Published On: 24 februari 2015

Het aankomende seizoen kondigt zichzelf aan als één van de beste in jaren. Meer zelfs, het aankomende seizoen zou zelfs het meest legendarische duel in de moderne motorcrossgeschiedenis ‘Tortelli versus Everts’, kunnen overtreffen. Maar het bizarre in sport is dat gevechten en duellen meestal niet worden aangekondigd.

Toch lijkt het erop dat we aanstaande zaterdag en alle raceweekends daarna de twee torenhoge favorieten voor de titel, Ryan Villopoto en Tony Cairoli, in het oog zullen moeten houden.

102932_03_001_KTM15_Cairoli_statHet valt uiteraard te verwachten dat Tony Cairoli z’n vertrouwde nest, zijn vestiging niet zomaar laten innemen door die nieuwe grote concurrent uit Amerika. De Italiaan kende een rustig maar goed voorseizoen waarin hij 3 wedstrijden, tellende voor het Italiaanse Kampioenschap, betwiste. In deze wedstrijden verdiende de 8-voudig wereldkampioen de Italiaans MX1 en Elite titel. Het mag dus duidelijk zijn dat Antonio Cairoli vol vertrouwen zal afreizen naar Qatar.

Voor Ryan Villopoto is het zijn eerste en zeer waarschijnlijk meteen ook zijn laatste seizoen in het MXGP circus. De Amerikaan, die nog één jaar contract had met Kawasaki, maar duidelijk genoeg had van het Amerikaanse dubbele seizoen werd deze ‘oplossing’ aangereikt. Eerder sceptisch was het dan ook uitkijken naar de hoeveelheid drive waarmee RV2 dit Europese avontuur zou aanvatten. Maar we zien een gelukkige, ontspannen en een enorm gedreven Ryan Villopoto. Een zegen voor ons motorcrossfans, een vloek voor al zijn tegenstanders, want een sterke Ryan Villopoto is een beresterke tegenstander, een fenomeen.

Daar in Qatar zullen vele ogen gericht zijn op Cairoli en Villopoto. Toch zijn er nog enkele schaduwkandidaten voor die felbegeerde wereldtitel. Eén van die kandidaten is zondertwijfel Gautier Paulin. De Fransman switchte afgelopen winter van KRT Kawasaki naar het HRC Honda team. Dat HRC Honda team wil graag terug de gloriemomenten van weleer laten opleven. Daarvoor is niet enkel Gautier Paulin maar ook Jean-Michel Bayle in dienst genomen als sportief directeur. Het is afwachten of deze Franse tandem in dienst van HRC de verwachte resultaten kunnen leveren. Iedereen weet echter wel dat Gautier Paulin snel kan gaan, héél snel.

mantovaclement-desalle7

Foto: suzuki-racing.com – Clément Desalle in Mantova

Wie nog heel snel kan gaan en soms wel in de schaduw lijkt te leven is Clément Desalle. Vaak onvindbaar naast het parcours, maar op het parcours van geen kleintje vervaard. De Rockstar Energy Suzuki piloot bereidde zich deels in Portugal, deels in Californië voor en dat lijkt zijn vruchten te hebben afgeworpen. Het vele rijden in Amerika lijkt de stijl van de Waal terug een stukje relaxter gemaakt te hebben. Daarbij komen de sterke resultaten in die enkele voorjaarswedstrijden waarin toch is deelgenomen.

Een andere Belg waar het naar uitkijken word is Jeremy Van Horebeek. Het word voor de vice wereldkampioen van vorig seizoen héél moeilijk om nog beter te doen. U begrijpt meteen waarom. Want beter doen betekend wereldkampioen worden. Het zou een mooie beloning zijn voor de man met het hart op de tong. Zou de ‘Jerre’ de eerste Belg na Steve Ramon kunnen zijn die de wereldtitel in de MXGP klasse behaald? Kan hij net zoals Stefan Everts een wereldtitel behalen onder de vleugels van Rinaldi? Als er ooit een perfect seizoen bestaat om iets buitengewoon te verwezenlijken is het nu. Want door te winnen volg je dit jaar niet enkel legendes en fenomenen op, maar klop je er ook met RV2 en TC222.

De lijst met echte titelkandidaten is niet echt héél breed. Naast deze vijf zijn er echter nog een dozijn piloten die, misschien niet voor de titel, maar wel voor een grand prix overwinning kunnen vechten in het aankomende seizoen. Daarbij zitten dan toch twee Belgen met Kevin Strijbos en Ken De Dycker. Kevin liet met z’n overwinningen in Hawkstone Park zien dat hij klaar is voor het seizoen. Keeno op zijn beurt liet in Italië dan weer mooie resultaten optekenen en een bijna reeksoverwinning.

103959_Max_Nagl_12Max Nagl is een andere piloot waar velen enig sinds iets van verwachten. De Duitser keert na enige omzwerving terug in de armen van de KTM Familie. Dit op het zustermerk Husqvarna bij het team ICEONE Racing. Dat de KTM-periode meteen ook de meest succesvolle periode was in Maximiliaan zijn carrière mag duidelijk zijn. De vraag die zich nu echter stelt is of hij deze kan doen herleven op de Husqvarna.

Ook op Husqvarna maar dan voor het Wilvo Nestaan Husqvarna team van Jacky Martens is Dean Ferris. De Australiër die vorig seizoen al enkele gastoptredens maakte in het WK MXGP, liet zien over de juiste snelheid te beschikken. Podium en top vijf plaatsen in Grand Prix’s liggen zeker binnen handbereik voor de Australiër en wie weet wel meer.

Wie al geproefd heeft van dat ietsje meer is Evgeny Bobryshev. De Rus die in 2011 de Grand Prix van Duitsland won, toont zich meermaals enorm snel. Maar crashes die horen bij z’n ‘alles op alles stijl’ houden hem ook vaak aan de kant met blessures. Een Grand Prix overwinning dit seizoen zou dus niet zomaar uit de lucht komen vallen voor de Rus.

Wat met Steven Frossard, vraag ik mezelf af. De man won afgelopen seizoen de MXON en finishte als vijfde in de stand van het WK MXGP. Maar vanwege de vriendschap tussen Villopoto en Rattray was het opkrassen geblazen voor de Fransman bij KRT. Voor het Franse KRT Kawasaki team een kleine opoffering om RV2 te overtuigen, voor Steven Frossard een slag in het gezicht. De Fransman kreeg gelukkig de hand gereikt door het Britse Forkrent – Wilvo KTM team. Als de aanpassingen aan de Oostenrijkse machine vlot lopen voor de bizarre Frossard kunnen we hem nooit uitvlakken om vooraan zijn rol te spelen.

Als slot bekijken we de sterke delegatie waarvoor de Britten kunnen supporteren in de MXGP klasse. Met Tommy Searle uitkomend voor het Factory KTM team, Shaun Simpson voor het HM Plant KTM team en een voorlopig gekwetste Jake Nicholls hebben de Britse toeschouwers drie piloten met podium kansen in elke Grand Prix.

De conclusie is dan ook dat we met twee topfavorieten, drie schaduwfavorieten en een kleine tien podiumrijpe vrijbuiters het een schitterend seizoen kan worden. Een seizoen waarvan we allen zoveel mogelijk van moeten proberen genieten, daarmee beginnend aanstaande zaterdag met de Grand Prix van Qatar in Losail!

Tekst: Matthias Van Eeckhoven