Published On: 22 april 2015

Circuit Zolder heft een rijke motorcrossgeschiedenis met GP races, de Motocross of Nations en nu al voor de derde keer op rij de EMX Race of Champions. Na een zege van Stefan Everts (2013) en Valentin Guillod vorig jaar ging de winst nu naar de sensationele Pauls Jonass (Red Bull KTM). De nummer drie uit het WK MX2 pakte zo de officieuze titel van snelste electrocrosser ter wereld!

De 18-jarige Jonass heeft al twee junior motorcross wereldtitels op zijn naam. In Zolder slaagde de Let er perfect in om zijn MX skills te vertalen naar de elektrische KTM Freeride E. Op het podium werd de rijzende ster geflankeerd door twee Belgen: Gilles Dejong (tweede) en de verrassende Jilani Cambré.

20150421EMXZolderl062Zo’n 2.500 kijklustige waren op dinsdagavond naar een zonovergoten Circuit Zolder afgezakt. De ontspannen sfeer zorgde voor veel lachende gezichten in de paddock en langs het circuit. Tijdens de wedstrijden was het bittere ernst met een interessante mix van WK-sterren, aanstormende talenten en lokale helden die streden om de titel. Alle rijders kwamen uit op identieke KTM Freeride E motoren. Voor de gelegenheid was ook het Zolders EMX circuit onder handen genomen. Het technisch uitdagende parcours gecombineerd met de tornooiformule waarbij telkens 8 rijders aan de start stonden, leverde dan ook pittige races op. En de nodige verrassingen. De jonge DIGA-KTM rijder Tomas Sileika verbaasde knap met een overwinning in de eerste halve finale, voor de Australische topper Dean Ferris.

Jonass dominerde zowel zijn halve finale als de finale. Achter hem ging het er telkens hevig aan toe. FMX held Gilles Dejong bewees nog maar eens zijn veelzijdigheid op twee wielen met een sterke tweede plaats. Bovendien verblufte Gilles het publiek tijdens de FMX4Ever freestyle demo met een perfecte backflip. Uiteraard ook op een elektrische crossmotor! Ferris ging ook in de finale hard rond maar hij had het geluk niet aan zijn zijde. De Husqvarna fabrieksrijder moest vrede nemen met een 7de plaats.

De snelle amateur Jilani Cambré pakte flink uit met een verdiende podiumplaats na Jonass en Dejong. Het Nederlandse eeXperience parc had zijn zonen uitgestuurd. Vooral het duo Jorn Zoetekouw en Rob Van Uden blonken uit. De ervaren electrocrossers werden respectievelijk 4de en 6de. In de Tacita one-on-one challenge haalde de Italiaan Diego Pederiva het nipt van vijfvoudig wereldkampioen Joël Smets na een fantastische foto-finish sprint! Zoon Greg Smets bewees dan weer dat hij uit het goede crosshout is gesneden dankzij een 3de plek in de halve finale en een 5de plaats in de finale.

20150421EMXZolderl054Rijders uit zomaar even 11 landen stonden aan de start tijdens deze derde EMX Race of Champions. Tel daar de ruime mediabelangstelling en het talrijk opgekomen publiek bij en de organisatoren mogen prat gaan op een meer dan geslaagde editie. Dat de meest prestigieuze electrocross race ter wereld een voortrekkersrol speel in de promotie van elektrische motor is evident. Ook in de breedte vonden heel wat toeschouwers hun gading. Blije kids legden hun eerste rondjes op een elektrische motor af, geïnteresseerden en kandidaat-kopers gingen bij de aanwezige stands informeren naar die coole elektrobikes.

Wedden dus dat er volgend weer heel wat nieuws is te rapen tijdens de EMX Race of Champions? See you in Zolder!

EMX Race of Champions Finale
1. Pauls Jonass (LAT), 2. Gilles Dejong (BEL), 3. Jilani Cambré (BEL), 4. Jorn Zoetekouw (NED), 5. Greg Smets (BEL), 6. Rob Van Uden (NED), 7. Dean Ferris (AUS), DNF Tomass Sileika

Semi finale 1: 
1. Tomas Sileika, 2. Jilani Cambré (BEL), 3. Greg Smets (BEL), 4. Rob Van Uden (NED), 5. Jimmy Verburgh (BEL), 6. Yentel Martens (BEL), 7. Stefan Everts (BEL) DNF Jago Geerts

Semi finale 2: 
1. Pauls Jonass (LAT), 2. Dean Ferris (AUS), 3. Gilles Dejong (BEL), 4. Jorn Zoetekouw (NED), 5. Marvin Van Daele (BEL), 6. Junior Slegers (BEL), 7. Kenny Vandueren (BEL), 8. Bart Neslissen

Foto’s: Frederik ‘Vepix’ Van Eeckhoven