Published On: 1 juli 2013

Wie anders dan Marc De Reuver had kunnen winnen tijdens de Belgian National in Lommel. Wel dat is een vraag waar je een verrassend antwoord had op kunnen krijgen. De deelnemerslijst was namelijk eentje om duimen en vingers van af te likken: De Reuver, Delincé, Wouts, Van Daele, Boot, Truyts, Kovalainen, Van Beveren … en ga zo maar door. Toch wist de ervaren Nederlander liet zich door niets of niemand uit het lood slaan en werkte zeer mooie, foutloze ronden af.

In de eerste reeks was het Mark Boot die een knappe kopstart pakte. Voor een volle ronde hield de Zeeuw ex GP piloot Marc De Reuver van zich af. Net voor het ingaan van de tweede ronden moest Mark toch zijn meerdere herkennen. Vanaf dat moment was het duidelijk wie de eerste reeks op zijn naam ging schrijven. Niet lang nadat De Reuver zijn landgenoot voorbij ging was het ook Jeremy Delincé die opschoof. Na een mooie start en enkele knappe openingsronden ligt de 23 jarige waal nu op de tweede plaats. Deze plaats zal hij ook behouden tot het einde. Voor de derde plaats kregen we nog een klein duelletje tussen Van Daele en Wouts. Het was Kevin Wouts die aan het langste eind trok. Marvin Van Daele eindigde knap vierde. Kristof Salaets finishte als vijfde voor Fransman Adrien Van Beveren. Kopstarter Mark Boot viel met opgepompte armen terug tot aan de negende plaats.

In de tweede reeks was het de beurt aan Marvin Van Daele om de kopstart te pakken. Winnaar van de eerste reeks Marc De Reuver was niet in de top-10 te bespeuren. Kevin Wouts dan weer wel, maar ging na slechts enkele bochten heel spectaculair onderuit. Gelukkig zonder al te veel erg en hij kon zijn wedstrijd verder zetten. Terwijl De Reuver als een mes door de boter door het pak sloop was het Marvin Van Daele die vlotjes aan de leiding reed. Maar lang duurde dit niet. Calimero zette zijn gas vol open en ging voluit voor de eerste plaats, die hij dan ook overnam in de derde ronde. Achter hem was een prachtig gevecht aan de gang tussen Delincé, Van Daele en Van Beveren. In de vijfde ronde werd de druk voor Delincé hem echter te veel. Hij ging onderuit en gaf Van Daele vrije baan. Met die vrije baan kon Marvin ook vlot weg rijden van Yamaha rijder Van Beveren. Het duel Salaets – Truyts was nu voor de vierde plaats. Ronde na ronde zette ze elkaar onder druk en gaven ze de toeschouwers waar voor hun geld. Salaets trok uitendelijk aan het langste eind. Door de knappe comeback van Kevin Wouts van helemaal achteraan tot de zesde plaats werd het volop rekenen geblazen voor het podium.

Het dagklassement ziet er als volgt uit: Marc De Reuver wint met de perfecte score van 50ptn. Marvin Van Daele eindigt tweede met 40ptn. Jeremy Delincé is de eerste niet GP rijder met 36ptn. Adrien Van Beveren en Kevin Wouts hebben beide 35ptn. Maar de tweede reeks is doorslaggevend en zet Van Beveren op plaats vier. Zesde is Kristof Salaets met 34ptn. 7. Andy Truyts 30ptn. 8. Axel Van de Sande 25ptn. 9. Mark Boot 24ptn. 10 Marko Kovalainen 23ptn.

Nevenreeksen nieuws

85cc: Bij de 85cc kregen we nog een keer Jago Geerts in actie op Belgische bodem. Het supertalent dat slechts enkele kilometers verder woont toonde zijn kunnen in het zand en pakte beide reeks zeges. Toch kreeg hij ze niet cadeau. Kim Savaste bleef beide reeksen dicht op het achterwiel van Geerts en hield de druk er op. Brent Serneels mocht als derde op het podium.

Beloften 125cc: Bij de beloften 125cc kregen we een interessante naam aan de start. Cyril Genot maakte, op zijn 14e verjaardag zijn 125cc debuut. Net oud genoeg om te mogen knallen op die grote machine. Toch leek hij niet aan zijn proefstuk toe te zijn. Met sprekend gemakt reed hij rond en leek hij een ware Jeffrey Herlings, de voorsprongen van 53 en 54 seconden zijn dan ook van zelf sprekend. Michiel Breugelmans genoot op zijn beurt dan weer van twee geweldige starts. Zelfs de nog enkele 250 4-takten in de beloften reeks konden hem niet verslaan richting de eerste bocht. Jordi Van Mieghem neemt de laatste trede in beslag.

Junioren Open: Tijdens de tweede reeks van de junioren open was het spanning troef. Helaas heb ik deze reeks zelf slechts enkele enkele ronden gezien, waaronder de laatste. Robin Gilissen, Ken Craeghs, Kenneth Martens en Robin Nijs streden alle vier voor de overwinning. Het verschil tussen deze piloten bedroeg slechts drie seconden aan de finish. Veruit de spannendste reeks van de dag. Wat ook prachtig was om zijn waren de taferelen na de finish. Iedereen super “pumpt” na zo’n geweldig duel en iedereen feliciteerd iedereen. Dan plots zakt de adrenaline en beseft iedereen dat ze net 20minuten voluit zijn gegaan in warm zonnetje op het mulle zand van Lommel. Water en airco’s te kort. Knap gedaan mannen!

Nationalen open: Even een shoutout naar Tom Cuyvers en zijn vriendelijke familie. Bedankt voor de comfortable middag pauze en de leuke babbel. En een proficiat met de twee knappe starts van Tom. In de eerste reeks was het echter wel Dave Van Dun die op het einde nog energie over had en met de overwinning ging lopen. In de tweede reeks kregen we een demonstratie van Maarten Cremers. Jerry Nuydens finishte als tweede en Dave Van Dun als derde. Het dag klassement is Dave Van Dun, Jerry Nuydens en Maarten Cremers.

Quads: Er heerste een komische sfeer toen slechts vijf quads oplijnde voor de eerste reeks. Maar het lachen verging ons snel. In beide reeksen waren het Sunny Desintebin en Davy De Cuyper die elkaar het vuur aan de schenen legde. Niet in de gebruikelijke quad stijl, maar op z’n Amerikaans. Met passeer manoeuvres en enge momenten ronde na ronde, bocht na bocht was dit nog de spannenste klasse van de hele dag. Uiteindelijk was het Davy De Cuyper die de dagzege pakte voor Sunny Desintebin. Dankzij een overwinning van slechts 0,6 seconden in de tweede reeks.

Senioren/Masters: Na een tumultueuze start in de eerste reeks was het Hans Alenteyns die won voor Niels Haccuria en Mario Verreyt. Dit was tevens ook de uitslag van de tweede reeks en van het dagklassement bij de Senioren. Bij de masters was de overwinning overduidelijk voor Vincent Genot, Patrick Shurmans werd knap tweede en derde is Werner Renders. Patrick Hemelaer finishte derde in de tweede reeks, maar de opstoppingen in de start van de eerste reeks kostte hem een beter dag klassement.

De volgende bmb wedstrijd is 14 Juli in Hasselt. De Quads en de Zijspannen zullen hier ook aanwezig zijn, allen daarheen! Een fotogallerij van Lommel volgt nog hier op mxmag.be

Tekst & Foto: VePix.be