Published On: 8 juli 2014

In het Zweedse Uddevalla is de Nederlander Nick Kouwenberg derde geworden in de EK MX2 wedstrijd. Met een tiende plaats in de eerste manche en een prachtoverwinning in de slotmanche haalde Kouwenberg het podium in zijn tweede EK wedstrijd voor het team. Petar Petrov kwam na een slechte kwalificatie niet verder dan de 13e plaats in de MX2 klasse en Luke Styke sloot het weekend af als 19e.

Na een tegenvallende prestatie in Maggiora was Nick erop gebrand om ditmaal wel iedereen te laten zien wat hij in zijn mars heeft. Op zaterdag tijdens de eerste reeks liep het nog niet van een leien dakje en Nick kwam als tiende over de finish.
In de tweede reeks nam Nick een goeie start en al gauw bevond hij zich op de derde stek. Hij keek even de kat uit de boom maar besloot dan om er volledig voor te gaan. Hij nam de leiding over en reed gecontroleerd naar de finish om de reekszege en de derde plaats in de eindstand binnen te halen.

!cid_B65AE677-04C0-47EF-8961-A2B1E3A45EAF@home

In de MX2 klasse kwam Petar Petrov na een contact met een andere rijder ten val tijdens de kwalificatiewedstrijd. Hij verloor veel tijd en kon pas als 26e over de streep komen. Luke reed een betere wedstrijd en finishte als 13e.

Bij de start van de eerste manche schoot Styke als een raket uit de startblokken. Hij ging als derde door de eerste bochten en probeerde zijn plaats zo goed mogelijk te beschermen in de chaotische eerste ronde. Petar had door zijn slechte startpositie een hele slechte start en moest helemaal achteraan postvatten. Luke viel vooraan al snel terug naar de tiende plaats. Hij dacht dat er iets mis was met de motor en durfde niet meer voluit gaan. Daarom viel hij ronde na ronde terug om uiteindelijk als 24e over de finish te komen.
Petar probeerde zich een weg naar voren te banen maar dat was op deze snelle omloop geen evidentie. Hij kwam uiteindelijk als dertiende over de streep.

In de slotmanche kregen we een gelijkaardig scenario. Petar ging opnieuw ver buiten de top 20 van start terwijl Luke vooraan kon postvatten. Ditmaal ging het rijden voor Styke een pak beter en hij kon gedurende drie vierde van de wedstrijd rond de twaalfde plaats blijven rijden. In het laatste deel van de wedstrijd moest hij echter het tempo laten zakken en viel hij nog terug naar de 19e plaats. Petar reed net zoals in de openingsmanche een comeback race en finishte andermaal op de 13e plaats.

In de tussenstand van het kampioenschap schuift Petar desondanks nog een een plaatsje op naar de 12e plaats. Luke staat momenteel op de 20e plaats met nog vijf GP’s te gaan.

!cid_30E454C6-A324-412C-A7B6-50E7C7FE4E5F@home

Petar Petrov: Mijn slecht resultaat in de kwalificaties heeft mijn wedstrijden op zondag volledig verknoeid. Ik stond helemaal buitenom aan de start en had twee slechte starts. De omloop was hier heel snel en het was moeilijk om te passeren. Ik probeerde zo ver mogelijk terug te komen maar ben niet tevreden met de 13e plaats. Op naar Finland nu, daar krijgen we een zandomloop geserveerd, dus ik kan niet wachten tot we in Hyvinkaa zijn.

Luke Styke: Ik had een superstart in de eerste reeks maar tegen het einde van de eerste ronde voelde ik iets gebeuren met mijn motor. Ik voelde mij niet meer op mijn gemak en viel terug. Wanneer ik na de wedstrijd terugkwam konden de mekaniekers niets vinden, dus ik zal me zelf weer wat voorgesteld hebben… In de tweede reeks had ik opnieuw een goeie start en ging het rijden beter. Naar het einde toe werd ik gepasseerd door enkele snellere piloten en ik kon geen vuist meer maken. De starts waren het ganse weekend goed dus dat moeten we onthouden en proberen opnieuw te doen volgende week.

Nick Kouwenberg: Ik wist dat ik dit kon ! Vanaf het moment dat ik in contact was met KEMEA was dit het doel en ik ben blij dat ik dit kunnen verwezenlijken heb. Na Italïe, die heel teleurstellend, zette ik teveel druk op mezelf voor de eerste wedstrijd. Voor zondag zette ik het verstand op nul, dacht over niks na en ging er gewoon voor. Na mijn goeie start concentreerde ik mij op de leider, slaagde erin om hem te passeren en gaf toen alles wat ik had. Ik ben erin geslaagd de andere toppers in een rechtstreeks duel te verslaan, dus dat doet echt goed. Ik kon eindelijk mijn waarde tonen en zou dan ook graag Yamaha, mijn mekaniekers Swa en Guido en Hans Corvers willen bedanken. Zonder hun vertrouwen en inzet zou ik dit nooit gekund hebben. Ik weet dat de volgende wedstrijden zandwedstrijden zijn maar ik denk daar niet te veel aan. Ik weet dat ik dit zowel op de harde als zanderige omlopen kan. Dus ik ga gewoon alles geven en de gas helemaal open draaien.

Marnicq Bervoets: Het was een gemengd weekend voor ons. Ik moet toegeven dat Nick op zondag veel beter reed dan ik verwacht had. In de tweede reeks reed hij een dijk van een wedstrijd. Soepel, zonder fouten, echt top ! Hij verdiende de overwinning en ik ben blij voor hem en voor het ganse team dat hij op het eindpodium mocht. Petar had twee slechte starts en terugkomen op deze omloop is moeilijk, dus dat vlotte niet echt. Volgende week in Finland krijgt hij wel een omloop die hem ligt, dus ik verwacht hem een pak beter daar. Luke had twee goeie starts maar kon het niet volhouden tot het einde op dit lastige en moeilijke parcours. Hij is nog steeds niet 100% fit en dat wreekt zich in wedstrijden zoals deze.

Foto : Bavo Swijgers