Published On: 10 augustus 2015

Dean Ferris van Wilvo Nestaan Husqvarna Factory Racing heeft de vierde wedstrijd om het Open Nederlands Kampioenschap MX1 in Markelo gewonnen. De Australier pakte op zijn goed geprepareerde Husqvarna machine in beide manches kopstart en wist zowel de eerste als de tweede manche winnend af te sluiten. Ook Harri Kullas kwam sterk voor de dag in de MX2 klasse. In beide manches streed hij lang mee om de koppositie maar kwam uiteindelijk tweemaal op een derde plaats over de finish waarmee hij ook in het dagklassement derde werd.

Dean liet in de training gelijk zien dat hij naar Markelo was gekomen om goed te scoren. Op het bosrijke circuit had hij al snel een goed ritme te pakken en wist de snelste tijd op de klokken te zetten. Zijn goede startplaats wist hij in beide manches om te zetten in een kopstart. In beide manches stond hij in de beginfase onder druk van de Zweed Filip Bengtsson maar Dean bleef foutloos zijn ronden rijden en gaf de Zweed geen kans om hem te passeren. Beide keren ging Bengtsson in de fout waardoor Dean zonder problemen naar de zege kon rijden.

Met een dubbele mancheoverwinning pakte hij zijn allereerste ONK zege uit zijn carriere in Markelo.
Kullas ONK
Harri Kullas trainde in de sterk bezette MX2 klasse als achtste. Ook de Husqvarna van Kullas vertrok in beide manches als een raket bij de start waardoor hij als leider aan de wedstrijd kon beginnen. In de eerste manche moest hij de koppositie gelijk afstaan aan Thomas Covington maar reed vervolgens lang op een tweede plaats en hield de druk op de ketel bij de Amerikaan. Ook Harri stond onder druk en viel in het midden van de wedstrijd terug naar een derde plaats. Hij pikte nog even aan maar moest de twee koplopers daarna laten gaan en reed onbedreigd naar een derde plaats.

Ook in de tweede manche was het Harri die kopstart wist te pakken. Gelijk had hij een goed ritme in handen en wist de koppositie in de eerste ronde netjes in handen te houden. In de tweede ronde werd hij gepasseerd maar Harri liet het hier niet bij zitten en hield de druk op de ketel bij de kopman. Lang reed hij aan het achterwiel maar helaas moest hij de tweede plaats met nog een aantal ronden te gaan afstaan en viel terug naar een derde plaats. Harri kon niet meer versnellen in de slotfase en reed daardoor de wedstrijd op nette wijze uit op een derde plaats.

Met tweemaal een derde plaats in de manches eindigde Harri ook in het dagklassement op een derde plaats. Over twee weken gaat voor Wilvo Nestaan Husqvarna Factory Racing het wereld kampioenschap verder in het Italiaanse Mantova.

Uitslagen Markelo:

MX1: 1. Dean Ferris (AUS) Wilvo Nestaan Husqvarna Factory Racing (1+1); 2. Ceriel Klein Kromhof , KTM (2+3); 3. Jeffrey Dewulf (B) Yamaha (3-5); 4. Marvin van Daele (B) KTM (6+4); 5. William Saris, Kawasaki (4+8).

MX2: 1.Petar Petrov (BG) Kawasaki (1+1); 2. Thomas Covington (USA) Kawasaki (2+2); 3 Harri Kullas (SF), Wilvo Nestaan Husqvarna Factory Racing (3+3); 4. Brian Bogers, KTM (5+4); 5. Benoit Paturel (F) Yamaha (4+5).

Fotocredits: Eric Laurijssen