Published On: 11 mei 2016

Hoe lang blijven we dit nog pikken?
In de pen kruipen om je ongenoegen aan te kaarten heeft dikwijls te maken met een vorm van onmacht. Zien dat op politiek niveau twee maten en twee gewichten worden gehanteerd als het op beoordelingen en veroordelingen gaat. Mijn persoonlijke mening zal waarschijnlijk verwoorden wat velen onder ons denken maar niet durven zeggen of minder vlot kunnen verwoorden om het neer te kunnen schrijven. Als liefhebber van de motorcrosssport raakt het me al veel langer dat we als vandalen en lawaaimakers worden afgeschilderd door de politiek en een groot deel van de bevolking.

Onze nationale trots is afgegleden naar de marginaliteit terwijl onze toprijders wereldwijd eeuwige roem oogsten. Stefan Everts is een nationale sport- en volksheld, zelfs nu nog tien jaar nadat hij een punt zette achter zijn carrière.
De rellen van afgelopen weekend met gefrustreerde supporters van voetbalclub R. Antwerp F.C. zijn voor mij de druppel die de emmer doet overlopen. Oorlogstaferelen, zinloze vernielingen, politieagenten die bekogeld worden met uitgerukte verkeersborden en stenen, privé-eigendommen die kapotgeslagen worden, voertuigen van ordehandhavers die in brand worden gestoken, … dit tart toch alle verbeelding. Het gaat verdorie over een spelletje waarbij 22 spelers op een veld, 11 bij ieder team proberen om de meeste goals te maken. Voetbal, een feest? Als moeders met hun kinderen met gevaar voor eigen leven tussen de mensen die zich fan noemen moeten rennen om geen slaag te krijgen en met de kans om in het ziekenhuis te belanden, dan is het normbesef in ons politiek zotte land helemaal zoek.
Voor motorcross is er in ons land geen draagplatform krijgen we dikwijls te horen. Geen draagplatform? Waarom zou er voor motorcross geen draagplatform zijn? Decennia lang hebben hoogwaardigheidsbekleders, ministers, provinciegouverneurs tot zelfs de koning toe de hand geschud van wereldkampioenen die België mee op de kaart hebben gezet en ambassadeurs waren om ons drietalig land sportief wereldwijd uitstraling te geven. Voetbal
is een grotere sport en daardoor is er onder de bevolking een breder draagvlak. Het gaat dus niet zozeer om de sport, maar het gaat om de stemmen van een grote groep.

Geld en macht regeert de wereld en dat is in België niet anders. Waar kan je je als beleidsmaker achter blijven verstoppen als je toestanden als die van afgelopen weekend onder de noemer van een draagvlak kan blijven wegmoffelen? Is dat nog sport? Zijn de inwoners, het stadsbestuur, de ordediensten er dan fier op dat een grote groep onnozelaars het stadion en Deurne herschapen in een slagveld.

MOTOCROSS OF NATIONS 2 LR (2)

Stadions
Auto- en motorsport maakt inderdaad lawaai. Maar iedere echte liefhebber van de sport werkt mee om het aantal decibels naar beneden te halen. Is er rond voetbalstadions dan geen lawaai? Hebben de omwonenden dan geen last van duizenden mensen die een parking nodig hebben, roepen en zingen? Voetbal moet een feest zijn en de enkele keren dat ik naar een wedstrijd ging kijken was het dat ook. Een vol stadion met twee supportersgroepen die elkaar proberen te overstemmen om hun favorieten aan te moedigen.

Bussen onder politiebegeleiding
Zijn we als inwoners van België immuun geraakt voor de nodeloze uitgaven die er moeten gebeuren om twee ploegen een spelletje voetbal tegen elkaar te laten spelen? Spelersbussen die onder politiebegeleiding naar de stadions moeten geëscorteerd worden, afgeschermd dienen te worden van de supporters van het andere team? Honderden ordehandhavers die moeten betaald worden met belastinggeld om een voetbalmatch, in de Belgische competitie, en zelfs in tweede klasse in goede banen te leiden? Waar zijn we in godsnaam mee bezig? Waarde en respect zijn erg ver te zoeken in zowel politiek België als onder de bevolking.

Vliegtuigen
Een draagvlak? Waarom komt het niet of slechts onopvallend in het nieuws dat vliegtuigen soms moeten landen omdat dronken voetbalfans de veiligheid van andere passagiers in het gedrang brengen. Het zal niet de eerste keer zijn dat voetbalhooligans op onze luchthavens in België onder politiebegeleiding moeten afgevoerd worden. Maar ook hier weer halen we de schouders op zonder onze stem te laten horen. Heb je dat al ooit gehoord over de motorcross sport? Honderden fans, rijders, en teamleden zitten op hetzelfde vliegtuig zowel
voor- als na de wedstrijd. Hoe hard de strijd op het circuit ook verloopt, na de wedstrijd wordt er verbroederd.
Het is een spijtige zaak dat het merendeel van de voetballiefhebbers met goede bedoelingen afreist naar een match en mee een etiket als hooligan krijgt opgekleefd. Als je als fan het spelletje mentaal niet kan verwerken en al dan niet onder impuls van overvloedig alcoholmisbruik, de neiging hebt om over te gaan tot fysiek geweld en vernieling, dan hoor je thuis in een inrichting en niet in een stadion, laat staan dat je lid kan zijn van een supportersclub.

Tabak publiciteit is verboden
De tabaksindustrie heeft mee aan de basis gelegen dat sporten groot zijn geworden en de overheden bakken vol met geld in hun staatskas kregen gekieperd. Een tiental jaren geleden werd de publiciteit op tabak verboden, een aderlating voor de sport en vele bedrijven die er een inkomen uithaalden.
Ik zal niet beweren dat tabak gezond is maar moeten we daarom tabak publiciteit bannen? Als je als overheid vindt dat het niet meer mag, er te veel mensen sterven aan longkanker, dan moet je ook het lef hebben om niet met een uitgestrekte hand de inkomende taksen die jaar na jaar hoger worden, te blijven innen. Als het slecht is dan moet je het product van de markt halen, punt.
Voetbal begin je te spelen zodra je kan lopen. In iedere tuin ligt wel een plastic bal waar kinderen tegen trappen. Een geweldige sport die kinderen aanzet om te bewegen.

Jupiler
Als tabak dan toch zo slecht is voor de bevolking waarom krijgen kinderen dan al van jonge leeftijd mee dat voetbal en alcohol wel perfect samengaan? Is het niet algemeen geweten dat alcohol één van de grootste boosdoeners in onze maatschappij is. In krantenwinkels worden de gekoelde blikjes bier al van bij de ochtendstond massaal aangekocht. Mensen die naar hun werk rijden en blikjes bier kopen om onderweg naar hun werkgever eerst enkele blikken gerstenat naar binnen te kieperen.
Bier, en niet de variant zonder alcohol is het bestverkopende product in de meeste winkels en takstations. Is dat een normale gang van zaken? Is het promoten van alcohol bij een sport die volgens de overheid wel een draagvlak heeft om te bestaan, dan het juiste signaal naar onze kinderen die een volgende generatie op de wereld gaan zetten? Alcoholverslaving en het massale gebruik van alcoholische dranken heeft in onze grenzen vervagende maatschappij een gedoogbeleid aangemeten gekregen. Niet onbelangrijk, ook hier staat de
overheid met de zakken wijd open om de taksen te innen. Tabak is niet gezond, maar zijn er ooit onschuldige kinderen en volwassen van de weg gemaaid door rokende mensen? Het huiselijk geweld veroorzaakt door alcoholmisbruik, dat uit angst voor de buitenwereld dikwijls tussen de vier muren van een woning blijft, verdwijnt tussen het nieuws als een voetnoot waar geen belang moet aan gehecht worden. Ook hier, als het slecht is voor de maatschappij, neem het dan uit de winkelrekken.

Wat zal het volgende zijn, onze Belgische frieten of fastfood omdat we allemaal te dik aan het worden zijn?
Als overheid moet je een duidelijk zijn in communicatie, je kan niet het ene moment wit zeggen om nadien zwart te verkondigen. Twee maten en twee gewichten. De dame die symbool staat voor justitie is in ons land niet voor niks geblinddoekt.

Circuits worden gesloten
Vijftig jaar geleden was België bezaaid met geweldige circuits om de motorcross sport te beoefenen, nu zijn er nog vijf. Waarom worden de voetbalstadions niet gesloten wegens overlast? Is er dan niet één persoon die ooit al klacht heeft ingediend tegen lawaai rond een stadion? Om een prachtige motorcross omloop te sluiten is er nochtans maar één klacht van een nabije buur nodig om de vergunning in te trekken?
Er kan geen ruimte genoeg gecreëerd worden om sport te beoefenen maar dan zou ik het wel graag een beetje eerlijker verdeeld hebben. De golfsport heeft 50 hectaren nodig om een 18 hole terrein aan te leggen. Alleen in België liggen er meer dan honderd terreinen waarop de golfsport kan beoefend worden, niet allemaal met 18 holes maar laten we het grote oppervlakken ingenomen grond noemen. Prachtige terreinen die piekfijn onderhouden worden.
Heeft iedere sport echt zoveel grond nodig? Als voetbal morgen de regels verandert en een veld nodig heeft dat tweemaal zo groot is, gaan we dan de stadions groter maken en de huizen rondom de stadiums onteigenen?
De sport motorcross levert geen politieke stemmen
Dat motorcross is afgegleden naar de marginaliteit en dat hebben we zelf mee in de hand gewerkt. Met tientallen federaties die elkaars bloed wel kunnen drinken zijn we een versnipperde sport die geen vuist kan maken. Eigenbelang van de bonden en federaties op nationaal en regionaal niveau. In Nederland is het veel beter geregeld. De KNMV, het overkoepelend orgaan van alle gemotoriseerde sporten wordt geleid als een volwaardig bedrijf. Met tienduizenden leden heeft de motorsport een stem in Nederland en zal er op
politiek niveau eerst nagedacht worden voor men deze grote (stemmen opleverende) groep tegen de haren in strijkt.

Met vriendelijke groeten
STEFAN EVERTS
Tienvoudig wereldkampioen motorcross
JOEL SMETS
Vijfvoudig wereldkampioen motorcross
STEFAN GEUKENS
Uitgever ‘The Art of Motocross Magazine’