberg uitkomt. Hebben Schotten en Vlamingen iets gemeen?
Simpson: “Een paar woorden in het dialect zijn heel erg vergelijkbaar eigenlijk! Dat is raar als je het hoort, ik kan alleen niet zo direct voorbeelden vinden. In 2009 werkte ik samen met Hugo America, een fysieke trainer uit Limburg. Hij gebruikte vaak woorden waarvan ik dacht ‘hé dat ken ik toch uit het Schots. Het landschap is in Vlaanderen wel heel anders. In Scottland hebben we veel heuvels en veel ruimte, hier is het zo vlak als een pannenkoek. Het weer is dan weer wel te vergelijken, het trekt gewoon op niks en het in Schotland trekt het ook op niks! Maar de mensen zijn heel gemoedelijk, dat is wel een gelijkenis tussen België en Schotland. ”

In België heb je zeer sterke regionale identiteiten met een Nederlandstalige regio en een Franstalige regio. Af en toe duikt er ook in de sport politiek op.  In het Verenigd Koninkrijk maken vooral de Schotse rijders al jaren de dienst uit, speelt zoiets een rol in de selectie van het Motocross of Nations team?
Simpson: “Ik weet het niet, als je Brit bent en je komt in aanmerking voor de selectie dan is het oké. Onafgezien van waar je komt zouden gewoon de drie beste drie jongens moeten geselecteerd worden. Het maakt niet uit of er dan één , twee, drie of geen Schotten bij zitten. Al zou het wel leuk zijn om een ​​Schots MXON team in Lommel te hebben volgend jaar. Ik denk dat we het ook wel goed zouden doen. Misschien zouden we wel winnen van het Engelse team! De meeste van de Britse toppers van de afgelopen seizoenen waren Schotten: Stephen Sword, Billy Mackenzie, ik, Dean Wilson… Waarom dat zo is weet ik niet, nieuw talent zit er nu ook niet meer aan te komen. En dat er ooit écht een Schots MXON team komt, betwijfel ik ten zeerste.” 

Credit foto’s: CDS, Ray archer