Published On: 3 juli 2014

Afgelopen weekend stond er in Slovakije de laatste wedstrijd van de voorrondes voor het EK jeugd plaats. Helaas hadden héél wat rijders zich afgemeld wetende dat zij al wel of niet gekwalificeerd waren. Zo zagen we Jago Geerts en Tallon Verhelst in Kester aan het werk en Jorge Prado Garcia was te gast rijdens de X-fighters in Madrid. De Belgen die wel ter plaatsen waren heisden onze nationale vlag met trots en wisten zich goed te weren. Zo namen zowel Wesly Smolders als Liam Everts dikke punten mee naar huis.

65cc
Voor het eerst dit jaar was er een Belg aanwezig in de 65cc klasse. Niemand minder dan Liam Everts, zoon van, waagde zich al aan zijn aller eerste wedstrijd op internationaal niveau. En Liam deed het goed, ondanks zijn nog jonge leeftijd. Zo wist hij een 16 en 17 plaats uit de brand te slepen en daarmee een 16e plaats in het dag klassement. Dit klassement werd een keer niet gewonnen door Rasmus Pedersen, de Deen was afwezig en daar profiteerde Noel Nilsson (Zweden) ten volle van. Hij ging namelijk met 47punten aan de haal, genoeg voor de dagzege voor Ben Hess en Max Lovgren.

85cc
Bij de 85cc klasse was het deze keer niet drummen geblazen. Helaas stonden hier maar 13 rijders aan de start, toch kon de kwaliteit wel tellen met namen als Rick Elzinga en Raivo Dankers. Landgenoot hier aan de start is Wesly Smolders, hij sleepte een negende en elfde plaats uit de brand in een zeer rare wedstrijd. Zo werd de tweede reeks herstart omwille van een heuse donderstorm. Taylor Hammal uit de UK won het dagklassement voor Petr Polak en Mikkel Larsen.

Voor de finale in Finland is het nu nog twee weken wachten. Dan zien we hoe de enige gekwalificeerde landgenoot Jago Geerts zich kan meten met de beste motocrossers uit Europa op de tamelijk zanderige baan van Hyvinkaa.

Wesly Smolders: “Elke keer opnieuw is het schrikken van de circuits, de jumps zijn stukken groter dan diegene die je in België vindt. Doordat ik mezelf dan focus op het juist timen van de sprongen vergeet ik soms mijn bochtenwerk. Toch ben ik enorm blij dat ik zulke wedstrijden mee doe. Zo was er een bepaalde sprong die ik niet echt durfde, maar Raivo Dankers nam mij op sleeptouw en naar het einde van het weekend toe sprong ik hem keer op keer perfect. Zelfs toen het begon te stormen en het circuit nat werd bleef ik gecontroleerd springen. Het feit dat ik zo blijf leren is voor mij een overwinning op zich en daar ben ik enorm blij mee.”

Tekst & Foto: Frederik ‘VePix’ Van Eeckhoven