Published On: 20 november 2012

Na vorige keer bewezen te hebben dat er nog wel degelijk talent is in België nemen wij jullie verder mee op onze zoektocht. Brent Van Doninck, Damon Graulus, Jens Getteman, Julien Lieber en Kevin Fors zijn ondertussen besproken. In dit artikel nemen we vijf andere talenten onder de loep, namelijk Kenny Vandueren, Ludovic Brevers, Axel Van de Sande, Mathias Plessers en Robin Bakens.

Deze namen zijn misschien niet meteen de eerste namen die in je opkomen wanneer je Belgisch motorcrosstalent wilt opsommen. Maar het zijn zeker jongens die niet te onderschatten zijn. Zo heeft Kenny Vandueren punten gepakt in het wereldkampioenschap MX2. Hij slaagde er in om tijdens de GP’s van Portugal, Rusland en Groot Brittannië 9 punten bij elkaar te rijden. Dit lijkt misschien niet veel. Maar zowel in Portugal als in Groot Brittannië stonden de beste motorcrossers ter wereld aan de start. Als je er dan in slaagt om top 20 te rijden dan ben je gewoonweg goed. Het potentieel van de ex KEMEA Reytec yamaha rijder is twijfelachtig. Door zijn leeftijd moet hij noodgedwongen overstappen naar de MX1, waar hij zal uitkomen voor Scott KTM. Hij is dus geen jonge snaak meer die zich rustig kan ontwikkelen. Kenny zal volgend jaar vol gas moeten gaan indien hij nog enkele jaren wilt meedraaien in het wereldkampioenschap.

Ludovic Brevers is dan weer een totaal ander verhaal. Dit jaar kwam de jonge Waal met een 125cc 2takt aan de start tijdens de GP van Bastogne. Hij behaalde toen een knappe 5e plaats in de totaalstand. Niet slecht voor iemand die het merendeels van het seizoen op een 250cc 4takt reed. Aangezien Ludovic nog maar net 16 jaar is geworden in november heeft hij nog tijd genoeg. Dat is iets wat hij zelf weet. Volgend jaar neemt Ludovic namelijk een kleine stap terug, als je dat zo mag noemen, en zal hij een heel seizoen op een 125cc 2takt afwerken. We zien dus al op zijn minst één Belg vooraan strijden tijdens een Europees kampioenschap. Ook zal hij het de Nederlanders moeilijk maken tijdens de ONK’s.

Dan gaan we het nu hebben over iemand wiens naam niet veel valt. Iemand die in de schaduw staat van zijn generatie genoten maar tegelijkertijd wel als talent kan bestempeld worden. Axel Van de Sande is een 19 jarige Vlaming die het EK MX2 reed in 2012. Daarin behaalde hij 7ptn, waarvan 6 in het zand van Lierop. Denk ik dat hij ooit GP’s gaat kunnen rijden? Eerlijk gezegd niet nee, maar is dat nodig? Neen. Het is ook leuk mochten wij Axel bij de INTERS zien mee rijden. Een beetje zoals Maarten Govaert, Jurgen Van Nooten en Andy Truyts. Allemaal snelle piloten die het Belgisch kampioenschap en de Belgian Nationals kleur geven.
Mathias Plessers lijkt hetzelfde verhaal, 19 jaar in Januari en enkele punten in het EK MX2. De Belgische motorcross fans zullen zeker nog plezier beleven aan zowel Axel als Mathias. Maar internationale motorcross fans zullen deze namen niet snel zien verschijnen vrees ik.

Tenslotte nemen we nog Robin Bakens onder de loep. De Belgisch kampioen 85cc van 2008 heeft het afgelopen seizoen op een TM 250cc 4takt gereden. Het was Robins eerste seizoen op een 250cc. In het EK MX2 behaalde hij slechts 4puntjes. Dat tijdens de GP van Letland. Nochtans in het Belgisch kampioenschap MX2 presteerde Robin wel sterk en regelmatig. Hij eindigde dan ook op een knappe gedeelde 7e plaats. Niet slecht, tenslotte is het BK MX2 geen kattenpis met jongens als Kevin Fors, Jens Getteman, Nikolaj Larsen … aan de start. Met zijn 18 jaar is de tijd stilaan aan het opgeraken voor Robin. Hopelijk kan hij in 2013 even sterk presteren op internationaal niveau dan dat hij deed op nationaal niveau.

Dat was het dan. Er zijn weer vijf piloten uitgebreid beschreven en we zijn een beetje wijzer geworden. Als er volgend jaar één van deze piloten op het podium staat dan weet u wie ze zijn en wat ze al bereikt hebben. Er komt nog een derde deel aan, hou dus mxmag.be maar in het oog.

tekst: Frederik