Published On: 20 juli 2012

Met de Grand Prix van Rusland krijgen de MX piloten een heel nieuwe uitdaging voor de wielen geschoven. De laatste keer dat de FIM Motocross World Championship afgereisde naar Rusland was 2002 in het plaatsje Sorochany, het circuit lag toen zo een 59km buiten Moskou. Nu tien jaar later krijgen we terug een Grand Prix in Rusland op de kalender. Het Russische plaatsje Semigorje word dit weekend het strijdtoneel van de elfde GP op de kalender. Semigorje ligt zo een 400km noordoost van Moskou.

In de jaren 60 en 70 boekte Rusland wat succes in het wereldkampioenschap motorcross. Met Viktor Arbekov in 1965 en Guennady Moisseev in 1974, 1977,1978 pakten ze de wereldtitels in de vroegere 250cc klasse. Maar vanaf de jaren 80 werd het enorm stil in de Russische motorcross wereldje.

We zijn nu in 2012… en we hebben terug enkele piloten die het grote Rusland terug op de motorcross kaart zetten. Met Evgeny Bobryshev en Alexander Tonkov hebben de Russen terug iets om naar uit te kijken.

Evgeny Bobryshev #777… pakte vorig jaar zijn eerste GP zege in de MX1. Dit seizoen zit het de Rus niet zo goed mee, een aantal kleine kwetsuren zorgden er voor dat we nog niet de beste Bobryshev konden zien op het circuit . Hopelijk kan hij in zijn eerste thuis GP, zijn eerst podium pakken voor 2012.

Alexander Tonkov #66… vorig seizoen eindigde hij nog op een zesde plaats in het Europees Kampioenschap. Tonkov kreeg voor 2012 een plaatsje in het Gariboldi Honda Racing Team in de MX2 klasse. Momenteel staat Tonkov op een twintigste plaats in de tussenstand van het WK. Zijn beste GP was die van Bulgarije waar hij achtste eindigde

Het word zeker uitkijken en afwachten wat deze eerste thuis Grand Prix gaat brengen voor Bobryshev en Tonkov. Toch zullen ze zeker er opgebrand zijn om in hun eerste thuis Grand Prix het beste van zich zelf te geven.

Wie van onze laaglanders maken de trip naar het verre Rusland…
MX1 : Clement Desalle – Kevin Strijbos – Ken De Dijcker
MX2 : Jeffrey Herlings – Jeremy Van Horebeek – Joel Roelants – Glenn Coldenhoff – Jens Getteman –
Kenny Vandeuren – Kevin Fors – Julien Lieber

Grand Prix van Rusland 2002

125cc Steve Ramon
250cc Mickael Pichon
500cc Javier Garcia Vico

Foto : Honda Racing/ Gariboldi Racing
Tekst : @Kris…