Published On: 1 september 2015

Voor de laatste GP op Europese bodem trok de MXGP paddock richting Assen. De befaamde wegomloop, die sinds 1925 menig auto- en motorsport evenementen heeft gehost, werd voor dit weekend omgetoverd in een grote zandbak. Ook het publiek was nieuwsgierig en kwam in grote getallen opdagen.

Damon wou het EMX seizoen in schoonheid eindigen en slaagde daar ook met glans in. In de eerste manche op zaterdagavond ging Damon goed van start. Hij ging echter niet overhaast te keer en wachtte af tot in de eindfase om de leiding over te nemen, een kloofje te slaan en de manche te winnen.
Op zondag ging Damon opnieuw goed van start, maar viel onmiddellijk terug naar de elfde plaats in de openingsfase. Hij had wat tijd nodig om op stoom te komen en begon in de eindfase aan een indrukwekkende inhaalrace. Pas in de allerlaatste ronde hing hij in het wiel van leider Vandervlist om in extremis toch nog de overwinning binnen te halen. Hiermee schreef hij de laatste EMX wedstrijd op zijn naam en wordt hij tweede in de eindstand van het EKMX2.

!cid_FB5328EE-A59B-48D1-B513-B7EAA70C6033@home

Een diepe zandbak is ook een kolfje naar de hand van Brent Vandoninck. Brent liet dit ook meteen zien en kwalificeerde zich als vierde op zaterdag. Benoit kwam als 12e over de streep.

In de eerste manche kwam Brent als vierde over de streep na een spannend gevecht voor de derde plaats, waar hij de duimen moest leggen voor Julien Lieber. Benoit remonteerde sterk van de 15e naar de 7e plaats.

In de slotmanche kwamen de KEMEA Yamaha Yamalube rijders als 5e en 7e over de streep na de eerste ronde. Benoit baande zich al snel een weg naar het wiel van Brent en beiden bleven op een zakdoek van de leiders hangen. Brent probeerde druk te zetten op Jeremy Seewer maar slaagde niet in zijn opzet om de derde plaats over te nemen. Hij finishte als vierde maar had hier wel genoeg aan om de allereerste podiumplaats in zijn carrière en het team te behalen. Benoit viel na een foutje terug naar de zevende plaats. Hij strandde op enkele centimeters van de zesde plaats aan de finish en werd zo achtste in de eindstand.
In de tussenstand van het WK blijven Benoit en Brent op de respectievelijk 9e en 13e plaats.

!cid_0D7EA3B3-8FB9-42C6-8227-196C64456C9B@home

In Assen werd ook de laatste wedstrijd gereden voor het EK 125cc. Door de schouderblessure die Maxime Renaux opliep net voor Lommel, kwam hij niet aan de start. Desondanks werd hij toch nog derde in de eindstand van het EK en kreeg hij hiervoor de bronzen medaille.

!cid_245F2418-8B0F-46D4-BE12-F45F34EF7F81@home

Brent Vandoninck: ‘ Dit is een droom die werkelijkheid wordt… Ik begon aan het seizoen om EK te rijden en nu sta ik in een WK-wedstrijd op het podium. Super ook dat ik het team hun eerste GP podium kan schenken, dubbel reden dus om dit te vieren! Iedereen werkt echt hard en dit is een mooie beloning voor het harde werk. Ik heb veel geleerd uit de vorige wedstrijden. Ik wist dat het kon in Lommel, maar was er mentaal nog niet klaar voor. Nu heb ik het anders aangepakt en dat heeft geloond.’

Benoit Paturel: ‘Ik ben tevreden met de resultaten van dit weekend. Na Lommel finish ik ook hier in de top 10 en daar ben ik wel tevreden mee. In de eerste reeks had ik wat moeite om het ritme te behouden, maar in de tweede reeks ging het veel beter. Ik had een goeie start en kon het tempo van de top 5 volgen. Door een klein foutje verloor ik het contact en twee plaatsen. Ik kon wel goed aanpikken en streed nog tot de laatste meters voor de zesde plaats. Ik ben blij voor het ganse team met de podiumplaatsen en ik hoop daar zelf nog eentje aan toe te voegen voor het einde van het seizoen.’

Damon Graulus: ‘Ik had gehoopt het EK seizoen op een mooie manier af te sluiten en ben daar ook in geslaagd. Ik voelde me gans het weekend vrij goed op de omloop en heb mij goed geamuseerd. Ik wist dat de Nederlanders hier snel zouden zijn in de eerste ronden en heb daarom niet te hard gepusht. In de tweede reeks ging het aanvankelijk niet zo vlot maar ik was verwonderd dat de leiders op het einde zo terugvielen. Ikzelf ondervond geen last en kon toch het einde doorgaan, wat ook aangeeft dat ik fysiek goed in orde ben. Het is goed om zo af te sluiten, het was een raar jaar en ik heb veel geleerd uit de momenten dat het minder ging. Ik weet waar ik capabel toe ben en heb nu het plezier terug gevonden. Ik amuseer mij bij het rijden, samen met mijn familie, het team en iedereen rond mij. Ik wil dan ook iedereen bedanken voor het harde werk en de steun!’

Marnicq Bervoets: ‘ Een superdag voor het team, veel meer valt daar niet over te zeggen! Het doet deugd om te zien dat het harde werk van de voorbije jaren zijn vruchten afwerpt. Alledrie hebben ze super gereden. Benoit heeft dit jaar een hele grote vooruitgang gemaakt in het zand en Brent reed twee super wedstrijden. Ook Damon reed fantastisch. Het was voor ons met drie goeie beloftevolle piloten een aartsmoeilijke beslissing om Damon van de GP’s in het EK onder te brengen, maar het bleek een goeie keuze te zijn. Damon bewijst hier dat hij zich goed heeft herpakt en terug op de goeie weg is. Momenten als deze zorgen ervoor dat al het harde werk en de opofferingen van iedereen met plezier vergeten worden, en daar doen we het voor !

Foto’s: Bavo/CDS