Published On: 14 januari 2015

Een rijder die wel eens voor een paar verrassingen kan gaan zorgen in het FIM Wereldkampioenschap MX2 volgend seizoen is misschien wel Standing Construct Yamaha rijder Julien Lieber. De twintig jarige Lieber toonde de MXGP fans dat hij wel wat potentieel in zijn mars heeft door zijn supersnelle starts en het vooraan meestrijden tijdens de laatste twee Grand Prix’s van het seizoen en zijn selectie voor de Belgische team van de MDN 2014. Het was al een tijdje geleden dat deze stijlvolle rijder zijn ding nog kon doen na twee rotslechte seizoenen waarin hij onder andere ook zijn ligamenten van de knie scheurde. Hierdoor verloor hij ook zijn plaats bij het Rockstar Suzuki Europe team.

!cid_675D7FBE-8A2E-4B0C-896D-416C915BB206@home

De MX2 klasse zal in 2015 zeker vijf rijders moeten missen die vorig seizoen nog toonaangevend waren. Maar door de leeftijdsregel van 23 verdwijnen er rijders die vorig seizoen nog GP-zeges en podiumplaatsen pakte. Dat betekend dat een Lieber, Maxime Desprey en nog andere talenten de kans krijgen om door te groeien naar het Grand Prix podium op het einde van de rit.

!cid_A14F6341-0C50-46D7-9F1B-CF0036356F61@home

Voor Lieber waren de trips naar Brazilië en Mexico een belangrijke stap in zijn carriere na wat magere resultaten. Zeker nu hij voor de derde keer in zes maanden van machine gaat veranderen, nu Standings Construct de move maakt van KTM naar het fabrieks ondersteunde Yamaha materiaal.

“Het ging eigenlijk niet zo moeilijk, we hebben alleen wat moeten wachten op de speciale onderdelen en dus heb ik veel met de standaard motor gereden en die liep ook echt wel goed,”zegt hij. De YZ250Y die werd her ontworpen in 2014 won wel de AMA 250MX titel met Jeremy Martin.

!cid_561285EB-6ADE-4CD5-BE58-7E5372149465@home

“Ik heb een heleboel vertrouwen gekregen door deze twee laatste races,” Zegt hij. Door deze prestaties in de Braziliaanse en Mexicaanse wedstrijden zet hij ook meteen zijn naam in de voorgrond van de MX2 in 2015, zoals een Tim Gajser, teamgenoot Valentin Guillod, Dylan Ferrandis, Jeremy Seewer gaat hij ook de krachtmeeting aan tegen Jeffrey Herlings. “Ik had eindelijk eens een goeie start en mijn snelheid was ook goed, alleen miste ik wat conditie en werd ik moe na ongeveer vijftien minuten. Dat is iets waar ik nu aan het werken ben.”

!cid_B9C5C96A-B8C9-4C1F-8F8A-8FAA4B3C07B0@home

Lieber zijn tijd met Suzuki werd vooral geplaagd met kwetsuren en het revalideren van de knieblessure (2013). Na zijn zesde plaats op de RM-Z250 in Nederland was er toch wel wat verbetering te zien. Maar door de verminderde status van het team in 2014 deels door technische ondersteuning en daarbij werd hij vaak overschaduwd door rookie Seewer, bracht hem nog maar nauwelijks in de top tien. Net voor de Belgische GP in Lommel werd dan ook met wederzijdse toestemming de samenwerking stop gezet. “Ik had problemen met het team en die begonnen al in januari,”verteld hij. “Ik had dan ook geen vertrouwen meer in het team en de motor. Dus heb ik besloten om er mee te stoppen en was dan ook blij dat ik meteen een plaats kreeg binnen Standings Construct. Ze vroegen of ik de laatste twee GP’s wilde gaan rijden en ik was dan ook blij om te gaan.”

!cid_8940F640-BFDA-4240-9839-5059D1C338B2@home

Lieber zal waarschijnlijk starten in de Valence International (Frankrijk) in februari en dat is nog maar twee weken voor de eerste Grand Prix van het wereldkampioenschap in Qatar. Maar het kan ook zijn dat ze in de tweede ronde van het Italiaans kampioenschap gaan aantreden in Montevarchi. Het Standings Constuct heeft nog wat testwerk te doen met de YZ250F’s en de tijd is maar kort… Vooral met Lieber leggen ze de lat hoog. “We moeten nog het één en ander testen, maar we moesten wachten op meer onderdelen,” zegt hij. “Ik denk dat we tot nu toe nog maar twee of drie dagen getest hebben.”

“Ik hoop zoveel mogelijk in de top vijf te kunnen rijden en natuurlijk ook mee dingen voor het podium,” hoop jij. “Sommige rijders zijn verdwenen uit de MX2, maar er zijn veel jongere die er zitten aan te komen. Het zal dus niet gemakkelijk zijn, maar het is een doel.”

Tekst: Adam Wheeler
Foto: CDS