Published On: 24 september 2014

De recente  persberichten dat de voormalige Europese kampioen Christophe Charlier en de Spanjaard José Butron hebben getekend voor respectievelijk 24MXHonda (Honda Motor Europe) en Marchetti KTM waren tot nu toe de enige officiële aankondigingen met het oog op 2015.Dit is nogal vreemd als je ziet dat de onderhandelingen in de paddock reeds maandenlang aan de gang zijn en er vele geruchten zijn wie er uiteindelijk bij welk team een plaatsje zal krijgen… maar niemand spreekt erover. Het enige fabrieksteam dat volgend jaar met dezelfde line-up aan de start zal komen is het Rockstar Suzuki MXGP team met Clement Desalle en Kevin Strijbos, maar zelfs daar is er nog geen officiële bevestiging gekomen van het Belgische duo. Suzuki zal waarschijnlijk  hun team ‘aankondigen’ samen met hun MotoGP plannen, maar deze aarzeling geeft duidelijk weer hoe afwachtend iedereen is in de MXGP paddock.

‘Er zijn momenteel nog steeds contracten geldig die op 2014 spreken, dus de rijders worden verplicht om niet over hun plannen voor volgend jaar te praten’, onthult HRC General manager Roger Harvey. ‘ De gesprekken beginnen vroeger en vroeger en ook de contracten worden vroeg getekend. Maar er is een onderling respect tussen de constructeurs dat er gedurende het seizoen geen aankondigingen worden gemaakt. Het moet ook passen in de PR strategie en situatie van elk merk, dus daarom kunnen wij bij Honda momenteel nog niks loslaten over de plannen van volgend jaar.’

gasjer_honda

Roger Harvey en Tim Gasjer bij de bekendmaking van de verlenging van het contract van Gasjer -Foto Honda

Honda, Yamaha, KTM en Kawasaki zullen allemaal nieuwe rijders in hun teams krijgen volgend jaar, en dat ook gevolgen voor bepaalde merkassociaties en partnerships die bepaalde rijders hebben. Iemand als Gautier Paulin bijvoorbeeld was dit jaar verbonden met Monster, Parts Europe, THOR, Alpinestars en 100% bij Monster Energy KRT Kawasaki. Voor 2015 zou dit compleet kunnen veranderen, maar door contracttermijnen en bepaalde clausules in de overeenkomsten is het moeilijk om nu al plannen voor volgend jaar met een ander merk bekend te maken en zo boetes te riskeren wegens contractbreuk.

Voor sommige rijders eindigt het seizoen dit weekend met de MXON in Letland. Voor andere grote namen gelden hun verantwoordelijkheden nog tot december zodat bepaalde merken nog gebruik kunnen maken van deze contracten om bvb afbeeldingen van deze rijders te gebruiken op de grote motorshows zoals Intermot in Keulen en EICMA in Milaan. In de MOTOGP zijn er de laatste weken wel al enkele openhartige aankondigingen geweest, maar dit waren telkens verassende aankondigingen. ‘ Het hangt er allemaal van af hoe de gevolgen voor de constructeur in de gegeven situatie zijn’ aldus Harvey. ‘ Een teamwissel als die van Crutchlow slaat in als een bom omdat hij verwacht werd nog langer te blijven waar hij was. Er zijn uiteindelijk nog niet veel grote aankondigingen geweest. Wij hebben in MOTOGP Marc Marquez en Dani Pedrosa aangekondigd omdat zij reeds bij ons rijden en hun contract verlengd hebben.  Als een rijder van merk zou veranderen gebeurt dit meestal later.’

_DS_5048

Gautier Paulin maakt waarschijnlijk de overstap naar Honda maar is reeds jaren het boegbeeld van bepaalde merken

Er kan dus gesteld worden dat het verdict voor rijders als Ryan Villopoto, Gautier Paulin, Max Nagl, Tyla Rattray, Tommy Searle, Evgeny Bobryshev, Romain Febvre en Jordi Tixier om er maar een paar te noemen, binnenkort zal bekend gemaakt worden. Zelfs AMA kampioen Ken Roczen zit officieel momenteel nog zonder werkgever voor volgend jaar.Red Bull IceOne Team manager Antti Pyhronen geeft toe dat het een beetje van een sneeuwbaleffect zal hebben. Wanneer 1 of  2 team hun rijders aankondigen zal de rest snel volgen en kan er vrij gesproken worden.

Tekst: Adam Wheeler – OTOR

Foto’s CDS