Published On: 13 mei 2016

In de zevende ronde van het MXGP gebeuren zagen we toch wel wat spanningen in zowel de MXGP als de MX2 klasse. Red Bull KTM rijder Jeffrey Herlings klaagde vooral over de rijlijnen van zijn twee rivalen de Monster Energy Kawasaki rijder Dylan Ferrandis en Suzuki World MX2 rijder Jeremy Seewer in de tweede reeks en hierdoor bezeerde de leider in de tussenstand van de MX2 toch wel flink zijn enkel. In de MXGP waren het de Monster Energy Yamaha rijders Romain Febvre en Jeremy Van Horebeek die met elkaar in de clinch lagen aan het starthek voor de eerste reeks en dit leidde ook meteen tot een contact in de eerste ronde waar de Belgische rijder in de flank van de Fransman reed waardoor die dan weer ten val kwam.

!cid_2B0637E3-AE12-42A5-9D08-C1DAF666DCAE@home

De sfeer was dan ook begrijpelijk gespannen in het kamp van Yamaha tussen de reeksen. Febvre werd dan ook maar slechts tiende in de openingsreeks nadat hij ook nog eens ten val kwam met Tommy Searle. Dit betekende ook dat Febvre de leiding in de tussenstand moest overlaten aan Tim Gajser, in de tweede reeks kon Febvre toch nog een derde plaats uit de brand slepen. Van Horebeek zou naar verluid zich toch hebben verontschuldigd voor zijn rol in dit voorval maar kwam zelf ook nog eens spectaculair ten val in de tweede reeks.

!cid_19BBFC7C-00F2-4D2C-BEDA-6340C6A02D67@home

“De situatie moest al opgelost zijn voor de (eerste) reeks,” zei Febvre achteraf. “Het verhaal was dat ik Jeremy’s plaats pakte omdat de mijne niet goed was. Ik besloot dus te verhuizen en ik wist niet dat iemand anders zijn plaats ook al had afgenomen. Hij werd dan kwaad, maar niet op mij maar op de situatie. Ik kon doen wat ik wilde want ik was tenslotte tweede in de kwalificaties en toen begon hij wat opmerkingen te geven tegen mij dat ik bang moest hebben voor hem. Ik werd toen ook pissig en ik was niet van plan daar gewoon te staan en niets te zeggen. Het team probeerde het nog wat te verzoenen na de reeks maar hij reed me er uit in de eerste ronde. Maar het was te laat en het zal moeilijk worden om dit probleem op te lossen.”

Wanneer we de vraag stelde of deze relatie nog kon worden gerepareerd in de dagen en uren voor dat de MXGP neerstrijkt in Arco di Trento, zei de 24-jarige Febvre : “Ik moet nu het proberen te aanvaarden, maar het zal moeilijk worden.”

!cid_BF701E7D-C6BA-4F79-8A14-22DD54F082B0@home

2015 was een moeilijk seizoen voor Van Horebeek zeker na een schitteren jaar in 2014 waarin hij zijn eerste MXGP Grand Prix won en als tweede eindigde in het wereldkampioenschap als enige Yamaha Factory rijder. Maar toen kwam Febvre in het team en die pakte meteen ook de titel. De relatie tussen de twee rijders is altijd al met wat ups en downs geweest, maar Van Horebeek worstelt toch wel een beetje tegen Febvre omdat hij nog maar één keer op het podium dit seizoen wist te eindigen. Terwijl regerend wereldkampioen al vijfmaal op het podium stond met daarbij al twee overwinningen. Dit kan misschien ook wel eens gevolgen hebben voor Yamaha omdat er geruchten zijn dat Honda achter de #461 aan zit om van zijn diensten gebruik te maken in de toekomst.

!cid_CA45530E-7CA3-4C30-8378-6A49FFED1D2B@home

Febvre blijft ervan overtuigd ondanks deze tegenslag (ook op zaterdag na de Qualifying Race wisselt hij al wat woorden met Tim Gajser omdat beide rijders elkaar beschuldigde van een te agressieve rijstijl) nog steeds op koers ligt in het wereldkampioenschap. “ Ik heb wat fouten gemaakt maar heb getoond dat ik de snelheid heb en ik weet dat ik het fysiek goed doe en ik denk dat ik één van de sterkste rijders in de paddock ben,” zegt hij. “Gajser maakte ook al wat crashes mee en Cairoli had een trage start van het seizoen. Er is nog een lange weg te gaan en ik moet zeker meer aan mijn starts gaan werken.”

Origineel: Adam Wheeler – ontrackoffroad.com – Nederlandse Versie: @Kris…
Foto: Yamaha