Published On: 12 maart 2013

Jens Getteman, de enige 24MX Honda Racing rijder in Thailand, pakte vandaag zijn tweede opeenvolgende ‘Last Chance’ overwinning. Duidelijk een teken dat de jonge Belg de 2013 Honda CRF450R steeds meer naar zijn hand zet. Na zijn 8ste plaats tijdens de Starcross in Mantova toont Getteman hiermee duidelijk aan dat hij ook in de loodzware MX1 klasse zijn mannetje kan staan. Helaas gooiden crashes en technische probleempjes dit weekend roet in het eten. Zo sloot Jens af als 21ste in de MX1 GP stand. In de tussenstand van het WK MX1 deelt Getteman de 20ste plaats met landgenoot Kenny Van Dueren. Regerend wereldkampioen Antonio Cairoli won de Thaise GP voor Gautier Paulin en vicewereldkampioen Clément Desalle.

Indrukwekkende sprongen, snelheid en niveauverschillen maakten de gloednieuwe baan in Si Racha tot een aanwinst voor het WK. Terwijl alle vaste GP-gangers onder de indruk waren van het  hoge niveau van de allereerste Thaise Grand Prix organisatie hadden ze het niet onder de markt met de zware weersomstandigheden. De schier ondraaglijke hitte, bijna 37° C, zelfs op de bewolkte zondag, en hoge vochtigheid maakten racen nòg zwaarder dan normaal. Op zaterdag liep het programma zelfs aanzienlijk vertraging op als gevolg van zware regenbuien. Gelukkig zorgden de zon en de hoge temperaturen ten noord-oosten van Pattaya er ook voor dat het circuit razendsnel opdroogde. Na een val in de eerste bocht van de kwalificatierace moest Jens genoegen nemen met een 21ste plaats. Voor Getteman –die prima voor de dag komt in modderige omstandigheden- mocht het ‘s anderendaags best opnieuw regenen. Zover kwam het echter niet. Met een knappe 14de plaats in de warm-up liet de 19-jarige 24MX Honda rijder zien dat hij er hoedanook klaar voor was.

In de eeste manche schoot de MX1 debutant redelijk uit de startblokken. De Wellenaar had zijn zinnen gezet op de 16e plaats toen hij na vijf ronden crashte. Daarbij krijg hij zijn stuur pijnlijk in zijn buik en gaf op. Getteman presteerde vervolgens in de herkansing weer ijzersterk. Net zoals hij vorige week in Qatar had gedaan dus. Jens pakte de kopstart en bouwde perfect zijn voorsprong uit. Getteman hield er een strak ritme op na, werd nooit bedreigd en pakte comfortabel de overwinning. Samen met Jens Getteman, mochten ook Harri Kullas, Kenny Van Dueren en Kevin Fors als ‘tranfers’ over naar de Super finale. In die gecombineerde MX1/MX2 Super Finale werd de Belgische MX2 kampioen gewaarsboomd door valpartijen. Uiteindelijk moest hij gedwongen naar de kant met een kapotte radiator.

Beide 24MX Honda Racing rijders, Jens Getteman en Nikolaj Larsen, zullen op maandag 1 april de strijd aangaan in Valkenswaard waar de derde ronde van het FIM WK MX1 plaats vindt.

Jens Getteman, 24MX Honda Racing: “Het was een weekend van ups en downs. Redelijk frustrerend eigenlijk omdat mijn rondetijden op zich goed waren! Na mijn crash in de openingsmanche waar ik mijn stuur in mijn maag kreeg, had ik het moeilijk om te ademen. Ik besloot toen om te stoppen. Achteraf gezien had ik misschien moeten proberen om nog even door te gaan. Altijd moeilijk om de juiste keuze te maken omdat ook de herkansing, zeker in de bloedhete omstandigheden van vandaag, veel krachten vraagt. Die ‘LCQ’ liep echter super vlot; ik reed heel soepel en maakte weinig fouten.
In de Super Finale was mijn reactie aan het hek goed. Daarna maakte ik jammer genoeg wat fouten in de eerste bocht waardoor ik veel plaatsen verloor. Al vroeg in de reeks bleek dat er iets mis was met mijn koppeling. In het heetst van de strijd was er onderaan een kabeltje losgekomen en ik moest binnenkomen in de pits om de koppeling te herstellen. Toen ik weer de baan op ging, was ik 19de in de MX1. Ik hing achter Kevin Strijbos en gedurende enkele ronden kon ik aanklampen. Daarna kwam ik door een achterligger ten val. Die crash verstoorde mijn tempo, ik begon verkrampt te rijden en ging nog eens tegen de grond. Daarbij beschadigde ik mijn radiator. Al het water liep uit de radiator en ik had geen andere keus dan op te geven. Tijdens de twee overzeese GP’s hadden we wat pech, maar ik kijk echt uit naar de Nederlandse GP in Valkenswaard. Ik rijd graag in het zand en Valkenswaard is zo dicht bij huis dat het eigenlijk een thuisrace is!”

Foto’s: CDS