Published On: 15 februari 2017

Nu zondag trekt de VLM haar seizoen op gang in Helchteren. Zoals gebruikelijk staan er veel rappe mannen aan de start in de Inter rangen, toch steekt er eentje bovenuit. Meervoudig GP winnaar en MXON winnaar Ken De Dycker zal namelijk ook afzakken naar de Europarklaan in Helchteren! Wij vroegen hoe dat zat.

Behalve Evgeny Bobryshev en Arnaud Tonus werkte ook Keeno vandaag zijn rondjes af in Lommel. Op dezelfde mythische omloop waar VLM haar tweede wedstrijd afwerkt op 26 februari.
Het is voor het eerst sinds zijn JMS(!) dagen dat de Lubbekenaar zijn opwachting  zal maken in de VLM. Een opvallende ‘move’ voor een GP rijder. Omdat hoge bomen, letterlijk en figuurlijk in zijn geval, nu éénmaal veel wind vangen. En omdat de Belgische Jtech-Suzuki rijder altijd al veelbesproken is geweest.

Keeno zit met de Suzuki RM-Z450 terug op een motor die hij erg goed kent.

Ken De Dycker: “Wat andere mensen er van denken, laat me eerlijk gezegd koud. Door de omstandigheden komt dit voor mij gewoon perfect uit. Kijk, trainen moet ik sowieso en ik zit pas sinds de eerste week van december weer op de motor. Wedstrijdritme heb ik dus ook nodig.
Als ik ga trainen op een drukke traingingsomloop is het altijd opletten geblazen. Nu weet ik ten minste dat er vlaggenmannen staan! Bovendien is een wedstrijd altijd een betere training. Dat ik er nog een centje kan bijverdienen, is mooi meegnomen.”

Na drie uiterst moeizame jaren met kwetsuren werd de voorbije winter een ware beproeving voor De Dycker. Hij was aan het revalideren van een knieblessure en de zoektocht naar een nieuw team duurder langer dan verhoopt. Dat Ken niet heeft geaarzeld om in zichzelf te investeren voor zijn nieuwe programma (twee nieuwe motoren, nieuwe bestelwagen) bewijst hoe gebeten hij is om terug te vechten. “De deal met Jtech Suzuki kwam er laat daarom moet ik ook wat dingen zelf regelen. Het is niet anders. In ieder geval ben ik VB Racing heel dankbaar voor alle hulp die ze bieden. Dat Van Boom een winkel uit de streek is (red, Houwaert, Tielt winge) maakt het bovendien ook praktisch om samen te werken. Qua vering zijn we sinds een week of drie ook op de goede weg dankzij de prima WP vering van Stop&Go suspension uit Lommel.”

Ken De Dycker, op training vandaag in Lommel

Stilaan vallen de puzzelstukjes dus op hun plaats voor De Dycker. Potentieel is er zeker nog dat liet hij in de laatste ronde van het Italiaans kampioenschap zien. Ken liet er in sterk gezelschap een 6de en 12de plek optekenen. “Of ik nu zondag moét winnen? Nee hoor, helemaal niet. Je weet nooit hoe zo’n wedstrijd loopt. In de VLM wordt er ook geknald, de putten en sporen liggen er helemaal anders. Winnen is nooit vanzelfsprekend. In de eerste plaats wil ik ritme opdoen en ik wil me gewoon amuseren. Het zou tof zijn als we met mijn deelname voor wat extra sfeer kunnen zorgen. Waar ik ook rijd komen er veel supporters mee, als er daardoor wat meer belangstelling is voor de cross dan wint iedereen er bij!” Goed nieuws dus voor het organiserende MC De Vrijheid in Helchteren. Maar De Dycker zal ook in de BMB openingswedstrijd in Moerbeke en in Mons aantreden.

En opnieuw in Axo kleuren! Het kledijmerk waarmee De Dycker zijn grootste successen boekte.

Uiteraard zijn de VLM wedstrijden waarin De Dycker zal starten slechts een tussenstation. Het volledige herstel van de knie verloopt voorspoedig maar helemaal op volle kracht trainen zit er voorlopig nog niet. “Qua motortraining heb ik de voorbije weken altijd met veel reserve gereden. Ik begon vanaf nul en op een standaard motor. Ook fysiek is het gewoon weer opbouwen daarom is de samenwerking met mijn trainer Joël Roelants nu minder intensief. Normaal krijg ik over enkele weken wel weer groen licht om mijn looptraining te hervatten. Wat mijn resultaat ook zal zijn, in de eerste VLM races mogen ze me gerust uitlachen! Ik wil er staan als de Europese GP’s er aankomen in het WK. Als het MXGP in Valkenswaard is mogen ze verhaal komen halen.”

Ken De Dycker mag zich opmaken voor zware tegenstand van o.m. VLM nieuwkomer Steve Seronval, Jens Van Meer (Inters MX1/MX3 vicekampioen), Kenny Janssens, Waouter Van Massenhoven, Kristof en Jonas Salaets, Sven Wouters en Greg Smets.

De VLM wedstrijd van Helchteren wordt meteen Keeno’s Suzuki debuut in eigen land.

Foto’s: Jtech Suzuki/Ken De Dycker Instagram