Published On: 26 mei 2014

De 65 en 85cc piloten dezer dagen krijgen geen weekend rust. Na het Duitse modderbad van nog geen twee weken geleden was het dit weekend tijd voor een droge manche in Slagelse, Denemarken. Belgen aan de start waren Wesly Smolders, Tallon Verhelst en Jago Geerts. Helaas moeten wij Jarni Kooij missen door een ernstige elleboog blessure en ook Emilio Vannieuwenhuyze is er deze keer niet bij.

85cc
We beginnen bij de klasse met onze Belgen in. Zowel Jago Geerts als Tallon Verhelst jagen een goed resultaat achterna terwijl Wesly Smolders in zijn nog maar slechts tweede EK vooral ervaring wilt op doen. In de kwalificatie reeks was Jago Geerts beste Belg, met een derde plaats nestelde hij zich tussen namen als Facchetti, Prado Garcia, Savaste en van de Moosdijk. Tallon Verhelst had nog last van blauwe en dikke billen opgelopen tijdens een valpartij in Harfsen en harkten een 29e plaats bij elkaar. Wesly Smolders had dan weer een dijk van een start, maar halfweg wedstrijd viel hij plots terug waardoor hij als 34e zijn starthek mocht gaan kiezen op zondag.
Tijdens de eerste reeks op zondag werd er geknokt op het scherpst van de snee tussen Jorge Prado Garcia en Kim Savaste, de Spanjaard en de Fin kwamen als één en twee over de finishlijn met slecht 0,9seconde verschil! Op een derde plaats vonden we Jago Geerts terug, die echter wel de snelste ronde van de wedstrijd had gereden. Tallon Verhelst finishte knap 15e na een goede start. Wesly Smolders moest helaas na 7 ronden de wedstrijd verlaten nadat hij zijn stuur in zijn ribben kreeg.
In de tweede reeks herpakte onze landgenoot Geerts zich en reed hij zichzelf 5 seconden los van het duo Prado Garcia en Savaste. Verhelst had wat pech met gevallen rijders in de start en moest van ver terug komen. Helaas voor de Oost-Vlaming kwam hij 1 plekje te kort voor punten en finishte hij als 21e. Wesly Smolders kon niet aan de start verschijnen van de tweede reeks.

In het dag klassement wint Jorge Prado Garcia met 47ptn, 2 Jago Geerts 45ptn, 3 Kim Savaste 42 ptn, 4 Mikkel Haarup 34ptn, 5 Roan van de Moosdijk 33ptn, 20 Tallon Verhelst 6ptn, Wesly Smolders kon helaas geen van beide reeksen finishen en wij wensen hem van harte beterschap!
In de totaalstand voor de regio Noord-West hebben we voorlopig 1 gekwalificeerde Belg met Jago Geerts op plaats twee, tien puntjes achter Jorge Prado Garcia.

65cc
In de 65cc klasse was het wie anders dan Rasmus Pedersen. De Deen wist weer beide manches te winnen en zo het dagklassement weg te kapen. Noel Nilsson en Nederlander Ryan de Beer verdeelden de buit en werden tweede en derde met ieder 40ptn. Nikita Kucherov werd vierde en Magnus Smith vijfde.

Reacties Belgen:
Tallon Verhelst: “Wat een rot weekend, mijn billen waren nog blauw en dik en het draaide niet goed. Kwam daar nog eens bij dat ik nog eens twee keer gevallen ben en weer met mijn stuur tegen mijn billen ben gebotst. De slechtste reeks was de kwalificatie reeks, ik was tamelijk goed mee maar viel dan. Tijdens het rechtzetten van de motor reed er dan ook nog iemand de motor aan waardoor ik hem weer kon gaan oprapen. Met als resultaat een 29e kwalificatieplaats. De eerste reeks op zondag verliep vlot en er was niks speciaal, ik startte goed en kon mijn positie houden, zo kwam ik als 15e binnen. In de tweede reeks had ik een slechte start, enkele jongens vielen voor mij en ik moest daardoor heel wat man laten passeren. Ik ben dan als 21e over de finish gekomen. Ik wens Welsy veel beterschap. Ook proficiat aan Jago, mits een goede start in de eerste reeks had hij een dubbel kunnen pakken.”

Wesly Smolders: “Ervaring doe ik zeker en vast op! Op zo’n circuit kan je in België gewoon niet trainen en dat zag je ook aan m’n rijden. Zo maakte ik in de eerste reeks een foutje waardoor ik er hard af ging. Mijn neus ziet nu helemaal blauw, ik heb een bult en mijn buikspieren zijn geraakt. Hopelijk gaat het de volgende keer toch iets vlotter, maar ik geloof er wel in. Met alle tips die we krijgen van de familie Dankers komt dit wel goed ;-).”

Jago Geerts: “Ik heb een gewoon goed weekend gehad, geen echte uitschieters of grote tegenvallers. Hoewel ik in de eerste reeks wel ben gevallen toen ik vlak bij de leiders zat, daardoor kwam ik als derde aan. In de tweede reeks ging het vlotter en maakte ik geen fout. Het circuit was ook wel fijn, het was een leuke ondergrond om op de racen en met veel leuke jumps. Nu hop naar Varsseveld wat ik wel aanzie als een thuiswedstrijd en waar ik alles aan zal doen om te winnen!”

31 MEI & 1 JUNI EK in Varsseveld voor slecht €5 +kinderen tem 14j. GRATIS!!!

Neen wij liegen niet, voor slechts €5 inkom kunnen jullie twee dagen lang genieten van de beste 65 en 85cc motorcrossers van de wereld! Mocht je schrik hebben dat het programma niet goed gevuld is kan je ook nog rekenen op een kids & sidecars race (jeugd zijspannen) en de MX2 Cup! Met z’n allen naar Varsseveld, wij zijn er in ieder geval op zondag bij!

Tekst & foto: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven